Στη Βοιωτία ο Γ. Μπαλάφας

Διήμερη περιοδεία Γ. Μπαλάφα στη Βοιωτία με επισκέψεις σε Δήμους, δομές υγείας και φιλοξενίας προσφύγων

Κοινοποίηση στα Social Media

Επίσκεψη στη Βοιωτία πραγματοποιεί απο χθές ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας ο οποίος αρχικά επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Οινόφυτα όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Βασίλη Περγάλια, το μεσημέρι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς συναντήθηκε με την Διοικήτρια Ευμορφία Βαλλά και εργαζόμενους ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς ο κ. Μπαλάφας που συνοδευόταν από τον Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Θηβαίο και στελέχη του κόμματος αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Η παρουσία μου αυτό το διήμερο στη Βοιωτία έχει να κάνει με τη συνολική προσπάθεια που κάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης να επισκεφθούμε κυρίως τις επαρχιακές πόλεις, να δούμε, να συζητήσουμε, να καταγράψουμε προβλήματα. Έχουμε ένα παρελθόν δύο ετών, αποδείξαμε ότι δεν αποτελούμε μια αριστερή παρένθεση όπως θα ήθελαν ορισμένοι και έχουμε μπροστά μας για να δουλέψουμε και να κάνουμε ότι δεν κάναμε το προηγούμενο διάστημα  αρκετό χρόνο μετά συνταγματικά δεδομένα.

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς ένα πολύ καλό κατά τη γνώμη μου ανεξάρτητα από κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν, είναι νοσοκομείο το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο το πληθυσμό της περιοχής με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και αξίζει να βελτιωθεί περισσότερο η κατάσταση και από άποψη προσωπικού».

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δουλειά που κάνει το νοσοκομείο με τις οικογένειες των προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα του δήμου Λεβαδέων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Οι πρόσφυγες είναι εγκατεστημένοι σε διαμερίσματα μέσα στον αστικό έναντι κάποιου ενοικίου ζουν στην πόλη και κινούνται μέσα στο περιβάλλον αυτό νομίζω αρμονικά με την υπόλοιπη κοινότητα. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και πρότυπο και προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται χωρίς τη θέλησή τους εδώ με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», είπε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε: «Σε ότι αφορά στο νοσοκομείο έχει συσταθεί μια τριμελής επιτροπή με δύο γενικούς γιατρούς και μία νοσηλεύτρια η οποία συντονίζει την προσπάθεια για τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού σχετικά με ζητήματα υγείας και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών συμβάλλοντας στην προσπάθεια που γίνεται ώστε η παραμονή εδώ και η ένταξή τους να γίνει με ένα τρόπο που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, τις συνήθειες, τα χαρακτηριστικά του ντόπιο πληθυσμού αλλά και τις ιδιαίτερες πλευρές των ανθρώπων που φιλοξενούνται στη χώρα μας».

Από την πλευρά του νοσοκομείου η Ε. Βαλλά έθεσε στον υφυπουργό ζητήματα σχετικά τόσο με την γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου όσο και με το προσφυγικό.

«Η πόλη της Λιβαδειάς τους τελευταίους μήνες υποδέχθηκε πρόσφυγες πολέμου τους οποίους φιλοξένησε σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο πλαίσιο υλοποίησης του πρότυπου στην Ελλάδα προγράμματος προσωρινής στέγασης το οποίο υλοποιείται από την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Το νοσοκομείο Λιβαδειάς ως η κύρια μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας της περιοχής προκειμένου να εξυπηρετήσει τον συγκεκριμένο πληθυσμό συγκρότησε τριμελή επιτροπή υποδοχής και διαχείρισης θεμάτων υγείας προσφύγων. Τα μέλη της επιτροπής σε συνεννόηση με την ΚΕΔΗΛ προβαίνουν σε εκτίμηση αναγκών, δρομολογούν και διευθετούν τις ανάγκες των προσφύγων δίνοντας σαφή προτεραιότητα στους ασθενείς και τα παιδιά», είπε μεταξύ άλλων η κ. Βαλλά και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι σκόπιμο να υπάρξει αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς το νοσοκομείου και επαρκή στελέχωση σε όλα τα επίπεδα.

Αναγκαία όπως είπε είναι η άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις, η επίσπευση διαδικασιών των δρομολογημένων προσλήψεων και η διακοπή της περιοδικής μετακίνηση στελεχών του νοσοκομείου Λιβαδειάς προς άλλες νοσηλευτικές μονάδες όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη μετακίνηση παιδιάτρων για τις εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας αλλά και τις αποσπάσεις και μετακινήσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων θα δινόταν μεγαλύτερη ώθηση και ανάπτυξη στο νοσοκομείο Λιβαδειάς προς όφελος των πολιτών με την διασφάλιση άρτιας λειτουργίας και παροχής υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.