Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση με θέμα «Οικογένεια – Κοινωνία – Επιχειρηματικότητα» στο ΕΠ Βοιωτίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στη Λιβαδειά η εκδήλωση με θέμα «Οικογένεια – Κοινωνία – Επιχειρηματικότητα, στον αντίκτυπο της Οικονομικής Κρίσης» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι παράγοντες και τα αίτια τροφοδότησης του δραματικού αυτού φαινομένου, οι προτεινόμενες λύσεις και οι τρόποι διαχείρισης για έξοδο από τη «μαύρη τρύπα», στο εμφανιζόμενο, ως αδιέξοδο.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος

και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο

Αρχιμανδρίτης  κ. Αλέξιος Σαμαρτζής (Γεωπόνος -Θεολόγος- Εφημέριος του ναού Αγίου  Ρηγίνου Λεβαδείας) που αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ως πρόκληση για των Ορθόδοξη Θεολογία και την Εκκλησία και η Σύμβουλος Οικογένειας και Ψυχοθεραπεύτρια Έρη Κεχαγιά

(Μ.Α. Counseling Psychology and Psychotherapy, Keele Univ. – England).

«Θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Βοιωτίας και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Παναγιώτη Αγνιάδη και τους συνεργάτες του που θέλησαν να διοργανώσουμε αυτή την κοινή εκδήλωση στηρίζοντας το πλαίσιο της ζωής του τόπου τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί με την μακροχρόνια αυτή κρίση. Εκείνο που βγαίνει αβίαστα είναι ότι παρά τις δυσκολίες πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας να αγωνιστούμε και να προχωρήσουμε για αυτά που δικαιούμαστε για αυτά που μας αξίζουν και γι’ αυτά που μας στέρησαν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεώργιος.

Ο π. Αλέξιος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η εκκλησία είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της κρίσης που τελικά πρέπει να δούμε ότι είναι πολυσχιδής, πέρα από οικονομική είναι κοινωνική πολιτιστική και οικολογική. Ο άνθρωπος αυτονομήθηκε από το Θεό στην πορεία των ετών και έχασε έτσι την ελευθερία του που στην ουσία έγινε μία ασυδοσία και προς το περιβάλλον». Εμείς είμαστε πάντα κοντά στον άνθρωπο που τον βλέπουμε ως ολότητα πνευματική και σωματική. Η εκκλησία είναι παρούσα με το φιλανθρωπικό της έργο αλλά και με την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα της ζωής των ανθρώπων. Αυτό που προέχει είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στη σωτηρία και να μη γίνει η φιλανθρωπία αυτοσκοπός».

Όπως τόνισε η Ε. Κεχαγιά το θέμα επιλέχθηκε ως το πλέον επίκαιρο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες καμπές της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας.

«Θεωρώ ότι κάθε κρίση είναι και μια προσέγγιση προς μια αλήθεια την οποία πρέπει να αναζητήσουμε. Πρέπει να αναζητήσουμε λοιπόν τα αίτια της κρίσης που μας έφεραν ως εδώ για να μπορούμε να δούμε ποιες οδούς θα βρούμε για διέξοδο. Έτσι λοιπόν παρομοιάζω την κρίση ως ένα σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης ασθενείας, μιας σοβαρότερης κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης, θα έλεγα ίσως και μίας ηθικής αποτυχίας. Παρομοιάζω τη χώρα σαν μία οικογένεια όπου οι πολιτικοί είναι οι γονείς και εμείς οι πολίτες είμαστε τα παιδιά, άρα οι πολιτικοί όπως και οι γονείς έχουν τις ίδιες ευθύνες να μας δώσουν ευκαιρίες να αναπτυχθούμε να μας δώσουν παιδεία, υγεία» είπε η κ. Κεχαγιά και συμπλήρωσε: «Αν κρίνω από τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε εδώ και μία δεκαετία για να μην πω ίσως και τα τελευταία 40 με 50 χρόνια, νομίζω ότι δεν είχαμε και τους καλύτερους γονείς, δεν έδειξαν την υπευθυνότητα που χρειάζεται και θα έλεγα κατά κάποιο τρόπο αν αντιγράψω τον κ. Γιανναρά ότι είμαστε οι μαστροποί των παιδιών μας. Διότι δανειστήκαμε αφειδώς και το πάπλωμα θα τον πληρώσουν οι επόμενες γενιές».