Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Δήμαρχο Λεβαδέων Γ. Πούλου, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος

Κοινοποίηση στα Social Media

Με την Δήμαρχο Λεβαδέων, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες συναντήθηκε χθες το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος παρουσία του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Θηβαίου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την επίσπευσης και τον έλεγχο υλοποίησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Φάμελλος αφού σημείωσε ότι με την Δήμαρχο εκπροσωπούσαν την αυτοδιοικητική τους παράταξη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβαδειά επεσήμανε σχετικά: «Κάνουμε μία πολύ γρήγορη περιοδεία σε δήμους και εγκαταστάσεις στερεών αποβλήτων και στη συνέχεια θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα είναι ότι μπορεί να ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο σημαντικά έργα υγειονομικής ταφής σε διάφορες περιοχές της χώρας και στην Περιφέρεια Στερεάς όμως τα έργα υγειονομικής ταφής είναι απλά η ικανοποίηση παλαιότερων υποχρεώσεων της χώρας μας θα έλεγα υποχρεώσεις του 20ού αιώνα. Ο 21ος αιώνας, οι στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σχεδιασμός προωθούν την μετάβαση σε μία άλλη περίοδο την περίοδο της ανακύκλωσης που εξαρτάται απολύτως από τον πυρήνα της διαχείρισης των αποβλήτων που είναι ο Δήμος».

Σύμφωνα με τον Υπουργό σε αυτή τη νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση έχει βασική και μη αμφισβητήσιμη αρμοδιότητα στην διαχείριση των απορριμμάτων κάτι που όπως είπε θα επιβεβαιωθεί στο νόμο για την ανακύκλωση που έχουμε ήδη έχει υποβληθεί στη βουλή .

«Η ουσία είναι ότι με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης το οποίο θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τον εθνικό σχεδιασμό οι δήμοι οργανώνουν την διαχείριση των απορριμμάτων έτσι ώστε να πετύχουμε το πρώτο μεγάλο και ιδιαίτερα διαφορετικό και ποιοτικό θέμα που είναι η ανακύκλωση υλικών τουλάχιστον μέχρι το 50% στην πηγή στα όρια δηλαδή της αυτοδιοικητικής οντότητας που είναι ο Δήμος», είπε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Από κει και μετά αυτό δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις για τη χώρα, την κυβέρνηση και τους δήμους. Από την πλευρά μας πρέπει να δημιουργήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για επικαιροποιημένα και εφαρμόσιμα τοπικά σχέδια».

Παράλληλα έδωσε έμφαση στην αλλαγή της λειτουργίας της κοινωνίας λέγοντας ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για αυτό οι Δήμοι «πρέπει να έχουν έμπνευση, σχέδιο να καθοδηγήσουν την κοινωνία και στήριξη βεβαίως από τις εθελοντικές και προοδευτικές δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας».

Υπογράμμισε ακόμα πως πέρα από το ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι πηγές χρηματοδότησης και σε εθνικό επίπεδο σε περιφερειακό για την τροφοδοσία της διαλογής στην πηγή της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια εξοπλισμού στο σύνολο της χώρας και για όλους τους δήμους.

«Εμείς από την πλευρά μας καθώς επίσης του Υπουργείου Οικονομίας και του Εσωτερικών θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν σε πρώτη φάση την υποστήριξη των δήμων για κάνουν και να επικαιροποιήσουν τις μελέτες εφαρμογής του τοπικού σχεδίου. Θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ωρίμανση των μελετών των διαδημοτικών έργων κάτι που όπως ενημερώθηκα από την Δήμαρχο και ως πρόεδρο της Διαδημοτικής για την διαχείριση των απορριμμάτων ενδιαφέρει άμεσα», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει λοιπόν να χρηματοδοτήσουμε και το υπόλοιπο των έργων που αφορούν στο 50% μετά τη διαλογή στην πηγή, μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των κοινωνιών μας όπου και εκεί θα πρέπει να έχουμε σύγχρονα έργα με περιβαλλοντική αδειοδότηση»

Η Γιώτα Πούλου από την πλευρά της παρέδωσε στον κ. Φάμελλο τις μελέτες που αφορούν στην υλοποίηση του διαδημοτικού σχεδίου, στο κόστος της επένδυσης των έργων, στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που προβλέπουν τα σχετικά έργα.

«Συζητήσαμε για το διατοπικό μας σχέδιο, συζητήσαμε για τα έργα και τις προτεραιότητες που υπάρχουν και φυσικά θέσαμε υπόψη του Υπουργού όλον τον σχεδιασμό και την ωριμότητα των έργων που απαιτούνται και έχουν προγραμματιστεί. Ο κ. Φάμελλος αφενός αναφέρθηκε στην δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών αυτών αφετέρου τόνισε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Δήμοι της χώρας είναι να εξασφαλίσουμε την μείωση των ποσοτήτων που πηγαίνουν για ταφή στο 50% έτσι όπως προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν άμεσα η μονάδα κομποστοποίησης και αφετέρου η ροή των κάδων για τα οργανικά απορρίμματα αλλά και τα πράσινα σημεία για τα ογκώδη και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα. Εκεί προχωράμε για να χρηματοδοτηθούμε είτε από το ΠΕΠ είτε από το Υπουργείο», επεσήμανε η Δήμαρχος.