Πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ με ένα «κλικ» (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλούν οι συστηματικές ματαιώσεις πλειστηριασμών από λεγόμενες συλλογικότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων, πρόκειται για ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Μπλοκάρουν πλειστηριασμούς ακινήτων… μεγαλοοφειλετών

Σε άσυλο για τους κακοπληρωτές εξελίσσεται το μπλόκο στους πλειστηριασμούς κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία, όπως καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι.

Με επίσημα στοιχεία που δίνουν για μια ακόμη φορά στη δημοσιότητα, κανένας πλειστηριασμός μέχρι τώρα δεν αφορούσε την πρώτη κατοικίαΑντίθετα, ματαιώθηκαν πλειστηριασμοί για χρέη εύπορων οφειλετών. Χαρακτηριστική η περίπτωση οικοπέδου με κτίριο γραφείων στο Χαλάνδρι: για χρέη πάνω από 21 εκατ. ευρώ, τα 9 εκατ. ευρώ είναι προς το Δημόσιο.

Κανένα σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέη έως 300.000 ευρώ, μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τραπεζών εν όψει της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα τέλη Νοεμβρίου.

Η πόρτα των πλειστηριασμών ανοίγει έτσι διάπλατα για τους κακοπληρωτές, ενώ περιορίζονται δραστικά οι πλειστηριασμοί που μπορούν να διενεργήσουν φέτος οι τράπεζες, έναντι αρχικού στόχου για 5.000 πλειστηριασμούς.

Επί οκτώ ώρες την ημέρα -από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή- με ένα κλικ στον υπολογιστή θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα που έχουν κατασχέσει Δημόσιο, Τράπεζες και ιδιώτες, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από τις ελεγκτικές αρχές.

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, με βάση την εμπορική τιμή τους και όχι την αντικειμενική.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Η κυριότητα των συστημάτων, ουσιαστικά η διαχείρισή τους, θα ανήκει στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

Παράλληλα, η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέσω του αναθεωρημένου «νόμου Κατσέλη» έως το τέλος του 2018, ενώ με τον «νόμο Σταθάκη» έως το τέλος του 2017 απαγορεύεται και η πώληση σε ξένα funds όλων των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

ΡεπορτάζΆντζυ Μανουσέλη
Πηγή: ΕΡΤ1