Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων εφαρμόζει ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων

Κοινοποίηση στα Social Media

Πρόγραμμα που αφορά την διαχείριση αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια του ξεκίνησε σε συνεργασία με κτηνίατρο ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων (εξέταση, εμβολιασμός, στείρωση, κ.α.), καθώς και η ηλεκτρονική τους σήμανση με μικροτσίπ.

Στόχος του Δήμου όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να καταγράψει και να παράσχει στα αδέσποτα ζώα την φροντίδα που απαιτείται .

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους.

Ωστόσο παράλληλα με αυτές τις ενέργειες ο Δήμος καλεί τους ιδιώτες που έχουν δεσποζόμενα κατοικίδια ζώα να προβούν στις αντίστοιχες δικές τους ενέργειες σε ότι αφορά στην τήρηση όσων ορίζει η σχετική νομοθεσία και των κανόνων διατήρησης των ζώων σε οικείες, τον τρόπο περιπάτου, αλλά κυρίως την ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους που συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένου εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων.

Καλεί επίσης τους δημότες που εντοπίζουν αδέσποτους σκύλους να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου (τηλ. 2268350211), ώστε κατ’ αρχήν να εξακριβώνεται, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, αν τα ζώα είναι όντως αδέσποτα. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για υιοθεσία αδέσποτων σκύλων, μπορούν να επικοινωνούν στο ίδιο τηλέφωνο με τον Δήμο.

Ο Δήμος Αλιάρτου -Θεσπιέων τονίζει ότι το πρόβλημα των αδεσπότων ζώων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εάν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά και μετά από κάποιο διάστημα εγκαταλείπουν τα ζώα τους.

Για το λόγο αυτό όσοι επιλέξουν να αποκτήσουν ζώο συντροφιάς, καλό είναι να ενημερωθούν πρώτα για τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ενέργειά τους αυτή και αναφέρονται στο Ν. 4039/12, για τις παραβάσεις του οποίου προβλέπονται ποινές και αυστηρά πρόστιμα.

«Η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η προστασία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας», σημειώνει ο κ. Ντασιώτης και ενημερώνει ότι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων υποχρεούνται να προσκομίσουν άμεσα στο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου (τηλ. Επικ. 22683-50211) αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του κατοικίδιου ζώου που κατέχουν.