Αντιπαράθεση εκπαιδευτικών με τη δημοτική αρχή του Δήμου Λεβαδέων για την λειτουργία των σχολείων κατά τη περίοδο της κακοκαιρίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Για «άστοχες και ατυχείς  οι δηλώσεις της Δημάρχου Λεβαδέων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  την 12η /1/2017 στο STAR Κεντρικής Ελλάδας» δηλαδή την περίοδο της κακοκαιρίας και «απόπειρα μετατόπισης της ευθύνης προετοιμασίας της  ομαλής λειτουργίας των σχολείων στους εκπαιδευτικούς» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς

«Ενημερώνουμε την κ. Δήμαρχο ότι οι Δ/ντές των σχολείων και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν έγκαιρα στις σχολικές μονάδες για να φροντίσουν με υπέρβαση των δυνατοτήτων τους για όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες (αποχιονισμός, φροντίδα θέρμανσης, ενημέρωση αρχών κ.α.), ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τους μαθητές και να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής τους σ’ αυτά. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επίγνωση του ρόλου τους και πράττουν καθημερινά ότι χρειάζεται – και πολλές φορές πέραν των υποχρεώσεών τους – για τη φροντίδα των μαθητών τους. Η λειτουργία του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της μνημονιακής ξηρασίας και της πολύπλευρης παρακμής στηρίζεται στο φιλότιμο και την φροντίδα του κάθε μάχιμου Εκπαιδευτικού», τονίζουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί.

Και καταλήγουν: «Η δημιουργία προϋποθέσεων ομαλής λειτουργίας των σχολείων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοκαιρίας (παγετός / αδυναμία πρόσβασης στην σχολική μονάδα, επικίνδυνα προαύλια και πεζοδρόμια σχολείων, βλάβες καυστήρων/εξωτερικών σωλήνων, εξωτερικές τουαλέτες κ.α.) απαιτούν καλή οργάνωση και σωστή πρόβλεψη. Και η ευθύνη αυτή ανήκει στη δημοτική αρχή, δεν ανήκει και δεν μετατοπίζεται στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Με αφορμή την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών αλλά και σχετική της ΕΛΜΕ Βοιωτίας ο Δήμος Λεβαδέων σε απάντησή του τονίζει: «Η ισοπέδωση και η γενική απαξίωση, δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων όπου και αν εμφανίζονται. Αντίθετα, με την γενίκευση που επιχειρείται με τις ανακοινώσεις που προαναφέρθηκαν, η Δήμαρχος μίλησε για μερικές περιπτώσεις διευθυντών που δεν εμφανίστηκαν στα σχολεία τους, ως όφειλαν, για να επισημανθούν έγκαιρα τα προβλήματα που πιθανόν είχαν δημιουργηθεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να προετοιμαστούν ανάλογα, ώστε να αντιμετωπιστούν από τις υπηρεσίες του δήμου, όπως έγινε σε πολλά σχολεία».

Παράλληλα επισημαίνει ότι ποιοι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν εμφανίσθηκαν στα σχολεία τους, το γνωρίζουν οι διευθυντές εκπαίδευσης με τους οποίους ο Δήμος είχε διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία.

«Επειδή  η δημιουργία εντυπώσεων και η γενίκευση της συζήτησης εφ’ όλων των θεμάτων δεν ωφελεί, παρακαλούμε την ΕΛΜΕ Βοιωτίας να μας γνωστοποιήσει, σχετικά με το θέμα της επάρκειας θέρμανσης, σε ποια σχολικά συγκροτήματα αναφέρεται», τονίζει η ανακοίνωση του Δήμου Λεβαδέων και καταλήγει: «Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως κύριο άξονα της πολιτικής της, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων του Καλλικρατικού Δήμου και σε αυτό εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη».