Εκδήλωση με άρωμα Σμύρνης, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

morfotikΜια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού, αφιερωμένη στην προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στις τέχνες και στο πνεύμα της μητροπολιτικής Ελλάδας διοργάνωσε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (στέγη Στάθη Σταθά) παρουσία εκπροσώπων φορέων της πολύς και πλήθους κόσμου που δεν έκρυψε τη συγκίνηση αλλά και το ενδιαφέρον που τους γέννησε η αναδρομή στο ιωνικό παρελθόν.
Τη βραδιά στεφάνωσαν μουσικά με λαϊκά τραγούδια της μικρασιατικής ακτής, υπό την επιμέλεια του Λουκά Μαρλάση, ο οποίος αναδείχτηκε δίκαια ο Βιρτουόζος του Μπουζουκιού, ο Παναγιώτης Σοφούλης στην κιθάρα, η Λένα Σιμιτσάκου στο τραγούδι, ο Σεραφείμ Λιάκος, ο Γιάννης Αίσωπος, ο Μάριος Αίσωπος, ο Δημήτρης Γεραντώνης, ο Αποστόλης Αλεξίου και ο Αργύρης Σκόνδρας.
Εκπληκτική επίσης ήταν απαγγελία του ποιήματος «Σεπτέμβρης 1922» από τον Αλέξανδρο Βούτσα.
Για την πολιτιστική ενότητα της Ελλάδας και της Ιωνίας μίλησε η Άννα Νικολάου, η οποία στάθηκε στα επιτεύγματα των προσφύγων στο χώρο της τέχνης και ιδιαίτερα της μουσικής. «Μελετώντας τη μουσική μελετάμε και τους ανθρώπους, υπάρχει τόση πολλή μουσική στον κόσμο γύρω μας, ώστε είναι λογικό να υποθέσουμε πως η μουσική, η γλώσσα και η θρησκεία είναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά.
Ένας επιπλέον λόγος που η εκδήλωση εστίασε στη μουσική είναι η μακρόχρονη μουσική παράδοση της Βοιωτίας, η οποία από αρχαιοτάτων, μυθικών ακόμη χρόνων, συναγωνίζεται αυτή της Ιωνίας και συμπλέκεται μαζί της.
Η όλη εκδήλωση όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Γιώργος Κωσταγιάννης «εντάσσεται στις προσπάθειες του Συλλόγου να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του μακρινού και του πρόσφατου παρελθόντος και να την μπολιάσει στο παρόν, ώστε να διαμορφώσει και να μεγαλώσει το δέντρο της ζωής, όχι μόνο των τωρινών αλλά και των επερχόμενων γενεών, πάνω στις βαθιές ρίζες της γνώσης».