Η Λιβαδειά ακόμα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον οικονομικό τομέα, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ. Μ. Σάκκος

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνέντευξη του κ. Μάριου Σάκκου, Αντιπροέδρου Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στη Mail, http://thehellenicmail.gr

Κύριε Αντιπρόεδρε, ποιος είναι ο ρόλος της Βοιωτίας στην οικονομία της χώρας και ποιο   ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Βοιωτία στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πολύ ισχυρές που δίνουν ένα ουσιώδες στίγμα στην παρουσία της ελληνικής οικονομίας.

Να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνετε ως εμπορικός κόσμος της πόλης της Λιβαδειάς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, να δώσουμε τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας ή να δώσουμε μια σωστή διάσταση, για το πώς μπορεί η Λιβαδειά και εν γένει η Βοιωτία να διαδραματίσει ένα ρόλο στη σημερινή οικονομία. Να πάμε λίγο πιο παλιά, τότε που η Λιβαδειά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί  η Λιβαδειά ήταν το κέντρο του βαμβακιού.

Ήταν εδώ πέρα το ποτάμι και υπήρχαν δίπλα στο ποτάμι μέχρι και πρότυπα εργοστάσια, εκκοκκιστήρια, τα οποία δούλευαν και θα πρέπει να δείτε από αρχαιοτάτων χρόνων ότι η Λιβαδειά διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον εκκοκκισμό. Όσον αφορά τα σημερινά δεδομένα, μιας και είπατε για βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην ευρύτερη περιοχή, θα σας πω ότι ακόμα συνεχίζει τουλάχιστον να πρωταγωνιστεί στο τομέα του βαμβακιού ή στον  τομέα του αλουμινίου, αλλά πολλές φορές η ανάπτυξη αποτελεί και τροχοπέδη.

Τι θέλω να πω με αυτό, να σας εξηγήσω. Η βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εν γένει συμπεριφορά του εμπορίου όσον αφορά την ανάπτυξη, δηλαδή η βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου δίνει ένα διαφορετικό ΑΕΠ στην Στερεά Ελλάδα και αυτό αφήνει έξω το εμπόριο από στόχους. Αφήνει λοιπόν έξω το εμπόριο από αυτά τα χρήματα τα οποία θα μπορούσε να εισπράξει από την Ε.Ε από προγράμματα.

Το εμπόριο λοιπόν, δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα βοηθούν την ανάπτυξη και συνεχίζει όμως, ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας, όπως και όλος ο εμπορικός κόσμος της Ελλάδας, να επιχειρεί με βάση τα ίδια κεφάλαια. Γιατί ποτέ δεν σταμάτησε ένας έμπορος να αλλάζει βιτρίνες, να επιχειρεί, να ψάχνει για καινούριες συνεργασίες, να βάζει καινούρια πράγματα, καινούρια εμπορεύματα σε προθήκες, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον ανάλογα με την εποχή, ανάλογα με την ηλικία και ανάλογα με τις καινούριες ανάγκες που δημιουργούνται στο εμπόριο.

Αυτή η εμπορικότητα που δίνει τη δική της προσωπική μάχη και πολλές φορές αποκτά και ηρωικά χαρακτηριστικά, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να την ενισχύσετε ακόμη περισσότερο;

Σίγουρα χρειάζεται να ξεκινήσουμε από μια υγιή βάση, η οποία έχει να κάνει με κυβερνητικό επίπεδο. Δηλαδή ένα σωστό, στέρεο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο να ξέρει ο επιχειρηματίας πως θα φορολογηθεί, κάτω από ποια δεδομένα και όχι κάθε αλλαγή κυβερνήσεως ή αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου ή κυβερνητικού ο οποίος θα είναι σε μια θέση κατεξοχήν του Υπουργού ανάπτυξης ώστε να αλλάζει τα δεδομένα για το εμπόριο. Όταν λοιπόν, ένας έμπορος, ένας επιχειρηματίας, γνωρίζει το φορολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί, να είστε σίγουροι ότι θα είναι και τυπικός με τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος, αλλά, πολύ περισσότερο, θα μπορέσει να αναπτύξει και την επιχείρηση του προς το σωστό δεδομένο.

Μετά το φορολογικό, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα πλέον στην εποχή μας είναι το ασφαλιστικό. Γνωρίζετε ότι ο επιχειρηματίας, το 82% από τα καθαρά του κέρδη, για να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους, θα πρέπει να τα καταβάλει. Όλο λοιπόν, αυτό το πλαίσιο δημιουργεί μια ασφυξία στον Έλληνα επιχειρηματία και μια άρνηση από οποιονδήποτε θέλει, όχι να επιχειρήσει, να ελπίζει ότι μπορεί να επιχειρήσει.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια, κάποιος που ενδιαφέρεται είτε ντόπιος, είτε ξένος, να μπορεί να επιχειρήσει. Δηλαδή ποιοι είναι οι τομείς που προσφέρονται για ανάπτυξη, στη περιοχή της Λιβαδειάς; Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα καταστήματα που έχετε είναι καταστήματα εστίασης. Σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσατε να πείτε σε κάποιον υποψήφιο επενδυτή ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος;

Έχουμε ένα πάρα πολύ δυνατό ορεινό όγκο, ο οποίος είναι ανεκμετάλλευτος. Δηλαδή, ακριβώς από πάνω από τη πόλη της Λιβαδειάς και με βάση τον Καλλικρατικό Δήμο ο οποίος υπάρχει, υπάρχει ορεινός όγκος ο οποίος είναι ο Ελικώνας, είναι η Αρβανίτσα, η οποία είναι πάνω από το Κυριάκι, οποίος είναι στο δικό μας Καλλικρατικό Δήμο και είναι και η δίοδος την οποία καθημερινά, κάθε Σαββατοκύριακο, έχει ο άνθρωπος που λατρεύει το σκι, για να πάει στο βουνό του Παρνασσού.

Όταν θα υπήρχε μια κατεύθυνση ή ένα σωστό αναπτυξιακό περιβάλλον τέτοιο που να βοηθήσει τον επιχειρηματία να αξιοποιήσει τον ορεινό όγκο, να είσαστε σίγουροι ότι θα μπορούσε κατά πολύ να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τουρισμός, εκτός από το  χειμερινό τουρισμό, να αναπτυχθεί και στα επίπεδα καλοκαιρινού τουρισμού, δηλαδή, να μπορεί ο άλλος να περπατάει μέσα στον ορεινό όγκο, να μπορεί να κάνει mountainbike, να μπορεί να κάνει καλοκαιρινές διαδρομές, να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δροσιά του καλοκαιριού που έχουν όλα τα βουνά, αλλά εκτός από αυτά θα μπορούσε συνάμα με αυτά να δημιουργήσει και τουριστικό  μοναστηριακό  τουρισμό, γιατί ξέρετε ότι γύρω-γύρω, όλη η Βοιωτία, έχει πολλά μοναστήρια, προεξέχοντος του Οσίου Λουκά.

Θα θέλατε να μας πείτε τα σχέδια του Αντιπροέδρου και του Εμπορικού Συλλόγου της Λιβαδειάς για την επιχειρηματικότητα της περιοχής;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου της Λιβαδειάς, από τη πρώτη στιγμή που έχει εκλεγεί είναι με μια τριετή πορεία μέσα στο τόπο μας, το κορυφαίο που είχαμε ως δεδομένο και ως μότο αυτής της προσπάθειας, ήταν ότι θέλουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα μέσα στη πόλη μας.

Δηλαδή, να μην έχουμε μόνο ως δεδομένο τα χρήματα τα οποία έχει ο συνάδελφος, ο φίλος, ο γνωστός, ο συγγενής, ο συντοπίτης. Να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες στην επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέο κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια και δεδομένα έχουμε κάνει τρεις προσπάθειες και έχουμε δημιουργήσει τις τρεις λευκές νύχτες στη πόλη τη Λιβαδειάς, το οποίο ήταν ένα δείγμα ότι όντως η προσπάθειας μας είναι προς τη θετική κατεύθυνση ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην πόλη μας.

Και θα θέλαμε ειλικρινά να ευχαριστήσουμε όλο αυτό τον κόσμο που όλες αυτές τις μέρες στέκεται
στο πλευρό μας και επιτρέπει στον επιχειρηματία να επιβιώνει.