Για δικαίωση κάνει λόγο ο Ε.Σ. Λιβαδειάς με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ και το όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος και με βάση τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν θα επεκτεινόταν ή όχι και στην υπόλοιπη χώρα.

Να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013, ήτοι τη λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα οκτώ Κυριακές τον χρόνο και τη δυνατότητα λειτουργίας μικρότερων καταστημάτων, που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, περισσότερες Κυριακές, με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς κάνει λόγο για δικαίωση της στάσης του και του Διοικητικού Συμβουλίου που από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει την αντίθεση στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα της προσφυγής που είχε καταθέσει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους καθώς επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κατά της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/2014, η οποία απελευθέρωνε τελείως την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Όπως προκύπτει από την απόφαση το Δικαστήριο μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι «η προσβληθείσα υπουργική απόφαση και το νομοθετικό καθεστώς στο οποίο αυτή στηρίζεται βρίσκεται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 2, 4, 5, 21, 22, 25 και 106 του Συντάγματος, οι οποίες προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών σε σχέση με την αργία της Κυριακής, ως ελεύθερου χρόνου, ως τακτικού διαλείμματος της εβδομαδιαίας εργασίας και ως χρόνου οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του».

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να επιλύσει το θέμα δια παντός και βάζει «φρένο» στη κούρσα των 52 Κυριακών.

«Όχι μόνο καταργεί την Υπουργική Απόφαση που απελευθέρωνε τελείως τις Κυριακές αλλά στην ουσία θέτει εκτός Συντάγματος και την ειδική εξουσιοδοτική διάταξη που επιτρέπει στον Υπουργό να δημοσιεύει τέτοιες αποφάσεις. Περαιτέρω και ίσως το σημαντικότερο από όλα, η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά. Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό», οποιασδήποτε άλλης ημέρα, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο», τονίζουν σχετικά η ΕΣΕΕ και ο Ε.Σ. Λιβαδειάς.

Επίσης η ΕΣΕΕ με σχετική ανακοίνωσή της ευχαριστήσει τον σεβαστό τ. Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ρίζο για τη τελική δικαίωση και αναμένει το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης, ώστε να μελετήσει το σκεπτικό της και να αποφασίσει μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα πριν από δύο και πλέον χρόνια, την στάση της απέναντι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Κυριακών.