Εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, γοητευμένος από τη Λιβαδειά ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβαδειά από το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων.

Ο Goeffrey Pyatt ενημερώθηκε λεπτομερώς για το πρόγραμμα ενώ επισκέφθηκε και ένα διαμέρισμα ωφελούμενου. Μάλιστα επεσήμανε ότι με «οδηγό» το πρόγραμμα της Λιβαδειάς θα εξεταστεί η περίπτωση γενικότερης υλοποίησης.

Επίσης ο κ. Pyatt επισκέφθηκε διάφορες περιοχές της Λιβαδειάς και επεσήμανε τις ομορφιές της πόλης κάνοντας μάλιστα και σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter λέγοντας πως είναι γοητευμένος από την Λιβαδειά και προέτρεψε τους συναδέλφους του να την επισκεφθούν.

«Πέρα από τη γενναιοδωρία των πολιτών της, η Λιβαδειά έχει κάποιες γοητευτικές γειτονιές. Όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου πρέπει να τις δουν», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη στη Λιβαδειά του Πρέσβη των ΗΠΑ Goeffrey Pyatt ήταν ενημερωτική σχετικά με το προσφυγικό και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε σε συνάντησης εργασίας με τη Δήμαρχο Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, την Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΛ, Πανωραία Κοσμίδη, εκπροσώπους της UNHCR, Γιώργο Τσαρμπόπουλο και Ελισσάβετ Ναζλή, εργαζόμενους της ΚΕΔΗΛ, θεσμούς και φορείς που συνεργάζονται και στηρίζουν την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων που υλοποίει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων αιτούντων άσυλο και υποψηφίων μετεγκατάστασης.

Ο Πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας του προγράμματος που υλοποιεί ο δήμος μέσω της ΚΕΔΗΛ από τον Νοέμβριο του 2016.

Το πρόγραμμα «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών» υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Πούλου, αφού καλωσόρισε τον Πρέσβη, δήλωσε την συμπαράσταση της για τους πληγέντες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καραϊβικής από τους κυκλώνες Χάρβευ και Ίρμα και ανέφερε ότι στο μέλλον η κλιματική αλλαγή θα αποτελεί η βασική αιτία μετακίνησης των πληθυσμών γι΄ αυτό επιβάλλεται η τήρηση διεθνών κανόνων για την προστασία του πλνήτη.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τα βασικά σημεία του  προγράμματος «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών» που υλοποιεί η ΚΕΔΗΛ με την υποστήριξη της UNHCR.

Ανέφερε τις δυσκολίες και τα προβλήματα  που προέκυψαν πριν και κατά την διάρκεια υλοποίησης του και επισήμανε τις σημαντικές απαιτήσεις που έχει το πρόγραμμα σχετικά με την ενσωμάτωση και την ένταξη των προσφύγων.

Επίσης ευχαρίστησε το Δίκτυο Αλληλεγγύης, το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, το ΠΕΔΥ Λιβαδεάς και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του Ν. Βοιωτίας για το έργο και την στήριξη τους όλο αυτό το διάστημα που υλοποιείται το πρόγραμμα μέσω του οποίου συνολικά, 570 πρόσφυγες έχουν διαμείνει στη Λιβαδειά εκ των οποίων οι 211 έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ενώ σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 337, δηλαδή σε 60 οικογένειες.

Η κ. Πούλου ζήτησε την συνδρομή του Αμερικανού Πρέσβη για την τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων στην Ελλάδα για να σχηματιστούν πολιτικές ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης.

«Ο Δήμος Λεβαδέων είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που εφάρμοσε το πρόγραμμα αυτό μέσω των δομών του, και συγκεκριμένα μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης (ΚΕΔΗΛ), χωρίς τη συνδρομή ΜΚΟ, όπως το εφάρμοζαν οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καταφέραμε να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα που υλοποιούμε.

Ένα πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων όχι σε camp αλλά σε διαμερίσματα, διάσπαρτα στην πόλη σε συνθήκες διαβίωσης ίδιες με των δημοτών μας», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος.

Τόνισε δε πως «το μεγάλο στοίχημα για την δημοτική αρχή ήταν και παραμένει η τήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα δικαιώματα των προσφύγων και των δημοτών μας. Δηλαδή τα δικαιώματα των προσφύγων που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και συμβάσεις, να μην αντιστρατεύονται τα δικαιώματα των δημοτών μας. Αυτή η ισορροπία έκανε αφενός πιο επιτακτική την ανάγκη για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου και αφετέρου πιο συστηματική την ενημέρωση των δημοτών».

Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξαν οφέλη για την τοπική κοινωνία, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεδομένου ότι βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος η τοπική οικονομία ενισχύθηκε με τη διοχέτευση περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε υπηρεσίες και στην αγορά.

Ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Pyatt εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του στο Δήμο Λεβαδέων, ιδιαιτέρως με αφορμή την ενημέρωση του σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.

Τόνισε, ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ευθύνη των Ευρωπαίων και όχι μόνο της Ελλάδας, η οποία έχει δείξει υπέροχη γενναιοδωρία σε σχέση με όσους έχουν ασχοληθεί με το προσφυγικό.

Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στον εξαιρετικό τρόπο που ο Δήμος Λεβαδέων φιλοξενεί τους πρόσφυγες στην πόλη, καθώς και στον τρόπο που η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόκληση.

Εξέφρασε την επιθυμία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνδράμουν από την πλευρά τους και θέλησε να μάθει πώς πραγματοποιείται η ένταξη των παιδιών – προσφύγων στα σχολεία, καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος το 2019.

Ο Πρέσβης επισκέφθηκε και μια κατοικία ωφελούμενου του προγράμματος (μονογονεϊκή οικογένεια) ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε και με 60 πολιτογραφημένους αμερικανούς πολίτες.

Τον κ. Pyatt καλωσόρισε στη Βοιωτία και η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά η οποία τον κάλεσε να επισκεφτεί πάλι το νομό, το «σταυροδρόμι, θεών, ηρώων και χρησμών» και το μουσείο της Θήβας, εφάμιλλο όπως είπε εκείνου της Ακρόπολης και στη συνέχεια τον ενημέρωσε για τις δράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε ότι αφορά στην φιλοξενία προσφύγων και την δομή στις Θερμοπύλες. Επίσης η κ. Παπαθωμά έδωσε ως αναμνηστικό στον Πρέσβη το βιβλίο – φωτογραφικό λεύκωμα του Αντώνη Μαζαράκη ««ΚΩΠΑΪΔΑ: Το σήμερα του παρελθόντος».

Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκπρόσωπος της UNHCR, αναφέρθηκε στο μεγάλο ρίσκο που πήρε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την στήριξη για πρώτη φορά ενός περιφερειακού δήμου να υλοποιήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Ενώ, επεσήμανε ότι η επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος, πλέον, σε 8 άλλους δήμους της χώρας ( Κρήτη -Ηράκλειο, Χάνια, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος- δήμος Τρικκαίων, δήμος Καρδίτσας, δήμος Λάρισας, δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Αττικής).

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Μιχάλη Γιαννιό του οποίου επισημάνθηκε τόσο από την Δήμαρχο όσο και από τον Πρέσβη η πολύ καλή δουλεία με την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, από τους εκπροσώπους των δομών Υγείας στο νομό γιατρούς Γιώργο Κερασίδη και Κυριάκο Μαλτέζη και από την Γεωργία Κανούτσου από το Δίκτυο αλληλεγγύης.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αντάλλαξαν αναμνηστικά, ο Goeffrey Pyatt πρόσφερε κρασί από την Καλιφόρνια και η κ. Πούλου βιβλία σχετικά με την περιοχή και την ιστορία της πόλης μεταξύ των οποίων και του πρώην Δημάρχου Άρη Ρούσσαρη και τοπικά προϊόντα από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Έρκυνα».

«Ο Δήμος Λεβαδέων και η ΚΕΔΗΛ απέδειξαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει την φιλοξενία των προσφύγων. Η αναπαραγωγή του προγράμματος από άλλους δήμους, δικαιώνει την προσπάθειά μας, αλλά και την αρχική μας άποψή ότι αυτός ο τρόπος φιλοξενίας πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού» κατέληξε η Γιώτα Πούλου και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα και είναι σε μια διαρκή εξέλιξη.