Κλειστά τα καταστήματα στη Βοιωτία. Θ. Καλογρήας: Εκφράζουμε την επιθυμία των πολλών, είμαστε αντιμέτωποι με τις προσδοκίες των λίγων

Κοινοποίηση στα Social Media

Αναβρασμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της χώρας λόγω της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό κλειστά παρέμεινε σήμερα Κυριακή 7 Μαΐου η πλειοψηφία των καταστημάτων στη Λιβαδειά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.  Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Στη Λιβαδειά το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος Θανάσης Καλογρηάς «αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το υποχρεωτικό κλείσιμο τον καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου, συντασσόμενο με την ΕΣΕΕ και την ΟΕΣΑΟΝΝΑ, εκφράζοντας την επιθυμία των πολλών και θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις προσδοκίες των λίγων».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, οι τρείς Κυριακές, δύο την περίοδο των Χριστουγέννων και μια του Πάσχα έχουν δείξει ότι υπάρχει πραγματικός λόγος να είμαστε ανοιχτά μόνο αυτές. Τις υπόλοιπες Κυριακές δεν συντρέχει κανένας λόγος να είναι τα καταστήματά μας ανοιχτά. Οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν έχουν χρήματα για αγορές. Άλλα είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την τόνωση της αγοράς».

Οργή ωστόσο, προκαλεί η αποκάλυψη του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλου, για το τι συμβαίνει αντίστοιχα στην Γερμανία όπου σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου και με το Γερμανικό Σύνταγμα, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν Κυριακές μόνο 8 φορές τον χρόνο!

«Μας ζητούν να λειτουργούμε  τα καταστήματα τις Κυριακές ελεύθερα όχι γιατί έτσι βολεύει την κάθε Ελληνική ατομική και πλέον φτωχή επιχείρηση,  αλλά τις πολυεθνικές που ελέγχουν τα μεγαλύτερα καταστήματα στην Ελλάδα και η κυβέρνηση που το γνωρίζει δεν επικαλείται το παραμικρό» τονίζει ο εκπρόσωπος των Θηβαίων εμπόρων, μιλώντας για σχέδιο εξόντωσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα!

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ζήτησε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να λάβει σαφή θέση απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών, παρουσιάζοντας μελέτες που δείχνουν ότι το άνοιγμα της Κυριακής ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ότι ανεβαίνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας.

Ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) Π. Κυριακούλας τονίζει πως για ένα 30% των εργαζομένων στο εμπόριο υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος τονίζει σε ανακοίνωσή της πως «Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και  χειραγώγησης των τιμών μέσω “κυριακάτικων προσφορών” και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων!

 

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες είχε καλέσει τους εργαζόμενους του κλάδου, «να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της κλαδικής απεργίας στις 7 Μάη και να δώσουν ενιαία τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 17 Μάη».

Σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης έρχονται να ρίξουν αλάτι πάνω στις πληγές των προηγούμενων μέτρων. Η άγρια φοροληστεία αφαιρεί έναν ακόμα μισθό από τις τσέπες μας εξαϋλώνοντας το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, το νέο τσεκούρι στις χιλιοχτυπημένες συντάξεις, το μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας αλλά και η προσπάθεια για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρέπει να σημάνουν κλίμα αγωνιστικής απάντησης και διεκδικητικού απεργιακού αγώνα».

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται ο πιο καλός μαθητής των επιχειρηματικών ομίλων. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που ανήμερα των μεγάλων απεργιακών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλον τον κόσμο, άνοιξε την πόρτα για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά, την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο δεκαετιών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Και όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν, το πολιτικό προσωπικό τους υπακούει και νομοθετεί, φέρνει μνημόνια και μέτρα»!

Σύμφωνα με το Σωματείο «σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι εργασιακές σχέσεις με κάθε είδους ευελιξία, οι συμβάσεις μιας ημέρας και δοκιμαστικές περιόδους χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και super market, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, τα άτακτα ωράρια εργασίας» και όλα αυτά «συνθέτουν τον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις».

Υπογραμμίζει δε πως η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έρχεται να υλοποιήσει τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εργασίας, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Και καταλήγει: «Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Ε.Κ. Λιβαδειάς με την οποία καλούσε σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο και μεταξύ άλλων σημείωνε: «To Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Κυριακή 7 – 5-2017, ημέρα προγραμματισμένης Κυριακάτικης λειτουργίας όλων των Καταστημάτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται ο πιο καλός μαθητής των επιχειρηματικών ομίλων. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που ανήμερα των μεγάλων απεργιακών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλον τον κόσμο, άνοιξε την πόρτα για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η νέα μνημονιακή δέσμευση για άνοιγμα των Καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, είναι ένα μέτρο που ενισχύει μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές και πολυκαταστήματα. Καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ευνοεί την απλήρωτη εργασία και αυξάνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Kαλούμε  όλους τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να πάρουν μέρος στην απεργία και να διεκδικήσουν: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».