Κέντρο Καινοτομίας και νέοι πειραματικοί αγροί σχεδιάζονται στην Αλίαρτο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόκειται να προχωρήσει σε Πειραματικό Κέντρο στην Αλίαρτο σε κτήματα της ιδιοκτησίας του όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Ζωγραφάκης, αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Όπως σημειώνει η Άννα Στεργίου στο ypaithros.gr, pρόκειται για 1.300 στρέμματα, για τα οποία, έχει έρθει σ’ επαφή το Γεωπονικό με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, ώστε αγροί που έχουν μείνει αναξιοποίητοι όλα αυτά χρόνια να αξιοποιηθούν, με στόχο παραγωγοί και άνθρωποι, που θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με τον αγροτικό χώρο, να βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται και το προϊόν, που τους ενδιαφέρει και να πράττουν αναλόγως.

«Δεν αναλωνόμαστε σε προθέσεις, σχεδιάζουμε υλοποιούμε και ανακοινώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σε αυτή τη κατεύθυνση και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την ίδρυση γεωπονικού τμήματος με σκοπό την κατάρτιση φοιτητών αλλά και αγροτών της Βοιωτίας σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες για τις καλλιέργειες τους. Έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το θείο δώρο που ονομάζεται Κωπαΐδα», τόνισε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Και συμπλήρωσε: «Άλλωστε οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή της ίδρυσης γεωπονικού τμήματος από την αρχή της θητείας μας αποτελούσε ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Αμέσως μετά θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για την παρέμβαση προς όφελος των πολιτών της Βοιωτίας.  Νεότερα λοιπόν μόλις υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση η οποία είναι έτοιμη»

Σε ότι αφορά στις ανακοινώσεις του Αναπληρωτή Πρύτανη, ο κ. Ζωγραφάκης σημείωσε ακόμα πως γίνεται και μία δεύτερη προσπάθεια αλλά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες που αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας,  όπου κάποιοι, «που έχουν ολοκληρώσει σπουδές γεωπονικές ή διάφορες άλλες σχολές να έρθουν να σχεδιάσουν για πρώτη φορά σε δικούς μας εργαστηριακούς χώρους τα δικά τους προϊόντα αγροδιατροφής».

Ωστόσο όπως εξήγησε υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας για κάτι τέτοιο δεδομένου ότι ένας νέος που θέλει να επιχειρήσει να φτιάξει κάτι και να ασχοληθεί με τον τομέα,  εκτός από τις ιδέες απαιτείται ένα ποσό «για να κάνει μια δική του επένδυση, να φτιάξει δικά του εργαστήρια, να πάρει δικές του άδειες κ.λπ.».

Είπε όμως ότι στο πλαίσιο αυτό ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να απευθυνθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, εφόσον αξιολογηθεί η δική του πρόταση, «οπότε να σχεδιάσει ένα δικό του προϊόν. Και εάν αυτό το προϊόν μπορεί να βρεθεί στην αγορά αργότερα, σε κάποιο πιάτο παράδειγμα του καταναλωτή, μετά στη συνέχεια ο ίδιος νέος θα μπορεί πια να υλοποιήσει αυτή την επένδυση».

Ο κ. Ζωγραφάκης έκανε επίσης γνωστό πως υπάρχει επαφή το τελευταίο διάστημα και με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ώστε να στηθούν και μέσα στο Γεωπονικό αλλά και στη συνέχεια έξω απ’ αυτό, θερμοκοιτίδες εταιρίες start ups, δηλαδή νεοφυών επιχειρήσεων,  όπου εκεί με τη βοήθεια διάφορων χρηματοδοτικών κεφαλαίων, Ventures Capitals, θα μπορέσουν κάποια απ’ αυτά τα σχέδια στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν και ν΄ αποτελέσουν μια σημαντική πηγή εισοδήματος ακόμα και για το Πανεπιστήμιο αλλά και για τους ανθρώπους που θα σχεδιάσουν αυτά τα προϊόντα.

Τέλος συμπλήρωσε πως γίνονται επαφές «και με μεγάλες εταιρίες του λιανικού εμπορίου που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν και να μας δώσουν ειδικές θέσεις στις επιχειρήσεις τους, για να προβάλλουμε καινούργια προϊόντα νέων ανθρώπων, που έχουν ασχοληθεί στον τομέα της αγροδιατροφής».