Χρηματοδότησης για την συντήρηση αγροτικών και δασικών δρόμων διεκδικεί η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

Με βασικά θέματα τη διεκδίκηση, εκ μέρους της Π.Ε.Δ. και των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, χρηματοδότησης για τα έργα συντήρησης αγροτικών και δασικών δρόμων καθώς και την οριστικοποίηση ζητημάτων σχετικά με τη διοργάνωση του Θεματικού Συνεδρίου Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή των δημάρχων της Περιφέρειας.

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτσης, αναδείξαμε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση έργων συντήρησης των αγροτικών και δασικών δρόμων καθώς τα ποσά της υφιστάμενης κατανομής, σε καμία περίπτωση, δεν επαρκούν. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξύ για τους αγροτικούς και ορεινούς Δήμους και όπως καταλαβαίνετε, λόγω της γεωμορφολογίας της Περιφέρειάς μας, αφορά το σύνολο των Δήμων μας», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος.

Και πρόσθεσε: «Είναι δική μας υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την εύκολη και ομαλή πρόσβαση των αγροτών μας στα κτήματα τους, όπως επίσης και να προστατεύσουμε με κάθε δυνατό μέσο τα δάση μας. Χάριν στις συντονισμένες μας ενέργειες και τις τεκμηριωμένες μας θέσεις, ο Υπουργός αναγνώρισε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και δεσμεύτηκε, προς τιμήν του, να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων, αφού πρώτα καταθέσουμε τη δική μας τελική πρόταση».

Αφού τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι και τα Μέλη του Δ.Σ. και πραγματοποιήθηκε ένας παραγωγικός διάλογος αποφασίστηκε ομόφωνα η διεκδίκηση μιας νέας διακριτής κατανομής, σε εθνικό επίπεδο, για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων με βάση κριτήρια που θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των Δήμων και τα οποία θα αποφασιστούν έπειτα από διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ότι αφοράς το θέμα για την διοργάνωση του Θεματικού Συνεδρίου «Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας & Αθλητισμού» αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, δίπλα στο Μουσείο και τον αρχαιολογική χώρο, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της ιστορίας και του πολιτισμού για τη Στερεά Ελλάδα.

Ακόμα ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Υπερήφανος μετέφερε στο Σώμα την αγωνία των συναδέλφων του καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων για την υλοποίηση τεχνικών έργων στους Δήμους καθώς το νέο σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικών διαγωνισμών είναι δαιδαλώδες, ενώ παράλληλα απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία και ανέδειξε την ανάγκη επιμόρφωσης του προσωπικού των Δήμων στο θέμα αυτό.

Το Δ.Σ. τέλος ανέθεσε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ε.Δ. την εξεύρεση απόλυτα εξειδικευμένου εξωτερικού εμπειρογνώμονα και την άμεση διοργάνωση ενός μονοήμερου σεμιναρίου για τους 25 Δήμους της Στερεάς Ελλάδας.