Έκθεση έργων ζωγραφικής του Διστομίτη φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Καίλη

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ συνδιοργανώνει με τον ΔΗΜΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, μεγάλη έκθεση έργων ζωγραφικής του Διστομίτη φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών ΓΙΑΝΝΗ ΚΑ’Ι’ΛΗ που δολοφονήθηκε από τα όργανα της χούντας τον Φεβρουάριο του 1974, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση έργων του συμπατριώτη μας- μάλιστα ειναι η πρωτη φορά που παρουσιάζονται στην Πρωτεύουσα της Βοιωτίας καθως μεχρι τωρα είχαν γίνει στην Αθήνα ( από την Σχολή του, τον Σύλλογο Διστομιτών Αθήνας κ.α.) και στο Δίστομο- από τον Πολιτισμικό Σύλλογο, την Αντιφασιστική Κίνηση. Συγκεντρώθηκαν έργα από την οικογένειά του, φίλους του, τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστομου και τον Δήμο Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας.

Η έκθεση – που θα περιλαμβάνει και φωτογραφίες από την ζωή του Γιάννη που παραχώρησε η οικογένειά του όπως και ντοκουμέντα για το Πολυτεχνείο- θα γίνει στην υπέροχη και απολύτως λειτουργική Αίθουσα της ”Νεροτριβής”, στην αρχή της Κρύας από τις 10 μεχρι τις 17 Νοεμβρίου 2017.

Έχουν κληθεί να επισκεφθούν την Εκθεση και τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Λιβαδειας και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιό της έκθεσης θα πραγματοποιηθει (σε ημέρα που ακόμα δεν έχει ορισθεί) εκδήλωση με ομιλίες.
Καλούμε όλους τους κατοικους της Λιβαδειας και των γύρω κωμοπόλεων να επισκεφθούν την Εκθεση

 

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

 

Ο Γιάννης Κα’ί’λης μπήκε το 1970 στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 και μάλιστα από το πινέλο του γράφτηκαν τα συνθήματα ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ και ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ στις κολώνες της πύλης του Πολυτεχνείου, πρωτομάστορας στα σχέδια και στα πανό που είχαν αναρτηθεί στα κάγκελα του Πολυτεχνείου με τα συνθήματα ‘’Έξω οι Αμερικάνοι’’ όπως και σε πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.

Μετά την εισβολή του τανκ κρύφτηκε για καιρό όπου μπόρεσε. Τον Φεβρουάριο του 1974 βρέθηκε το άψυχο σώμα του πεταμένο σ’ έναν σωρό αμμοχάλικο μιας οικοδομής, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας του Ιωαννίδη- αφού πρώτα βασανίστηκε βάναυσα.Κηδεύτηκε στο Δίστομο Καθαρή Δευτέρα 22 του Φλεβάρη του 1974.Οι ασφαλίτες προσπάθησαν να επιβάλλουν στους συγγενείς του νεκρού να μη θρηνήσουν.

Για να πουν ύστερα οι φασίστες της χούντας ότι αυτοκτόνησε.Έπεσε από οικοδομή!!( είπαν ). Και ήταν ταλιαρισμένα τα δάχτυλα του, τα πόδια του. Το κεφάλι του πίσω ανοιχτό. Βγάλανε εφημερίδες απ’ το κεφάλι πίσω.
Και έλεγαν τρεις μέρες ύστερα στις εφημερίδες, τις λογοκριμένες ‘’αυτοκτόνησε ’’.

Χρειάστηκε, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Γιάννη Κα’ί’λη,να γίνει εκταφή της σωρού του, με πρωτοβουλία της αγωνίστριας Δικηγόρου κυρίας Ψυρρή, που όλο αυτό το διάστημα έκανε σκληρό αγώνα, με πίστη και πεποίθηση, ότι ο Γιάννης είχε δολοφονηθεί και είχε βασανιστεί.

Ο Γιάννης Κα’ί’λης έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως θύμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Έργα του υπάρχουν και στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο Διστομο έχει δοθεί το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944..