Στη Βοιωτία περιόδευσε ο Γ. Μπαλάφας

Πρωτοπόρα η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά, επεσήμανε ο Γ. Μπαλάφας. Επίσκεψη και στα κέντρα Οινοφύτων και Θηβών

Κοινοποίηση στα Social Media

Όψιμο χαρακτήρισε από τη Λιβαδειά ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας το ενδιαφέρον τόσο της νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το προσφυγικό ενώ δεν παρέλειψε να στηρίξει τον υπουργό Γιάννη  Μουζάλα τονίζοντας πως «όχι μόνο τώρα, αλλά για πολλά χρόνια μέσα από τους γιατρούς του κόσμου δίνει τη μάχη για πρόσφυγες και για κυνηγημένους όπου γης» και ότι «το χρόνο που ήταν αναπληρωτής πάλι με αυτοθυσία ο ίδιος και οι συνεργάτες του έδωσαν τη μάχη για να μαζευτεί το χάος που υπήρχε».

Ο κ. Μπαλάφας βρέθηκε στη Λιβαδειά στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βοιωτία και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων ενώ το Σάββατο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Η κυβέρνηση με την βοήθεια της κοινωνίας κατάφερε να και έφερε εις πέρας την υπόθεση της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών μεταναστευτικών ροών που είχαμε μέχρι το Μάρτιο αλλά και τώρα τον εγκλωβισμό τους», είπε ο κ. Μπαλάφας.

Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για διάφορα συμφέροντα που κρύβονται όπως είπε πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος μας κατηγορούν λέγοντας εξωφρενικά ψέματα. Γύρω από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό παίζεται και ένα παιχνίδι πολιτικό και οικονομικό, φτιάχνονται σταδιοδρομίες, φτιάχνονται περιουσίες, γίνονται μπίζνες, δεν είναι όλα αγαθά και κάποιες ευαισθησίες ορισμένων και από το εσωτερικό και απ’ το εξωτερικό είναι δεν είναι όλες αθώες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά  τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Βοιωτία τις χαρακτήρισε κορυφαίες και πρωτοπόρα αυτή στην πόλη της Λιβαδειάς.

«Έχουμε στο νομό το παράδειγμα της Λιβαδειάς αλλά και η δομή των Οινοφύτων και η ετοιμαζόμενη δομή στη Θήβα βρίσκονται στην κορυφή της διαχείρισης και της φιλοξενίας των προσφύγων» είπε μεταξύ άλλων και επεσήμανε για ακόμα μια φορά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος της Λιβαδειάς λέγοντας: «Οι πρόσφυγες είναι εγκατεστημένοι σε διαμερίσματα μέσα στον αστικό έναντι κάποιου ενοικίου ζουν στην πόλη και κινούνται μέσα στο περιβάλλον αυτό νομίζω αρμονικά με την υπόλοιπη κοινότητα. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και πρότυπο και προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται χωρίς τη θέλησή τους εδώ με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιεί η ΚΕΔΗΛ καθώς και στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου δίνοντας έμφαση στην αποτροπή φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού.

«Για να μην υπάρχει αυτό που ονομάζουμε κοινωνικός αυτοματισμός η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια με σειρά ενεργειών», είπε η κ. Πούλου και ευχαρίστησε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όλους τους Συμβούλους και όσους εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές προστασίας των δημοτών έτσι ώστε όσοι έχουν ανάγκη να μην αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικήσαμε από το ΕΣΠΑ για τις δομές μας τρία προγράμματα σε πρώτη φάση για κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο και κοινωνικό φαρμακείο και τα πήραμε, είμαστε ο μόνος Δήμος στην περιφέρεια που πέτυχε αυτό. Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε το κέντρο κοινότητας το οποίο επίσης εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί. Μέσα από αυτές τις τέσσερις δομές με προϋπολογισμό περίπου 1.100.000 ευρώ θα δοθεί μια ανάσα» επεσήμανε η Γ. Πούλου.

mpalaf1Νωρίτερα ο κ. Μπαλάφας στο διοικητήριο της Περιφέρειας συνοδευόμενος τον Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Θηβαίο, την Δήμαρχο Γ. Πούλου και στελέχη του κόμματος συναντήθηκε την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά η οποία σε δηλώσεις της σημείωσε σχετικά: «Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταφέρθηκε στον κ. Υπουργό η εκτίμηση από την πλευρά του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για την άριστη συνεργασία που υπάρχει στο σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού. Παράλληλα τέθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τη Βοιωτία και έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή, τον δευτερογενή αλλά και τον τριτογενή τομέα».

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Μπαλάφας είχε επισκεφθεί  το υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα παρουσία του δημάρχου Σπύρου Νικολάου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά και αφορούν στη διαμόρφωση του εσωτερικού του χώρου με κατασκευή δωματίων (υπνοδωμάτια, κουζίνες, τουαλέτες), που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσφύγων, κυρίως οικογενειών , ώστε να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι ο Δήμος θα συνδράμει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην ομαλή λειτουργία του Κέντρου, ζητώντας όμως η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιηθεί, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες τόσο στο εσωτερικό του κέντρου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, και εφόσον έχει τακτοποιηθεί και το θέμα της εισόδου- εξόδου σε αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί με ασφάλεια η κυκλοφορία.

Επίσης, έθεσε υπόψη του κ. Υφυπουργού ότι ο Δήμος είχε ζητήσει από τις ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής «να εξετασθεί η δυνατότητα  φιλοξενίας  προσφύγων, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια καθώς στην πόλη  υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προς ενοικίαση, που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τοποθετηθούν κοντέινερς στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου».

Ο κ. Νικολάου έθεσε επίσης σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της μετεγκατάστασης των δημοτών ΡΟΜΑ από τον καταυλισμό που διαμένουν σήμερα και ενημέρωσε τον κ. Μπαλάφα για τα σημαντικά θέματα παραβατικότητας που σημειώνονται στον εν λόγω καταυλισμό για τα οποία όπως τόνισε «πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση».

Ο κ. Μπαλάφας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βοιωτία επισκέφθηκε και τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσιπέων όπου από την δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη τέθηκαν «ως ζητήματα υψηλής σπουδαιότητας, η επίσπευση της ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης του Οργανισμού Κωπαΐδας και η απόδοση της ακίνητης περιουσίας του, στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, και η υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την ίδρυση  Αστυνομικού Τμήματος, με έδρα την Αλίαρτο, και την στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό».

mpalaf4

mpalaf3

mpalaf5

Τέλος με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπαλάφα η ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η επιλογή του κ. Μπαλάφα, για να εκπροσωπήσει τη κυβέρνηση στη Βοιωτία με αφορμή την συμπλήρωση των δυο χρόνων από το “εθνικό ατύχημα” που λέγεται Σύριζα, κρίνεται ως απόλυτα  επιτυχημένη. Ο υφυπουργός (της ανύπαρκτης) μεταναστευτικής πολιτικής, μετά και από το γνωστό πλέον περιστατικό με έναν αγανακτισμένο πολίτη στην Σάμο,  συμβολίζει το πραγματικό πρόσωπο της αριστεράς, η οποία πριν καταλάβει την εξουσία επαναστατεί με τον λαό και θεωρεί τους πολίτες αγωνιστές».

Και καταλήγει: «Όταν βέβαια εξασφαλίσει τις κυβερνητικές καρέκλες, με υπεροπτικό ύφος, παραδίδει μαθήματα δημοκρατικής πολιτικής συμπεριφοράς, θεωρώντας τους διαμαρτυρόμενους πολίτες τραμπούκους , λέγοντας τους επιδεικτικά : “Άντε πάγαινε”. Το ‘’Άντε πάγαινε’’ κ. Μπαλάφα και λοιποί κύριοι και κυρίες, της πιο καταστροφικής κυβέρνησης, θα σας το πει τελεσίδικα ο Ελληνικός λαός και ειδικότερα εμείς οι νέοι, αφού στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε δεν έχετε καμία θέση».