Την εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου κατέλαβαν για μισή ώρα αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

a1Τα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Κάστρου κατέλαβαν σήμερα Κυριακή από τις 12 τα μεσημέρι μέχρι τις 12:30 αγρότες από τις περιοχές Λιβαδειάς, Ορχομενού και Αλιάρτου ενώ παράλληλα μοίρασαν αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας και ενημέρωσαν τους διερχόμενους για τον αγώνα τους.

«Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας για την επιβίωση τους.

Η σημερινή κυβέρνηση εκτελώντας εντολές της τρόικα, αποφάσισε να εξαφανίσει και τον πρωτογενή τομέα .

Με τα μέτρα τα οποία έλαβε και πρόκειται να λάβει σπρώχνει τον αγροτικό κόσμο στην εξαθλίωση και αυτό έχει επιπτώσεις σε όλους τους έλληνες.

Προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να διώξει τους αγρότες από τα χωράφια τους και να τα ξεπουλήσουν σε εταιρίες» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση τους οι αγρότες.

Και προσθέτουν: «Το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων λόγω υψηλών τιμών πετρελαίου, σπόρων, λιπασμάτων, κ.λ.π. σε συνδυασμό με την φορολόγηση των χωραφιών και κτημάτων μας, την μη επιστροφή Φ.Π.Α. την μη καταβολή του Ε.Φ.Κ. αγροτικού πετρελαίου, συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα κάτω από το απαραίτητο για την επιβίωση των αγροτικών οικογενειών, κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Καταλήγοντας επισημαίνουν «Δεν ζητάμε χρήματα, όπως για άλλη μια φορά παραπληροφορούν τον κόσμο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο για τα κότερα και τα γιότ και όχι για τους αγρότες» και καλούν όλους τους πολίτες σε κοινό αγώνα υπογραμμίζοντας: «Σας θέλουμε όλους δίπλα μας, γιατί ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας για το μέλλον όλων μας».

Η σημερινή κινητοποίηση κατά την διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών.

«Αποφασίσαμε να καταλάβουμε συμβολικά το δρόμο χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα και είχαμε ενημερώσει την αστυνομία. Δυστυχώς η αστυνομία δεν τήρησε το λόγο της και ενώ είχε προηγηθεί συνεννόηση παρατάχθηκαν τα ΜΑΤ για να μας εκφοβήσουν και να μας εμποδίσουν», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού Βασίλης Τσαγαλάς ενώ παράλληλα κατήγγειλε και τους βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης που δεν βρίσκονται δίπλα τους.  «Όλοι οι άλλοι είναι εδώ μαζί μας, εκπρόσωποι των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, των συλλόγων και των φορέων της περιοχής», είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι «οι αγρότες δεν ζητάνε λεφτά όπως παραπληροφορούν τον κόσμο, ζητάνε να επιβιώσουν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός, γιατί αν εξαφανιστεί ο πρωτογενής τομέας θα εξαφανιστούν όλοι».

Την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών κατήγγειλε και ο Γιάννης Βάγγος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τους ζητήσαμε να έρθουν εδώ μαζί μας να μοιράσουμε τα προϊόντα της Βοιωτίας, αντί όμως να έρθουν έστειλαν τα ΜΑΤ» και πρόσθεσε ότι μετά το Πανεπιστήμιο ξεπουλιέται και η Κωπαΐδα.

Στο πλευρό των αγροτών μπροστά από τις δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων και σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στο δίκαιο όπως τον χαρακτήρισαν αγώνα ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς, ο βουλευτής Εύβοιας και υπεύθυνος για τον αγροτικό τομέα Βαγγέλης Αποστόλου, οι αντιπεριφερειάρχες Στερεάς και Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και Γιώργος Μουλκιώτης, οι δήμαρχοι Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής, Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης και Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης, ο Δ.Σ. Νώντας Κοτσικώνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, από τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς ο Γιώργος Βαρβαράκης και ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Κώστας Παπασπύρου.

Οι αγρότες αναμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης και ακολούθως θα καθορίσουν θα καθορίσουν την στάση τους ενώ παράλληλα τα τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στους δρόμους σε διάφορα σημεία του νομού

a2

a3

a6

a7

a5

a4

a8a9