Διαμαρτύρονται οι οπτικοί για τις αλλαγές από τον ΕΟΠΥ που όπως τονίζουν δημιουργούν προβλήματα παρά λύνουν

Κοινοποίηση στα Social Media

Την κατάσταση που δημιουργείται από τις αλλαγές του ΕΟΠΥ στον τρόπο πληρωμής των οπτικών ειδών και τα προβλήματα που προκύπτουν εκθέτει με ανοιχτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών:

 

Αγαπητοί ασφαλισμένοι,

Εν μέσω Χριστουγέννων ο ΕΟΠΥΥ «αλλάζει» τον τρόπο πληρωμής για τα οπτικά είδη και μάλιστα διαφημίζει την ευκολία που παρέχεται στον ασφαλισμένο. Δεν μας λέει όμως τα εξής:

  1. Θα πληρώνει «λέει» απευθείας τον πάροχο. Ο ΕΟΠΥΥ και τα παλαιά ταμεία μας χρωστούν οφειλές από το 2010 και μάλιστα κουρεμένες κατά 10%. Μπορεί δηλαδή να μην μας πληρώνει και να μας κουρεύει το ποσό το οποίο οφείλει, για όσο θέλει και όποτε θέλει, χωρίς συνέπειες για τον Οργανισμό.
  1. Αν κάποιος καταστηματάρχης Οπτικός χρωστά στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό ταμείο, δεν θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματα λόγω φορολογικής ενημερότητας. Με την επιβολή του clawback, επιβάλει στον Οπτικό όχι μόνο να χαρίσει στον ΕΟΠΥΥ τα προϊόντα, αλλά να πληρώσει και ΦΠΑ και φόρο για αυτά χωρίς ποτέ να πληρωθεί!!! Δηλαδή καταδικάζει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά, σε κλείσιμο των καταστημάτων τους.
  1. Τα χρήματα, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει στην σύμβαση, ότι θα τα εκταμιεύει προς τους οπτικούς σε 3 μήνες. Δηλαδή ζητάει από τις ήδη αδύνατες επιχειρήσεις μας να τον χρηματοδοτήσουμε για 3 μήνες, χωρίς να εξετάζει αν μπορούμε μετά από 7 χρόνια κρίσης.
  1. Αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες να το πει καθαρά. Όλο αυτό γίνεται για να μην μας πληρώνει ή να κουρεύει τα δεδουλευμένα, ενώ πρώτα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους ασφαλισμένους ατομικά. Γίνεται επιπλέον σαφές, ότι επιχειρείται βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο των Οπτικών, εξυπηρετώντας τι;
  1. Τέλος, δεν δέχονται καμία αναβολή όπως τους ζητήθηκε για να συζητήσουμε τη νέα σύμβαση. Γιατί τόση βιασύνη; Ποιος κερδίζει από την απόφαση του ΕΟΠΥΥ; Σίγουρα όχι ο ασφαλισμένος για τον απλό λόγο, ότι κόβεται η ρευστότητα των οπτικών επιχειρήσεων και μοιραία θα πέσει η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Προτείνουμε λοιπόν στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αντί να εκδίδει διαφημιστικές ανακοινώσεις για το πόσο καλή είναι και μοιράζει «δωρεάν» γυαλιά, να δεχτεί την αναβολή και να προσέλθει σε διάλογο με τους οπτικούς, γιατί όλη αυτή η διαμάχη θα είναι τελικά σε βάρος των ασφαλισμένων.

 

Για το ΔΣ της ΠΕΟΟ

Κουμπενάς Αντ. Μιχαήλ Κατσαβός Παναγιώτης

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας