Διπλωμάτες από 4 χώρες επισκέφθηκαν τη Λιβαδειά και ενημερώθηκαν για το πρωτοποριακό πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που υλοποιεί ο Δήμος

Κοινοποίηση στα Social Media

Για την πορεία του προγράμματος «Διαμονή Αιτούντων Άσυλο και Υποψηφίων Μετεγκατάστασης» που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων για την φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα ενημέρωσε η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου ξένους διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Γερμανία την Ολλανδία και το Βέλγιο που επισκέφθηκαν την πόλη για το συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Πούλου και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ Θανάσης Αλεστάς αναφέρθηκαν αναλυτικά στην πορεία του προγράμματος που αποτελεί «πιλότο» στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή την περίοδο η Λιβαδειά φιλοξενεί συνολικά περίπου 400 πρόσφυγες ανάμεσά τους 248 παιδιά σε 70 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.

Μέχρι σήμερα 318 ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν αιτηθεί μετεγκατάσταση και 81 άσυλο ενώ τις επόμενες ημέρες ακόμα 10 οικογένειες αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ήδη έχουν κάνει περίπου 80 πρόσφυγες.
Η Γ. Πούλου έδωσε έμφαση στην πολιτική επιλογή του Δήμου να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα παράλληλα με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αποτελεί συνέπεια της οικονομικής που μαστίζει τη χώρα.
«Για την δημοτική αρχή η φιλοξενία των προσφύγων ήταν ένα στοίχημα, ένα στοίχημα να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι σε ανθρώπινες συνθήκες χωρίς όμως να αισθανθούν οι δημότες μας λόγω της οικονομικής κρίσης ότι υπολείπονται σε φροντίδα από το Δήμο. Πιστεύω ότι ο δήμος και η ΚΕΔΗΛ τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά και είναι χαρά μας που το πρόγραμμα της Λιβαδειάς το οποίο λειτούργησε ως πιλοτικό από τον ΟΗΕ έχει γίνει τώρα ο πυλώνας της εθνικής πολιτικής. Δικαιώνεται η προσπάθεια μας και επιβεβαιώνεται η αρχική μας άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων», τόνισε η Δήμαρχος.
Παράλληλα ζήτησε την συνδρομή και την βοήθεια των διπλωμάτων ώστε να προβλεφθεί η συνέχιση της πλήρους χρηματοδότησης από την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για την υγειονομική κάλυψη των φιλοξενούμενων προσφύγων καθώς και να προβλεφθούν δαπάνες που στοχεύουν στην ανάπτυξη δράσεων για την ομαλή ενσωμάτωσή τους.
«Μέχρι σήμερα καλυπτόταν το 100% της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων τώρα όμως δεν έχουμε τέτοιο προϋπολογισμό και στήριξη από τον ΟΗΕ και θα πρέπει ένα μέρος της δαπάνης το πληρώνουν οι ίδιοι, αυτό είναι απαράδεκτο διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μπορείτε να βοηθήσετε ίσως μέσω των διεθνών οργανισμών σε αυτό καθώς και σε ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στην ενσωμάτωση των προσφύγων, στη γνωριμία και τη γνώση τους για την τοπική κοινωνία και όλων των στοιχείων του τόπου που φιλοξενούνται κάτι που προϋποθέτει κάποιες δράσεις όπως εκδρομές και εκδηλώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιος προϋπολογισμός», είπε η Γιώτα Πούλου.

Σχετικά με την διαμονή των προσφύγων στη Λιβαδειά επεσήμανε ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται ο Δήμος Λεβαδέων μαζί με την ΚΕΔΗΛ πραγματοποιεί σειρά ενεργειών.

Μεταξύ άλλων οργανώνει την υποδοχή των προσφύγων κατά την  άφιξή τους στη πόλη, ακολουθώντας ένα σύντομο τελετουργικό με σκοπό το καλωσόρισμά τους από την Δήμαρχο, το Πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ, τους εργαζομένους και το Δίκτυο Αλληλεγγύης, ενημερώνει τους πρόσφυγες για τις νέες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης τους στη πόλη, τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους, παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του ΠΕΔΥ Λιβαδειάς, φροντίζει για την εκπαίδευση των παιδιών –  προσφύγων εντάσσοντάς τους στα σχολικά τμήματα της πόλης, παράλληλα το Δίκτυο Αλληλεγγύης μεριμνεί με τη συνδρομή εθελοντών καθηγητών την επιμόρφωση των ενηλίκων προσφύγων (μαθήματα Ελληνικών & Αγγλικών) και τέλος ενσωματώνονται τα παιδιά σε αθλητικούς συλλόγους της τοπικής κοινωνίας.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες δηλώνουν πως είναι τυχεροί που, μετά από τη μακρά  διαμονή τους σε hot-spot, βρίσκουν στη Λιβαδειά έναν διαφορετικό, ποιοτικό, ανθρώπινο τρόπο διαβίωσης και νιώθουν ασφάλεια και εξοικείωση με την πόλη και τους κατοίκους της.

Καταλήγοντας η Γιώτα Πούλου ευχαρίστησε την διπλωματική αποστολή για την επίσκεψη στη Λιβαδειά και το ενδιαφέρον που έδειξε σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που υλοποιεί ο Δήμος Λεβαδέων μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που χρηματοδοτείται, πλέον, από την Γενική Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και των Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Να σημειωθεί τέλος ότι μετά την ενημέρωση πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε διαμερίσματα προσφύγων.