Συνέδριο για τον πολιτισμό, τη νεολαία και την παιδεία από την ΠΕΔ Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Στο θέμα της διοργάνωσης Συνεδρίου Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και στη συμμετοχή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση των δήμων σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και ευρωπαϊκά προγράμματα δόθηκε έμφαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος, αφού καλοσώρισε τα μέλη παραχώρησε τον λόγο στον Δήμαρχο Λοκρών και Πρόεδρο της Επιτροπής «Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας & Αθλητισμού», Νίκο Λιόλιο ο οποίος παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής για τη διοργάνωση σχετικού Θεματικού Συνεδρίου από την Π.Ε.Δ. Στερεάς. «Θεωρούμε ότι ένα Συνέδριο Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τον τόπο μας. Στόχος μας θα είναι η προβολή του πλούσιου αποθέματός μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ως αυτοδιοίκηση και ως άμεσοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών έχουμε την “υποχρέωση” να βρούμε τρόπους για να αναδείξουμε τη Στερεά Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει μια από τις πρώτες επιλογές των τουριστών. Θεωρούμε ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού και προτείνουμε να τελεστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στους Δελφούς», επεσήμανε ο Πρόεδρος

Στη συνέχεια ο κ. Υπερήφανος ενημέρωσε το Σώμα για το έργο, στο οποίο μετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τίτλο «Συμμαχία Δημόσιων Δημιουργικών Βιομηχανιών», του Προγράμματος INTERREG EUROPE 2014 – 2020,το οποίο αφορά στη διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού και για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Π.Ε.Δ..

«Η Περιφέρεια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για την ανάδειξη του πολιτισμού και την προώθηση του τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Interreg, το οποίο κρίνεται άκρως χρήσιμο κι εποικοδομητικό. Είναι πολύ σημαντικό, πιστεύω, το γεγονός ότι ο Α’ βαθμός της αυτοδιοίκησης καλείται να συμμετέχει στην  Περιφερειακή Επιτροπή των Αντιπροσώπων του προγράμματος καθώς είναι προφανές ότι αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία και η πλούσια εμπειρία των Δήμων στους τομείς αυτούς», είπε ο κ. Υπερήφανος και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, κ. Μπακογιάννη καθώς και τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Χειμάρα για την πρωτοβουλία τους και να επισημάνω ότι για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι στη Στερεά Ελλάδα οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται στενά και αρμονικά για το καλό του τόπου μας». ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Υπερήφανος.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα της συνδιοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Νέες τεχνολογίες και Έξυπνες Πόλεις» από τη σύμπραξη των Πανεπιστημίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και επίσης την συνδιοργάνωση ημερίδας για το πρόγραμμα LIFE από την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, την Ε.Ε.Τ.Α.Α., το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όπως επισημάνθηκε οι συγκεκριμένες ημερίδες «αγγίζουν θέματα που αφορούν άμεσα κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Δήμους».

Σχετικά με το φλέγον θέμα των συμβασιούχων που απασχολούνται στους Δήμους, με τα 8μηνα προγράμματα και τις παρατάσεις αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συμφώνησε στην άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους Δήμους. Όπως τονίστηκε αρχικά κρίνεται απαραίτητη και αδιαπραγμάτευτη η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, όμως παράλληλα εξίσου απαραίτητη κρίνεται και η κατοχύρωση των Δήμων, ούτως ώστε να προχωρήσουν νόμιμα στην πληρωμή τους.