Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας στη Χαλκίδα

Κοινοποίηση στα Social Media

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος “Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας” στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Πορθμός. Η συντονίστρια Κατερίνα Γιαμά πριν δώσει τον λόγο στους ομιλητές σημείωσε ότι  αγάπησε το βιβλίο που συνομιλεί με την επικαιρότητα σε ζητήματα όπως υα ΜΜΕ, η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ελλάδας, το παντοδύναμο Σύστημα και ο ανατροπέας έρωτας ο οποίος μετασχηματίζει τον ζόφο σε ζωή και δίνει στο μυθιστόρημα ένα απρόσμενο τέλος.

Πρώτος ο Δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς παρισταμένους άνοιξε τη συζήτηση για τον «Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας». Τόνισε ότι με την ανάγνωση του βιβλίου ενισχύθηκε η πεποίθησή του πως η επανάσταση του ’21 δεν απελευθέρωσε ουσιαστικά την Ελλάδα, που παρέμεινε για πολλά χρόνια έρμαιο των γεωπολιτικών συγκρούσεων, των υπαγορευμένων από την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, παραλληλίζοντας εύστοχα τα μέσα του 19ου αιώνα με την εποχή μας, όπου και πάλι διαπιστώνεται μια ευθεία ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα στα ελληνικά πράγματα. Ο κ. Παγώνης στη συνέχεια συνεχάρη τον συγγραφέα Δημήτρη Λάμπρου, δηλώνοντας ότι με το ιστορικό του μυθιστόρημα καταφέρνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας της Χαλκίδας και της Ελλάδας στα μέσα του 19ου αιώνα.img_0386-2

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου μιλώντας στη συνέχεια για τον «Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας» επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, καθώς ο συγγραφέας του έχει πετύχει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. Οι εναλλαγές των εικόνων, η σκηνοθεσία των δρωμένων, αλλά και η αρμονική ζεύξη και αλληλοδιαδοχή της αφήγησης που προωθεί την εξέλιξη της ιστορίας με την εσωτερική δράση και την καταγραφή ενός ιδεολογικού, κοινωνικού και φιλοσοφικού στοχασμού προσδίδουν μια λογοτεχνικότητα και μια συναρπαστική ροή -με τις κορυφώσεις και τις «ανάσες» της- που διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.11-img_0417
Η Γιώτα Πούλου δεν παρέλειψε να διαβάσει το αγαπημένο της απόσπασμα, που ήταν –τι άλλο;- η περιγραφή της Λιβαδειάς του 1855-1856 και σημείωσε πως «Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας ποιοτικής κινηματογραφικής παραγωγής ιστορικού-φιλοσοφικού περιεχομένου.

Ο καθηγητής της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης ανέλυσε –με πολλά γράμματα και αριθμούς-  το φαινόμενο της ληστείας και στάθηκε στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του βιβλίου, σε αυτά που αποτελούν αφετηρία για έναν φιλοσοφικό και υπαρξιακό διάλογο. Υποστήριξε την ανάγκη διάδοσης του εξαιρετικού, όπως το χαρακτήρισε, ιστορικού μυθιστορήματος «Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» στους θεσμούς, στα πανεπιστήμια και γενικά στη δημόσια σφαίρα, αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να αναζητήσει και να αντικρίσει το σκληρό πρόσωπό της.

από http://viotiaplus.gr/