Συγκέντρωση αγροτών (και ΜΑΤ) στον περιφερειακό του Ορχομενού

Κοινοποίηση στα Social Media

agr1Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους είναι οι αγρότες της Βοιωτίας οι οποίοι δεν πτοούνται από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας ενώ έχουν στο πλευρό τους την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της περιοχής.

Από σήμερα το πρωί στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού άρχισαν να συγκεντρώνονται αγρότες με τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους και την οικονομία της περιοχής και της χώρας γενικότερα.

«Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα δεν είναι για την ικανοποίηση κλαδικών αιτημάτων. Είναι αγώνας για την επιβίωσή μας γιατί με τα μέτρα που έχει πάρει και σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση δεν επιχειρείται η φτωχοποίησή μας αλλά η εξαφάνισή μας. Μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση. Αυτή τη στιγμή από τη Βόρειο Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο σε διάφορα σημεία των δρόμων παρατάσσονται τρακτέρ», σημείωσε ο αγρότης και εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού Βασίλης Τσαγαλάς.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή μπροστά από το πρώτο τρακτέρ και το τελευταίο υπάρχουν περιπολικά της αστυνομίας ενώ λίγο πιο μακριά στο δρόμο προς το Κάστρο ήδη υπάρχει κλούβα της αστυνομίας.

«Καταγγέλλω τον επιχειρούμενο εκφοβισμό από την μεριά της αστυνομίας», λέει ο κ. Τσαγαλάς και προσθέτει: « Στην περιοχή μας κάνουν συνεχώς βόλτες οι κλούβες με σκοπό να εκφοβήσουν τους αγρότες για να μη βγουν στο δόμο. Δεν έχουμε όμως άλλη λύση και θέλουμε συμπαραστάτες μας όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δεν έχουμε σκοπό να αποκλείσουμε δρόμους ούτε να έρθουμε αντιμέτωποι με κοινωνικές ομάδες. Τους θέλουμε όλους στο πλευρό μας. Δεν πρόκειται μόνο για την επιβίωση των αγροτών. Αν εξαφανιστεί ο πρωτογενής τομέας θα εξαφανιστούν όλοι. Δεν θα υπάρχει μέλλον για κανένα μας».

Οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να πάνε στο Κάστρο να παρατάξουν στην άκρη του δρόμου τα τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ έχουν στο πλευρό τους το σύνολο των φορέων της περιοχής που όχι μόνο συμπαραστέκονται αλλά δηλώνουν ότι θα βρεθούν μπροστά στο δρόμο για την Εθνική Οδό.

agr2Ήδη χθες το μεσημέρι κοντά στους αγρότες βρέθηκαν ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς, ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης.

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα με πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά, το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και της γενικότερης πολιτικής που έχει επιδεινώσει την κατάσταση των αγροτών με τη δυσανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, γεωργικά εφόδια, κ.λ.π.) με τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς των αγροτικών προϊόντων και με την απώλεια παραδοσιακών αγορών «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των αγροτών ενάντια στις νέες επιβαρύνσεις (αύξηση φόρου πετρελαίου και εισφορών ΟΓΑ, φορολογία, χαράτσια, κατάργηση δώρων στις συντάξεις) αλλά και τις κατευθύνσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αφού το κόστος παραγωγής οδηγείται σε απαγορευτικά επίπεδα, που εξαφανίζουν τον αγρότη και τις οικογένειές τους».

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τα θέματα του πρωτογενή τομέα» και καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει σαν στόχο «την υποβάθμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων» αποδυναμώνοντας έτσι «τον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας καθώς και «την ανάθεση των περισσότερων προγραμμάτων – ελέγχων σε ιδιωτικές υπηρεσίες, τις περισσότερες φορές χωρίς καμία υποδομή».

Καταλήγοντας το Π.Σ. τονίζει ότι «ο αγροκτηνοτροφικός τομέας αποτελεί τη βάση της πραγματικής οικονομίας» και επιμένει «στην άμεση επίλυση των προβλημάτων».

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς.

«Ο  Εμπορικός Σύλλογος και σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των αγροτών στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους, την διεκδίκηση και υλοποίηση των αιτημάτων τους», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ε.Σ. Κώστας Παπασπύρου

agr3