Την ΚΥΑ για τα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα», παρουσίασε ο Β. Αποστόλου στο συνέδριο του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς και του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας

Την ΚΥΑ για τα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα», παρουσίασε ο Β. Αποστόλου στο συνέδριο του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς και του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας

Κοινοποίηση στα Social Media

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα», παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στο Διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα. Ένα Νέο Μοντέλο Επιχειρηματικής Γεωργίας» που οργάνωσε με επιτυχία η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΑΣΕ) και ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας.

Το συνβέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αμφίκλεια στις 27-28 Μαρτίου, στα πλαίσια του CLLD-LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 και συμμετείχαν 25 Αγροκτήματα από όλη την Ελλάδα, Βουλευτές, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, η Αυτοδιοίκηση, Τοπικοί φορείς, τα Επιμελητήρια, και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Την πρώτη μέρα ο Διευθυντής του ΟΑΣΕ Βασίλης Τσιτσιρίγκος  και τα στελέχη του ΟΑΣΕ παρουσίασαν τους σκοπούς του συνεδρίου, τη φιλοσοφία του Τοπικού Προγράμματος

CLLD/LEADER για την περιοχή Παρνασσού-Οίτης, τις δυνατότητες που παρέχει για την στήριξη Δικτύων και Συνεργασιών ενώ ο Κώστας Μώρος (Αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ) επεσήμανε την

ανάγκη Δημιουργίας Δικτύου Πολυλειτουργικών  Αγροκτημάτων.

Την πρώτη μέρα μίλησαν Πανεπιστημιακοί του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Παν. Πειραιά, ο Δ/ντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Μ. Ψύλλος, ενώ ορίστηκε η προσωρινή  Επιτροπή του Δικτύου των Πολυλειτουργικών  Αγροκτημάτων με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γώγος αναφέρθηκε διεξοδικά στα  θέματα τοπικής ανάπτυξης που απασχολούν τον Τοπικό Πληθυσμό ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ και Δήμαρχος Δελφών Α. Παναγιωτόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Αποστολόπουλος.

«Οι στόχοι μας είναι η αναζωογόνηση του αγροτικού χώρου, η δημιουργία απασχόλησης και

εισοδημάτων στην ύπαιθρο. Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα μπορούν να αποτελέσουν πόλους ζωής και αγροτικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή, ξεπερνώντας την κλασσική  δραστηριότητα του αγροτουρισμού ή και των εκμεταλλεύσεων που βασίζονται σε ένα προϊόν.  Κύριο στοιχείο των Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων είναι η  πολυδραστηριότητα  των αγροτικών εκμεταλλεύσεων», είπε μεταξύ άλλων ο Β. Αποστόλου μιλώντας για τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα και τις καινοτομίες στην ύπαιθρο και στον αγροτικό κόσμο.

Και πρόσθεσε: «Συνεπώς αναφερόμαστε σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δραστηριότητα ολοκληρωμένης μορφής σε όλους τομείς της οικονομικής ζωής (Γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, Οικοτεχνία Μεταποίηση-Παροχή εστίασης /διαμονής, εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών πληθυσμού κ.λπ.). Και αυτό είναι το δυνατό σημείο που θα δίνει  προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες των αγροκτημάτων….»