Με λαμπρότητα και καλό καιρό μετά από 3 χρόνια η παρέλαση στη Λιβαδειά

Με λαμπρότητα και καλό καιρό μετά από 3 χρόνια η παρέλαση στη Λιβαδειά (Φωτο)

Κοινοποίηση στα Social Media

Με κάθε λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη κορυφώθηκαν το Σάββατο στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις του διπλού εορτασμού της 25ης Μαρτίου για την επέτειο της επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Το πρωί εψάλη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων και η μαθητική παρέλαση για πρώτη φορά με ηλιοφάνεια μετά από αρκετά χρόνια, γεγονός που συνέβαλε στο να βγει ο κόσμος και να χειροκροτήσει τα παιδιά τα οποία δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων.

«Η εορτή του Ευαγγελισμού, ο ερχομός του Θεού στη γη, η πνευματική ελευθερία που μας έφερε και το δώρο της αγάπης σηματοδοτούν μια ζωή με προοπτική με ποιότητα και προπαντός σε ένα πλαίσιο που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο και την αξιοπρέπεια του», σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα που τιμούμε την Παναγία μας και εορτάζουμε αυτό το μεγάλο γεγονός, θυμόμαστε τις θυσίες, τους αγώνες και τα μαρτύρια των ηρώων προγόνων μας για την ελευθερία. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν ότι απορρέει από από τις θυσίες τους για να μπορούμε και εμείς να ζούμε, να αντέχουμε, να αγωνιζόμαστε και να καταβάλουμε στον κοινότοπο της ευθύνης και την ανθρωπιά, την αγάπη και όλα αυτά που συμβάλλουν σε μία πολιτισμένη ζωή. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά σε όλους».

Την κυβέρνησης εκπροσώπησε ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η επανάσταση του 1821 έδειξε σε μία δύσκολη περίοδο ότι μπορεί ένας μικρός λαός να διεκδικήσει την ελευθερία και την δικαιοσύνη στέλνοντας ένα μήνυμα στην Ευρώπη εκείνης της περιόδου για αυτό και δημιουργήθηκε ένα φιλελληνικό κίνημα με φιλέλληνες που ήρθαν να βοηθήσουν. Σήμερα περίπου 200 χρόνια μετά, η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη περίοδο και ο αγώνας για τη κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και μια διαφορετική Ευρώπη συνεχίζεται».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά  δήλωσε: «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες ενός λάου για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική αλληλεγγύη. Τα μηνύματα αυτά παραμένουν σήμερα ακέραια σε μία ζοφερή Ευρώπη σε μία δύσκολη φάση για τη χώρα μας και σε ένα γενικότερο περιβάλλον το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή . Αυτή τη στιγμή λοιπόν με αυτά τα μηνύματα της επανάστασης του 1821 πρέπει μαχητικά, αλληλέγγυοι, ενωμένοι να δώσουμε μία απάντηση για ειρήνη εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο».

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας σημείωσε σχετικά: «Ζούμε σε μία εποχή ιστορικής αμφισβήτησης, απαξίωσης και μηδενισμού των πάντων. Η σημερινή γιορτή αποτελεί μία απάντηση σε όσους σκέπτονται διαφορετικά για την Ελλάδα, είμαστε εδώ οι απόγονοι αυτών άλλων ελλήνων που πολέμησαν για την ελευθερία να υπερασπιστούμε την χώρα. Η σημερινή επέτειος πρέπει να είναι οδηγός στις πράξεις και στη συμπεριφορά μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους, που τιμούμε στις 25 Μαρτίου, εκπέμπει μηνύματα ενότητας, πίστης και αγωνιστικής ετοιμότητας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, σηματοδοτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της πίστης και της ελπίδας. Η Εθνική Παλιγγενεσία αποτέλεσε την αντάξια συνέχεια των αγώνων των αρχαίων Ελλήνων για την ελευθερία και  τη δημοκρατία και επιβεβαίωσε ότι ο Ελληνικός πολιτισμός και η Ελληνική ψυχή, ήταν ο φάρος που καθοδήγησε όλους τους λαούς του κόσμου, από τα αρχαία χρόνια, στο μονοπάτι της αξιοπρέπειας».

Και κατέληξε: «Ο  Ελληνισμός σήμερα δοκιμάζεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο σκληρό. Πολλά συμβαίνουν χωρίς να εξαρτώνται από τις δικές μας προσπάθειες, αλλά μπορούμε να τα οδηγήσουμε με τις δικές μας αποφάσεις και τις δικές μας δράσεις.

Είναι χρέος και καθήκον μας απέναντι στους  ηρωικούς προγόνους μας, απέναντι στη πατρίδα μας αλλά και στις επόμενες γενιές, να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας και να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας».

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου τόνισε: «Ο εθνοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων του 1821 ενάντια στον οθωμανικό ζυγό αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» και μετά από ένα σκληρό αγώνα εννέα ετών, οι Έλληνες κατάφεραν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να δημιουργήσουν το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος. H 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του ελληνισμού και διαχρονικό παράδειγμα στάσης ζωής και αγώνα όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για κάθε άνθρωπο που μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του, ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 για ανεξαρτησία και με όραμα την αυτοδιάθεση του λαού και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας ώστε με ομοψυχία και αλληλεγγύη να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά συνεχάρη τους μαθητές που παρέλασαν και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Έχω την αίσθηση ότι για να ολοκληρωθεί η επανάσταση του 1821 πρέπει να χτυπηθούν δύο από τα βασικά απομεινάρια, ο κοτσαμπασισμός και ο ραγιαδισμός, εύχομαι η γενιά αυτή που παρέλασε να είναι εκείνη που θα τα αποτινάξει».

Ο Πρόεδρος του Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Ψυχογιός σημείωσε ότι «με ενότητα και συνεννόηση πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να ανταπεξέλθουμε τα δύσκολα τα οποία περνάει η χώρα μας αυτό τον καιρό», ο Γιώργος Λιανός από τη ΝΟΔΕ Βοιωτίας τόνισε ότι με την ευκαιρία της επετείου τόνισε ότι πρέπει «οι πολιτικοί πιστέψουν στις δυνάμεις του έθνους, στις δυνάμεις των ελλήνων», για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματα ενώ ο Γιώργος Χρυσικός από τους ΑΝΕΛ επεσήμανε πως «οι θυσίες των αγωνιστών του 21 πρέπει να είναι φωτεινό παράδειγμα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο και να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 24 Μαρτίου ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων απο τους μαθητές.

«Είναι σημαντικό να ξαναδιαβάσουμε τα κείμενα των λογοτεχνών μας που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821. Να ψηλαφίσουμε μέσα σε αυτά όχι μόνο την γενναιότητα των ηρώων, αλλά την τόσο έντονη θέληση των ανδρών και των γυναικών της καθημερινότητας για μία ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.
Στη Λιβαδειά μετά τις σχολικές εκδηλώσεις παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Χρήστου Δημητρίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, έγινε κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης στις προτομές και στο μνημείο ηρώων.
Στην σημασία και το διαχρονικό μήνυμα της επετείου αναφέρθηκαν ο κ. Δημητρίου και οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας και Μιχάλης Γιάννιος.
Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά σε δηλώσεις της σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους, που τιμούμε στις 25 Μαρτίου, εκπέμπει μηνύματα ενότητας, πίστης και αγωνιστικής ετοιμότητας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, σηματοδοτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της πίστης και της ελπίδας. Η Εθνική Παλιγγενεσία αποτέλεσε την αντάξια συνέχεια των αγώνων των αρχαίων Ελλήνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία και επιβεβαίωσε ότι ο Ελληνικός πολιτισμός και η Ελληνική ψυχή, ήταν ο φάρος που καθοδήγησε όλους τους λαούς του κόσμου, από τα αρχαία χρόνια, στο μονοπάτι της αξιοπρέπειας».
Σε μήνυμά της η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο εθνοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων του 1821 ενάντια στον οθωμανικό ζυγό αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. H 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του ελληνισμού και διαχρονικό παράδειγμα στάσης ζωής και αγώνα όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για κάθε άνθρωπο που μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του, ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία».