Άκυροι οι τίτλοι σε 18 ιδιωτικά σχολεία, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι τίτλοι 18 ιδιωτικών σχολείων κηρύσσονται άκυροι με ότι αυτό συνεπάγεται ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων σπουδών από τους συγκεκριμένους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να τους χορηγηθούν νόμιμοι τίτλοι.

Τα σχολεία που εξέδιδαν παράνομους τίτλους είναι 2 στην Άρτα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στις Σέρρες, 1 στην Αττική, 2 στα Τρίκαλα, 7 στη Λάρισα και 1 στη Βοιωτία (τώρα δεν υπάρχει) που λειτουργούσε στη Λιβαδειά πριν από περίπου 10 χρόνια ως παράρτημα εκπαιδευτηρίου της Αθήνας.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Παιδείας στο προσεχές χρονικό διάστημα, πρόκειται να διενεργήσει ειδικές πτυχιακές εξετάσεις προκειμένου να χορηγηθούν πτυχία στους μαθητές Α΄ και Β΄ Κύκλου των συγκεκριμένων Ιδιωτικών ΤΕΕ ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση για τον δεκαετή και πλέον αγώνα της καθώς, «επιτέλους, μπαίνει φραγμός στο αισχρό φαινόμενο διορισμού στο δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών και τίθενται σε εφαρμογή ο Νόμος Γιαννάκου (παρ. 1, 2  του άρθρου 24 του ν. 3577/2007) και η επέκτασή του με το Νόμο Φίλη (παρ. 5 του  άρθρου  34 του ν. 4415/2016)».

Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδία όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε φέρει στο φως αποδείξεις που αφορούν στην έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών από τους ιδιωτικούς φορείς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από το 2005 με χιλιάδες σπουδαστές να λαμβάνουν πτυχίο με «άριστα» πολλοί εκ των οποίων το χρησιμοποίησαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να εργάζονται σήμερα στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις από το 2007 έως το 2014 δεν έθεσαν σε εφαρμογή το Νόμο Γιαννάκου που όριζε ρητά την επανεξέταση των κατόχων «μαϊμού» τίτλων.

Η ΟΙΕΛΕ μέσω του Προέδρου της αναγκάστηκε την άνοιξη του 2014 να θέσει το ζήτημα προ των ευρωπαϊκών αρχών με αποτέλεσμα η Κομισιόν να λάβει αυστηρά μέτρα και να ζητήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών οδηγιών ήταν η ψήφιση του άρθρου 28 του Ν. 4415/2016 αλλά και η πρόσφατη εξέλιξη με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.