Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Δίστομο, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα

Κοινοποίηση στα Social Media

Με επεισοδιακό τρόπο το Σάββατο 10 Ιουνίου το πρωί κορυφώθηκαν στο Δίστομο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 218 θυμάτων της σφαγής της Μαρτυρικής πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πριν από 73 χρόνια.

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής επετείου ήταν ο Μανώλης Γλέζος όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας.

Το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε η καθιερωμένη δοξολογία όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ του πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ακολούθησε η πομπή προς το μαυσωλείο όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο νεκρών και οι καταθέσεις στεφάνων ενώ μίλησε και ο καθηγητής Θανάσης Χρήστου.

Στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μανώλης Γλέζος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης με ομόφωνη απόφαση του Οργάνου.

«Αγαπητοί πλέον συμπολίτες, αποδέχομαι την απόφαση σας να γίνω συμπολίτης σας για τους πρώτον γιατί δεν το ζήτησα αλλά το αποφασίσατε εσείς και δεύτερον γιατί η απόφαση σας είναι άδολη δεν είναι επίβουλη δεν αποσκοπεί σε αντάλλαγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος και αναφέρθηκε στον ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο Μαυσωλείο ο Μανώλης Γλέζος έδωσε τέλος στην προσπάθεια της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου να εμποδίσει την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα απαιτώντας την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Μανώλης Γλέζος έπιασε από το χέρι τον Γερμανό πρέσβη μέχρι που κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων δίνοντας τέλος κατ΄ αυτόν τον τρόπο στο επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Δημαρχείο ο κ. Γλέζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αυτό το περιστατικό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οφείλω μια εξήγηση, το παιδί του εγκληματία όσα εγκλήματα και αν έχει κάνει ο πατέρας του ή μάνα του δεν ευθύνεται για αυτά. Το φυσικό δίκαιο, το αστικό δίκαιο και όλα τα δίκαια αυτό το παραδέχονται. Ο Γερμανός πρέσβης που ήρθε να καταθέσει στεφάνι δεν κατέθετε τη σβάστικα κατέθετε τη σημαία της Γερμανίας, αν υπάρχουν προβλήματα που όντως υπάρχουν πάρα πολλά πρέπει να κοιτάξεις μήπως φταις και συ ο ίδιος».

Έτσι ο κ. Γλέζος επέρριψε σαφέστατα ευθύνες και στις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ελλάδας για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα ενώ εκτός από τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της κλοπής από τους ναζί των αρχαιολογικών θησαυρών.

«Εμείς οι έλληνες στριμώξαμε τη Γερμανία; της είπαμε της Γερμανίας δώστα και αν δεν τα δώσεις κόβουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις;», υπογράμμισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η ήδη η Γερμανία μέσω του Β. Σόιμπλε εμμέσως πλειν σαφώς αποδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα των υποχρεώσεων της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας το κράτησε ανοιχτό ο κ. Σόιμπλε, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι το θέμα είναι λήξαν. Και του απάντησα τότε μπράβο Σόιμπλε αναγνωρίζεις λοιπόν ότι υπήρχε θέμα αφού λες ότι θεωρείται λήξαν, διότι δεν λες ότι δεν υπάρχει θέμα, άρα αναγνωρίζεις ότι υπάρχει. Για πες μας τώρα πότε άνοιξε και πως έληξε το θέμα. Ακόμα περιμένω την απάντησή», είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος.

Ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Γεωργακός δήλωσε: «Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για μας, για το Μαρτυρικό Δίστομο, μέρα μνήμης και τιμής των 218 Διστομιτών αμάχων που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Τα θύματα της θηριωδίας περιμένουν δικαίωση. Εμείς είμαστε εδώ, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την δικαίωση».

Στις εκδηλώσεις του Διστόμου την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Ανδρεάς Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς, αρχηγοί και βουλευτές κομμάτων εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του Στρατού και της Αστυνομίας, από τη Στερεά ο Διευθυντής Νίκος Γεωργακόπουλος και ο Διευθυντής της ΑΔ Βοιωτίας Μιχάλης Τσάτσης, φορείς, σύλλογοι και πολίτες.

«Μία ημέρα που είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ όταν το φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού κάνει ξανά δυναμικά δεν εμφάνιση του στην Ευρώπη. Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και την ίδια τη χώρα μας όταν βλέπουμε θαυμαστές και επιγόνους του ναζισμού και των θηριωδιών του να μολύνουν τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η απάντηση της συντεταγμένης πολιτείας και της δικαιοσύνης πρέπει να είναι άμεση και η δημοκρατία θα πρέπει να απαντήσει στους εχθρούς της ακριβώς μετά όπλα που αυτοί θέλουν να καταστρέψουν, δηλαδή  τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον κοινοβουλευτισμό και το κράτους δικαίου», είπε η κ. Γιαννακάκη.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησης αδιαφορεί για το θέμα των επανορθώσεων σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε ποτέ από το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Υπάρχει επιτροπή που λειτουργεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τα βήματα που γίνονται πρέπει να είναι προσεκτικά, με σεβασμό και βάσει του διεθνούς δικαίου, διαφορετικά είναι απλά πυροτεχνήματα και λόγια εντυπωσιασμού».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος τόνισε σχετικά: «Η επέτειος της σφαγής του Διστόμου ήταν πάντα και παραμένει μια πολύ σημαντική μέρα, ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα. Παράλληλα φέτος τιμήθηκε το σύμβολο της αντίστασης ο Μανώλης Γλέζος δίνοντας μια άλλη διάσταση στις εκδηλώσεις».

Επίσης ο κ. Θηβαίος αναφεόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης επεσήμανε οτι για πρώτη φορά κατατέθηκε πέρσι το φθινόπωρο το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις ένα πόρισμα που όπως είπε ανοίγει το δρόμο και πολύ σύντομα μετά από συζήτηση και απόφαση της Βουλής θα αποτελέσει το εργαλείο με το οποίο θα προχωρήσει το θέμα και με ένδικα μέσα η Ελλάδα.

«Επίσης ότι με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει καταργηθεί το παράβολο για να καταθέσει κάποιος αγωγή για αποζημιώσεις από τη ναζιστική θηριωδία, κάτι που χρόνια διεκδικούσαν τα θύματα και οι οργανώσεις των αντιστασιακών. Είναι δύσκολος ο δρόμος, θέλει προσοχή, ομαδική δουλειά και συλλογικότητα», συμπλήρωσε ο Ν. Θηβαίος.

Ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς είπε σχετικά: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα της σφαγής αλλά και αναδείξουμε για άλλη μία φορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Το έχουμε αναδείξει στην Ευρωβουλή, το έχουμε πράξει αρκετές φορές με τον Μανώλη Γλέζο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπογράψει και να επιτρέψει την εκτέλεση της αμετάκλητη δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς που δικαιώνει τα θύματα».

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Χρόνια τώρα μετά από εκείνο το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συντελέστηκε στο μαρτυρικό τόπο του Δίστομου η δικαιοσύνη ακόμα αναμένεται. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα των αποζημιώσεων πρέπει επιτέλους να δώσουν επιτέλους ουσιαστική και ριζική λύση στο θέμα».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις αναφερόμενος διαχρονικά στο ζήτημα και την στάση των κυβερνήσεων της χώρας σημείωσε με έμφαση ότι «δυστυχώς είναι κρίμα γιατί τα θύματα ξαναεκτελούνται από τη σημερινή Ελλάδα».

Και πρόσθεσε: «Η σημερινή Ελλάδα έχει παραιτηθεί από τα δίκαια τα οποία έπρεπε να διεκδικούμε, έχει παραιτηθεί από τις γερμανικές επανορθώσεις, από την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, από τις αποζημιώσεις στις υπόγειες των θεμάτων. Είναι ντροπή και όνειδος».

Ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν χρωστάει της χρωστάνε» και πρότεινε όπως και ο Ν. Μαριάς να εγγραφεί στο προϋπολογισμό του κράτους η τεκμηριωμένη έκθεση του γενικού λογιστηρίου για τις γερμανικές οφειλές οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 300δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος ο Γιώργος Χρυσικός από τους ΑΝΕΛ δήλωσε: «Τιμούμε τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων Διστομιτών, τιμούμε τη μνήμη των αθώων αυτών ανθρώπων που φονεύθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, δεν ξεχνάμε, διεκδικούμε πάντα τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι χρέος όλων μας».