Δήμος Θηβαίων: 2η Δωρεάν Διανομή Τροφίμων μέσω του Προγράμματος του ΥΠ.Α.Α.Τ

Κοινοποίηση στα Social Media

dimosthivasΟ Δήμος Θηβαίων, ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος της Ε.Ε. « Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους» , πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2013, τη δεύτερη (2η) δωρεάν διανομή τροφίμων σε τριάντα πέντε (35) άπορες οικογένειες που διαμένουν στις Τοπικές Κοινότητες Ελεώνα, Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Βάγια, Πρόδρομο και Ξηρονομή.

Σύμφωνα με την 22830/5-4-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 660/Β/2011) «Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων δωρεάν διανομής τροφίμων από τα κοινοτικά αποθέματα της παρέμβασης», όταν φορείς υλοποίησης ορίζονται Δήμοι , Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους δικαιούχοι της διανομής ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες της Ε.Ε. ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του Δήμου, όπως προσδιορίζονται από την Οδηγία 81/645/Ε.Ο.Κ., όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Συγκεκριμένα ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του Δήμου Θηβαίων ορίζονται οι Τοπικές Κοινότητες Δομβραίνα, Θίσβη, Μουρίκι, Ξηρονομή, Πρόδρομος, Αμπελοχώρι, Ελεώνας, Βάγια, Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Λουτουφί, Μελισσοχώρι, Νεοχωράκι, Πλαταιές και Ύπατο.

Οι δικαιούχοι επιλέχθηκαν έπειτα από αίτηση που είχαν υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.  Σε πρώτη φάση τους διανεμήθηκαν τα εξής προϊόντα: γραβιέρα Κρήτης και ζυμαρικά και στην δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  ελαιόλαδο, φέτα και ρύζι.  

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και περιλαμβάνει βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τρόφιμα (ενδεικτικά : ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί).

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πέρα από το όφελος που απολαμβάνουν οι τελικοί δικαιούχοι, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων επηρεάζει θετικά σημαντικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.