Ιστορική ανακάλυψη στη Βοιωτία-Η επικεφαλής της ανασκαφής στην ΕΡΤ (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

Οι ανασκαφές από την εφορεία αρχαιοτήτων και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών έφεραν στο φως στη Βοιωτία έναν από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Αλεξάνδρα Χαραμή, μίλησε στην ΕΡΤ για την σημαντική ανακάλυψη.

Αποτελεί τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια και χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα προ Χριστού.

Η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Έφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Αλεξάνδρα Χαραμή και τον επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge Γιάννη Γαλανάκη, εντόπισε τον ασύλητο τάφο, στο Προσήλιο του Δήμου Λειβαδιάς, κοντά στον Ορχομενό.

Στο δάπεδο του βρέθηκε ο σκελετός ενός άνδρα, ηλικίας 40-50 ετών και δίπλα του προσεχτικά τοποθετημένα κτερίσματα όπως αγγεία, εξαρτήματα από χαλινάρια αλόγων, τόξα, βέλη και κοσμήματα.

Οι ανασκαφές στο Προσήλιο, θα συνεχιστούν στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος, προκειμένου να ερευνηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η περιοχή με τους μυκηναικούς τάφους.

Πηγή: ΕΡΤ1