Οδηγίες από τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων για την πρόληψη πυρκαγιών

Κοινοποίηση στα Social Media

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε  την 1η Μαΐου, ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων επιχειρεί να εστιάσει την προσοχή όλων των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην προστασία του φυσικού πλούτου από τις πυρκαγιές.

Λαμβάνοντας υπόψη και την 1/2017 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός χώρων για την χρήση πυρός», ο Δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης επισημαίνει στους δημότες ότι από 01/05/2017 έως 31/10/2017  απαγορεύεται αυστηρά για οποιοδήποτε λόγο να ανάψει κανείς φωτιά σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις  χωρίς την έγγραφη άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας και παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση μη τήρησης της σχετικής νομοθεσίας κινούνται διαδικασίες που προβλέπονται για την επιβολή κυρώσεων.

Επίσης το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλιάρτου- Θεσπιέων  υπενθυμίζει σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, τις δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως τη λήξη αυτής.

Έμφαση δίνεται μεταξύ άλλων στο ότι δεν πρέπει να καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα  όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, να μην ανάβουν τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά

Χόρτα, να αποφύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), να μην πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Υπενθυμίζει δε πως απαγορεύεται η καλλιέργεια σιτηρών εντός κατοικήσιμης περιοχής και ότι αν κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά πρέπει να καλέσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.

«Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια εστία πυρκαγιάς, παρακαλείσθε για την άμεση ενημέρωσή μας (τηλ. Επικοινωνίας: 6974077897), τη βοήθεια σας και την προσοχή σας, προκειμένου να περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές», καταλήγει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλιάρτου- Θεσπιέων.