Κρίσιμος ο αγώνας των αγροτών για το μέλλον των ίδιων και της χώρας

Κοινοποίηση στα Social Media

tsipras1 «Σε σας δεν μπορούν να στείλουν χαρτιά επιστράτευσης και να σας επιτάξουν. Να επιτάξουν τι; Τα τρακτέρ ή τα χέρια που σκαλίζουν τα χωράφια;», είπε απευθυνόμενος στους αγρότες στο μπλόκο στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τους αγρότες συνοδευόμενος από τους βουλευτές Βοιωτίας και Εύβοιας Γιάννη Σταθά και Βαγγέλη Αποστόλου άκουσε τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε για φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα τονίζοντας πως αν μαραζώσει η ύπαιθρος η χώρα δεν θα βγει από την κρίση.

«Θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι και εσείς είστε μια συντεχνία και προβάλλουν την λογική του κοινωνικού αυτοματισμού δηλαδή μια κοινωνική κατηγορία απέναντι σε μια άλλη. Όμως εδώ δεν μιλάμε για μια κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για τα θεμέλια της παραγωγικής συγκρότησης της οικονομίας μας», είπε και πρόσθεσε: «Από λόγια έχετε χορτάσει, πριν από 6 μήνες είχαμε εκλογές και θυμάστε τη λέγανε στα μπαλκόνια για να πάρουν την ψήφο σας και μόλις τελείωσαν οι εκλογές ξέχασαν τα λόγια και τις δεσμεύεις τους τώρα κρύβονται  πίσω από τις κλούβες με τα ΜΑΤ».

Ακόμα αναφέρθηκε σε λάθος νοοτροπία που είχαν οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια την οποία όπως υποστήριξε την καλλιέργησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις διότι το ζητούμενο δεν έπρεπε να ήταν «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» αλλά η προοπτική του αγροτικού τομέα.

Αφού τόνισε οτι δεν μπορούν να μας σώσουν μόνο οι επενδύσεις του Κατάρ δεν συντρεχθεί η αγροτική παραγωγή ξεκαθάρισε μέλλον με το μνημόνιο δε ότι δε μπορεί να υπάρξει.

«Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική αν ακολουθηθούν οι μνημονιακές επιταγές που αυξάνουν τους φόρους και  έχουμε φτάσει στο σημείο το κόστος παραγωγής να είναι μεγαλύτερο από τα όπια κέρδη μπορεί να έχει ο παραγωγός πουλώντας τα προϊόντα του», επεσήμανε και συνέχισε με επίθεση σε κυβέρνηση και τρόικα.

«Καταργούν την επιστροφή του ειδικού φόρου, μειώνουν το συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ, και φτάνουν την τιμή του πετραιαλίου και του ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο. Είναι φανερό ότι η τρόικα έχει ένα σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο παγίδευσης της ελληνικής οικονομίας γιατί θέλουν τη χώρα αποικία χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως εξέφρασε για μια ακόμα φορά την συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών λέγοντας πως «Ο αγροτικός κόσμος, το αγροτικό κίνημα, ο ξεσηκωμός του αγροτικού μόχθου στην ύπαιθρο θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε αυτή τη άδικη πολιτική που καταστρέφει την χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί επίσης ότι «αυτός ο ξεσηκωμός «πρέπει να συνδεθεί με τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων, των ανέργων, των νέων» καθώς και με τον αγώνα όσων δεν βλέπουν προοπτική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας σας δεν αφορά μόνο εσάς αλλά την προοπτική της χώρας. Ο αγώνας σας πρέπει να έχει την στήριξη όλης της ελληνικής κοινωνίας. Το κολπάκι του κοινωνικού αυτοματισμού δεν θα περάσει γιατί έχετε σοφία και εμπειρία. Θα τους χτυπήσετε εκεί που τους πονάει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε αυτό με έξυπνο τρόπο, με εναλλακτικές σκέψεις. Θα κάνετε τον αγώνα σας αγώνα όλης της κοινωνίας».

Παράλληλα προχώρησε σε «στοιχειώδεις δεσμεύσεις» για τον αγροτικό τομέα: «Δεν μπορείς να έχεις αγροτική παραγωγή με το πετρέλαιο, και το ρεύμα στα ύψη πρέπει αυτό να καταργηθεί με απόφαση στη Βουλή και εμείς δεσμευόμαστε. Είναι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για να ξεκινήσει ένας συγκροτημένος διάλογος πάνω στα πραγματικά προβλήματα που είναι ο προγραμματισμός και η στρατηγική για την παραγωγή σε ανταγωνιστικά προϊόντα που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ρευστότητας με τράπεζα που δεν θα ασχολείται με τα κέρδη της αλλά με την ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή με μία σειρά από προτάσεις και σχέδια που έχουμε εκπονήσει και θα συζητήσουμε μαζί σας.  Δεσμευόμαστε ότι αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης που θα θελήσει να βάλει στόχο τον απεγκλωβισμό της χώρας από αυτό το σπιράλ του θανάτου, την έξοδο από το μνημόνιο της καταστροφής και την παραγωγική συγκρότηση ανόρθωσης της χώρας».

Καταλήγοντας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα αλλάξει η κατάσταση.

«Ξέρω ότι πολλοί μπορεί να απογοητεύεστε όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι το μεγαλύτερο σκοτάδι το έχει λίγο πριν έρθει η αυγή και τώρα είμαστε στο μεγαλύτερο σκοτάδι και πολύ σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

tripras2

tsipras3