Αγώνας διαρκείας από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, δυναμική παρουσία του Ν. Μπούρα και του Συλλόγου επ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνεχίζουν τον αγώνα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ – ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στους Δήμους, στην κυβέρνηση υπάρχει κόντρα υπουργών για το ζήτημα των συμβασιούχων, τα σκουπίδια συσσωρεύονται, οι πολίτες αγανακτούν ενώ έρχεται και μίνι καύσωνας.

Σε ότι αφορά τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ζητεί να γίνουν 2.500 προσλήψεις εκτός του μνημονιακού κανόνα 1 προς 4, καθώς αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες, ωστόσο η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται εξαίρεση για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσλήψεων.

Κατά την ίδια, εφόσον αυτές γίνουν, θα συμπεριληφθούν στον γενικό αριθμό προσλήψεων για το 2017.

Η ΚΕΔΕ ζητά Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων και ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών αν δεν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση οριστικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης «ζητείται ελπίς μετά το σήμα κινδύνου της γενικευμένης αντισυνταγματικότητας παλαιών και νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που εξέπεμψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, Δυστυχώς, το λάθος της ομηρείας των υπό απόλυση συμβασιούχων συνεχίζεται»

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι στους δήμους την Πέμπτη προχώρησαν, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, υπέρ των συμβασιούχων συναδέλφων τους ζητώντας μεταξύ άλλων την μετατροπή των συμβάσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Την ίδια μέρα το πρωί έξω από τη Βουλή σημειώθηκε μικρής διάρκειας ένταση όταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στους δήμους απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ με τη χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα μια διαδηλώτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος.

Στην αρχή της διαδήλωσης τεταμένο ήταν το κλίμα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά και με ρίψη αντικειμένων στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Οργάνου. Επίσης ομάδα διαδηλωτών άδειασε σακούλες με σκουπίδια μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και άναψε φωτιά, ενώ πέταξε και μπογιές στο κτίριο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομόνοιας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς Νίκος Μπούρας αφού τόνισε για ακόμα μια φορά ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των εργαζομένων που στηρίζουν την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων», υπενθύμισε με έμφαση πως όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις επικαλούνται την συνταγματική νομιμότητα «μόνο όταν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα, οι εργασιακές και συνδικαλιστικές ελευθερίες», όταν επίσης πρέπει να συνεχιστεί η «ομηρία», η εργασιακή ανασφάλεια και η εκμετάλλευση.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις το σύνταγμα «παραμερίστηκε» πολλές φορές «είτε για να μειωθούν μισθοί και συντάξεις, είτε για να  ξεπουληθεί η Δημόσια περιουσία στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονίων που καταδυναστεύουν την ζωή όλων μας».

Καταλήγοντας ο κ. Μπούρας υπογράμμισε: «Οι εργαζόμενοι ενωμένοι δίνουμε και αυτή τη μάχη, και ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των συναδέλφων μας και των εργαζομένων, ο κοινός αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων που οδηγούν τον λαό στην εξαθλίωση είναι μονόδρομος».

Σε οτι φορά στη συνέχει η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της για το θέμα των συμβασιούχων – παρατασιούχων των δήμων στις οποίες θα συμμετάσχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επ. Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με όσα έχει αποφασίσει θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός όλων των γκαράζ – αμαξοστασίων-αιθουσών καθαριότητας, των δήμων Λεβαδέων και Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, καθώς και του Χ.Υ.Τ.Α. Λιβαδειάς.

Κανένα απορριμματοφόρο δεν θα κυκλοφορεί και δεν θα κάνει περισυλλογή απορριμμάτων ενώ θα πραγματοποιείται μόνο η αποκομιδή των νοσοκομειακών αποβλήτων και από άλλους ευαίσθητους κοινωνικά χώρους.

Για το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου 2017 έχει προγραμματιστεί αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση.

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της χώρας. Για το λόγω αυτό προκηρύσσεται Στάση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (και των υπηρεσιών δηλαδή που δεν είναι σε αποκλεισμό η λειτουργία τους) των Ο.Τ.Α. από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας. Η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24) και θα ακολουθήσει Πορεία Διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την Τρίτη και την Τετάρτη 27 και 28 Ιουνιου 2017 παραμένουν σε αποκλεισμό όλα τα γκαραζ – αμαξοστάσια – αίθουσες καθαριότητας.

Για την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 έχει προκηρυχθεί νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στους Ο.Τ.Α. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα με πανελλαδική συμμετοχή, στις 10:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24) και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακτήθηκαν με διαρκείς και επίμονους αγώνες στους δρόμους και στο πεζοδρόμιο. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Τέρμα η κοροϊδία. Καμία απόλυση συμβασιούχων. Νομοθετική λύση τώρα, Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία συνεχίζεται…», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επ. Λιβαδειάς.