Σοκάρουν τα στοιχεία για την Βοιωτία που αφορούν στην χρήση ουσιών από τους νέους

Κοινοποίηση στα Social Media

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά το «12ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων» που διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.), σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»  με πρωταγωνιστές νέα παιδιά που κέρδισαν τη μάχη με την εξάρτηση και τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης του Συμβουλευτικού Σταθμού στην πόλη της Λιβαδειάς, κατάκτηση πολυετών αγώνων και δράσης του αντιναρκωτικού κινήματος στην περιοχή.

Η Πρόεδρος του παραρτήματος Λιάνα Καραβασίλη στην κεντρική ομιλία επεσήμανε πως οι φορείς του νομού δεν εφησυχάζουν και θα διεκδικήσουν μέχρι το τέλος την υλοποίηση του στεγνού θεραπευτικού προγράμματος στο νομό Βοιωτίας, με επόμενο βήμα τη δημιουργία μονάδας επανένταξης.

Επίσης παρουσίασε στοιχεία από τη συζήτηση-παρέμβαση του  ΕΣΥΝ στα Γυμνάσια του Νομού και τα ευρήματα  έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν απ` όσους μαθητές επιθυμούσαν.

Όπως είπε «με βάση τα οποία είναι εμφανής η αυξητική τάση στη χρήση –κυρίως των κοριτσιών- και η αύξηση της ανοχής και του συμβιβασμού με τη χρήση ουσιών, ως αποτέλεσμα της  επικίνδυνης και επίμονης προσπάθειας για την αθώωση της δήθεν ακίνδυνης κάνναβης και τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά» και σκληρά».

 

Προβληματίζει η αυξητική τάση της χρήσης

Η γενική χρήση ουσιών στην Ελλάδα στους μαθητές είναι 9%, όταν στην ΕΕ είναι 22% και στις ΗΠΑ 36%.

Παρ’  όλα αυτά οι δύσκολες εποχές που περνάμε, με όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες να επιδεινώνονται και πολλούς δείκτες να έχουν ανοδικές τάσεις, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε (ΕΚΤΕΠΝ 2013), στη χώρα μας πάνω από  το 65% των εφήβων έχει πειραματιστεί με την κάνναβη, ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που συστηματοποιεί τη χρήση της (από 3,4% το 1984 σε 13,5% το 2011), ότι το 8% των μαθητών κάνει συστηματική χρήση κάνναβης, το 1,8% όσων κάνουν χρήση κάνναβης είναι μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου, ότι έχει μειωθεί η ηλικία πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά πριν τα 14 έτη, ότι οι νέες μαθήτριες μπαίνουν πολύ πιο δυναμικά στη χρήση από ότι στο παρελθόν.

Η πρόσφατη παρέμβαση-συζήτηση του ΕΣΥΝ με μαθητές, στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας και στον τομέα «πρόληψη εθισμού κι εξαρτήσεων» τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό Βοιωτίας, εμπλούτισε τα στοιχεία αυτά της έρευνας, μέσω των ανώνυμων ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν όσοι μαθητές επιθυμούσαν και που αποτύπωσε τη στάση/γνώμη τους σχετικά με τα ναρκωτικά.

Πάνω από 1.000 μαθητές συμμετείχαν στις παρουσιάσεις του ΕΣΥΝ σε 11 γυμνάσια του νομού Βοιωτίας και συνολικά 50 διδακτικές ώρες και 600 απ` αυτούς συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Τα συνολικά ευρήματα σχετικά με το επίπεδο χρήσης δεν διαφέρουν ουσιαστικά από το μέσο όρο χρήσης πανελλαδικά, αλλά είναι αποκαλυπτικά της αυξητικής τάσης που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στο μαθητικό πληθυσμό, και κυρίως στα κορίτσια. Η περιοχή της Λιβαδειάς έχει διπλάσια από τον μέσο όρο ποσοστά χρήσης και η περιοχή των Θεσπιών τα μεγαλύτερα ποσοστά συστηματικής χρήσης (δυόμιση φορές μεγαλύτερα από το μέσο όρο).

Ακόμα 6 στους 10 μαθητές θεωρούν τη χρήση ασθένεια και 4 στους 10 δείχνει αδιαφορία αν κάποιος φίλος ή συμμαθητής κάνει χρήση και δεν κινητοποιείται, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στα αγόρια και να γίνεται 1 στους 2.

 

Ανάγκη για Ενιαίο Φορέα Αντιναρκωτικής Πολιτικής

«Διανύουμε μια περίοδο όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία γύρω από την νομιμοποίηση των ναρκωτικών που  ξεδιπλώνεται με επιστημονικοφανή τρόπο και βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο. Προωθείται από την κυβέρνηση και διάφορες πρόθυμες ΜΚΟ, η  αποποινικοποίηση των ναρκωτικών είτε με το πρόσχημα της «φαρμακευτικής» χρήσης τους, είτε για «ευφορικούς» λόγους, η νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση, η δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ηρωίνης κ.ά.», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καραβασίλη και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, με την έννοια ότι πάρα πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη γέννηση και ανάπτυξή του (κοινωνικοί, οικονομικοί, ψυχολογικοί, ιστορικοί, πολιτισμικοί, βιολογικοί κλπ), όπως όλα όμως τα πολυπαραγοντικά φαινόμενα έτσι και αυτό είναι κατεξοχήν κοινωνικό. Εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα το οποίο τελικά ορίζει τις συνθήκες παραγωγής, πώλησης αλλά και κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών».

Καταλήγοντας υπογράμμισε «Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Η μόνη ελεύθερη επιλογή είναι να ανοίγουμε δρόμους για τη ζωή που μας αξίζει. Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη – όχι με δόσεις», ενώ παράλληλα κάλεσε σε στήριξη του ΕΣΥΝ που «εδώ και 3 δεκαετίες πρωτοστατεί στη συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν και ενισχύουν τη διάδοση των ναρκωτικών» και τάχθηκε υπέρ ενός Ενιαίου Φορέα Αντιναρκωτικής Πολιτικής με Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα που θα καλύπτει τις ανάγκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε Πρόληψη, Θεραπεία, Κοινωνική Επανένταξη και Έρευνα.