Τα συμπεράσματα της Ενωσης Κεντρώων για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Το υπόμνημα με τα συμπεράσματα της Ένωσης Κεντρώων, έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ιωάννης Σαρίδης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής αναφέρει, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής :

«Από την πρώτη στιγμή επιχείρησα να αναδείξω την Ομοφωνία ως προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής και άρα ως κριτήριο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της.
Διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία καθιστούσα σαφές πως αντιλαμβανόμουν ως βασικό σκοπό της Επιτροπής την πρόταξη του βασικού ερωτήματος :” – Υπήρξε Διαπλοκή στην Ελλάδα κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο;” και την προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το συγκεκριμένο και απλό ερώτημα ομοφώνως.
Από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όμως, καταφανώς προέκυψαν σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ. Οι ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι ωστόσο και πολιτικές υπό την έννοια ότι όλα τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση όλων των αξιωματούχων. Ήταν η εποχή που ορισμένα κόμματα και ΜΜΕ ετύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης, ανάλογα με το αν ήταν εντός ή εκτός συστήματος, βιώσαμε επί χρόνια ένα κλίμα έλλειψης πόνου για το δημόσιο χρήμα και καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι αδικήματα που επιτελούνται επί ημερών μιας κυβέρνησης δύνανται ατιμωρητί να συνεχίζονται  και επί των ημερών της επομένης.
Κορυφαίο γεγονός της διαδρομής αυτής της μεταπολίτευσης, υπήρξε η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, με την οποία δόθηκε ασυλία στα στελέχη τραπεζών για δάνεια που έδωσαν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έμειναν όλοι με την εντύπωση ότι η ασυλία αυτή αφορούσε τα δάνεια κυρίως των κομμάτων.
Το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες και στα πορίσματά τους το διατυμπανίζουν συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας. Αν δεν έγιναν αδικήματα, μήπως κατά κάποιους πρέπει να συνεχιστούν τα ίδια, να λεηλατείται το δημόσιο χρήμα για να παραμένουν στην εξουσία οι λίγες πολιτικές οικογένειες;
Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων είχε προβλέψει ότι η εξεταστική επιτροπή δεν θα κατέληγε πουθενά, γιατί στη χώρα μας περισσεύει η υποκρισία, γνωρίζουμε όλοι ότι το έγκλημα διεπράχθη όμως παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το εγνώριζαν και η εξεταστική επιτροπή έμοιαζε να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα.
Στην Ένωση Κεντρώων και εγώ προσωπικά πιστεύουμε, πως όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να διαβάσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Για τον λόγο αυτό, αίτημα της Ένωσης Κεντρώων είναι να συμπεριληφθούν στο δημόσιο πόρισμα, τα πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης της 20ης Ιανουαρίου 2017.
Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα της Πλειοψηφίας, όπως αυτό μας παρουσιάστηκε.»