Λαϊκή Συσπείρωση: Δικαίωση για την στάση στο αποχετευτικό της Αλιάρτου

Κοινοποίηση στα Social Media

Δύο χρόνια πριν και στο ξεκίνημα της θητείας μας, διαπιστώσαμε ότι κατά την εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης συντελούνταν ένα έγκλημα όσον αφορούσε το κατασκευαστικό του μέρος.

Η προχειρότητα και η τσαπατσουλιά από μέρος της κατασκευαστικής εταιρίας “ΑΑΓΗΣ ΑΕ” ήταν στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, αφού οι επιβλέποντες της τεχνικής μας υπηρεσίας αντί να είναι παρόντες και να παρακολουθούν το έργο αγρόν αγόραζαν.

Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και επισκεπτόμενοι τον κ. δήμαρχο στο γραφείο του, του ζητήσαμε να πράξει τα δέοντα, ως όφειλε, γιατί θα ήταν κρίμα ένα μεγάλο έργο των 8.000.000€, ζωτικής σημασίας για την πόλη μας,  και μάλιστα με ελάχιστη έκπτωση της τάξης του 8%,  να έχει κατασκευαστικές ατέλειες και τελικά να αποτύχει.

Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι που ακόμα και απλοί δημότες εξέφραζαν παράπονα. Θα θυμάστε βέβαια τα σπασμένα φρεάτια πριν ακόμα ολοκληρωθούν και τα χαλίκια που κατάκλυζαν τους δρόμους, με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα, αλλά και ότι έπρεπε να περάσει ακόμη και ένας χρόνος για να γίνει αποκατάσταση στους δρόμους. Αυτή η αδράνεια μας έβαλε σε σκέψεις και αρχίσαμε να ερευνούμε μήπως και μπορέσουμε να έχουμε μια απάντηση σε όλα αυτά και αυτή δεν άργησε να έρθει!!

 

Ζητήσαμε και πήραμε από την τεχνική υπηρεσία επιμετρήσεις και λογαριασμούς που αφορούσαν το έργο, και τότε διαπιστώσαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι ο εργολάβος είχε πληρωθεί περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για εργασία την οποία δεν είχε  κάνει ποτέ: Η εργασία αυτή ονομάζεται “ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΕΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ!”. Επίσης διαπιστώσαμε ότι είχε πληρωθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό, που μπορεί να αγγίζει και το μισό εκατομμύριο ευρώ, για ποσότητες εκσκαφής πλήρωσης των ορυγμάτων οι οποίες δεν ήταν πραγματικές. Έσκαβαν με 40 – 50 εκατοστά πλάτος και πληρωνόντουσαν για 80 – 90 εκατοστά, δηλαδή σχεδόν τα διπλά.

Έτσι αποφασίσαμε να φέρουμε το θέμα στο Δ.Σ. προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα αλλά και να αναγκάσουμε τους ιθύνοντες να λάβουν μέτρα. ΄΄ ΜΑΤΑΙΑ ΟΜΩΣ ΄΄

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας χαμογελούσαν ειρωνικά ενώ η ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ  αντίδραση του κύριου δημάρχου ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Αντί ο κ. δήμαρχος να δείξει ενδιαφέρον και να δώσει εντολή να ελεγχθεί  η καταγγελία μας, μας απάντησε: «Είστε συκοφάντες και λασπολόγοι γι’ αυτό θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη». Και το έκανε.

Μας έκανε μήνυση για συκοφαντία!!!

Αυτό εμάς δεν μας πτόησε, καθώς γνωρίζαμε τι λέγαμε και αναγκαστήκαμε να πάμε το θέμα στη δικαιοσύνη, καθώς επίσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως στον Διοικητή Δημόσιας Διοίκησης και στους επιθεωρητές δημοσίων έργων. Μετά απ’ αυτή μας την ενέργεια οι μηνύσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς κάθε φορά που καταγγέλλαμε κάποια κακώς κείμενα, τρώγαμε και από μία μήνυση, συνολικά 5 έως τώρα και οι λόγοι; Για γέλια!!

Επίσης απειληθήκαμε με εξώδικα και αγωγές από τους Κους ΓΚΙΚΑΚΗ εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας (ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ ) και ΚΟΥΒΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟ εκπρόσωπο και μεγαλομέτοχο της εταιρείας ΑΑΓΗΣ.ΑΕ., η οποία κατασκευάζει το έργο.

Δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Και λέμε δυστυχώς, διότι η όλη μας προσπάθεια ήταν να προλάβουμε το κακό που επωάζονταν. Δεν μπορέσαμε γιατί η προσπάθεια μας αυτή προσέκρουε συνεχώς στη στείρα  άρνηση των υπεύθυνων. Σήμερα μπροστά στα μάτια όλων μας κα κάτω από την πίεση που άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση αναγκάστηκαν να συρθούν σε μερική ανακατασκευή του έργου, δηλαδή ουσιαστικά να δεχτούν ως βάσιμες τις καταγγελίες μας που έως τώρα τις λοιδορούσαν και μας μήνυαν γι’αυτές !!!

Για ένα έργο όμως που υποτίθεται ότι είχε ολοκληρωθεί, που έχει πληρωθεί από την αρχή και δεν είναι δυνατόν με παρεμβάσεις όπως  αυτές που επιχειρούν να αποκαταστήσουν την βλάβη που υπέστη κατά την πλημμελή  κατασκευή του. Γνωρίζουμε γιατί το κάνουν τώρα, όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Αλήθεια πιστεύουν ότι με τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις  θα αποφύγουν τις συνέπειες;

Και αν ακόμα το πετύχουν αυτό, θα καταδικαστούν στην συνείδηση του λαού της Αλιάρτου, καθώς οι πολιτικές τους ευθύνες είναι δεδομένες και τεράστιες.

Πάντως εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν με τα χρήματα που δόθηκαν στους εργολάβους: κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής και επιβλέποντες, θα κάνετε την νόμιμη περικοπή;  ΙΔΩΜΕΝ

Αλλά γιατί να αφήσουμε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια;

Προς τι η  αδράνειά σας και η ανοχή που δείξατε προς τους εργολάβους;

Εάν δεν υπήρχε η δική μας πεισματική παρέμβαση, η επιμονή μας να αναδείξουμε το  θέμα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, όλα τα κακώς κείμενα του έργου θα είχαν κουκουλωθεί, με τον ίδιο τρόπο που κυριολεκτικά κουκουλώθηκε και το έργο;

Απαντήστε στα ερωτήματα πειστικά, διαφορετικά παραιτηθείτε και πηγαίνετε στα σπίτι σας.

Άλλωστε στην τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται και βιώνει ο λαός, δεν  μπορούν κάποιοι να γεμίζουν τις τσέπες τους και κάποιοι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν μπορεί οι κατασκευαστικές εταιρείες να πλουτίζουν σε βάρος του λαού, εκμεταλλευόμενες, όχι μόνο το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους καθεστώς διαγωνισμών και εκτέλεσης των δημόσιων έργων, αλλά και την ολιγωρία στην  επίβλεψη – έλεγχο από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Με ότι δυνάμεις έχουμε και κυρίως από τη δύναμη που αντλούμε από το δίκιο που έχουμε, θα εξακολουθούμε να κάνουμε το καθήκον μας, για την υπεράσπιση  των λαϊκών συμφερόντων. Σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε τη λαϊκή συμπαράσταση.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Αλιάρτου

Σαγάνας Φίλιππος