Η Λιβαδειά γιόρτασε την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό την 1η Απριλίου 1821

Η Λιβαδειά γιόρτασε την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό την 1η Απριλίου 1821

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και σχολείων πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής η επετειακή εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης και την απελευθέρωση της Λιβαδειάς την 1η Απριλίου 1821 από τον οθωμανικό ζυγό.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και τα σχολεία της πόλης.

«Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, μια ακόμα ημέρα ορόσημο στο μεγάλο αγώνα της επανάστασης του 1821 με σαφή τα μηνύματα για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μηνύματα πανανθρώπινα μηνύματα που σήμερα έχει ευθύνη ο καθένας μας να υπηρετεί από τη θέση του», τόνισε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μία ημέρα μνήμης, γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, τιμάμε τους αγωνιστές της ελευθερίας, εύχομαι να είμαστε πάντα ελεύθεροι, ελεύθεροι στην ψυχή ,στο μυαλό, στην πράξη, στις ενέργειές μας».

Ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων Χρήστος Κυπραίος επεσήμανε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας, είναι ημέρα μνήμης, γιορτάζουμε την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό. Ο αγώνας των προγόνων μας αποτελεί παράδειγμα προς όλους και κυρίως για τους νέους, το μήνυμα της παραμένει επίκαιρο, πρέπει όλοι να το λάβουμε υπόψη για να ξεπεράσει η χώρα μας τον σκόπελο».

Ο Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Γιώργος Κωσταγιάννης τόνισε σχετικά: «Σε αυτό τον ιερό τόπο της Αγίας Παρασκευής γιορτάσαμε την απελευθέρωση της Λιβαδειάς και τιμήσαμε τους αγωνιστές της ελευθερίας. Η απελευθέρωση της Λιβαδειάς ξεκίνησε με τον ήρωα Αθανάσιο Διάκο, τη μεγάλη αυτή φωτισμένη μορφή της εθνικής παλιγγενεσίας. Με την εκδήλωση αυτή αναδείξαμε το μήνυμα που δεν είναι άλλο από αυτό της πατριωτικής συνείδησης».

Τέλος ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Λιβαδειάς που έγινε από τον Αθανάσιο Διάκο και τους αγωνιστές του 1821. Δυστυχώς όπως τότε έτσι και τώρα 196 χρόνια μετά έχουμε πάλι τους νέους κοτζαμπάσηδες όπου με τα μνημόνια που στηρίζουν έχουν παραδώσει τη χώρα στους ξένους τοκογλύφους».