Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς. Από του Ομήρου μέχρι σήμερον εν έθνος απαρτίζομεν και μίαν γλώσσαν λαλούμεν.

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας, συναισθανόμενος το χρέος του, το δικό του και όλων μας, απέναντι στην πατρίδα μας, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, πραγματοποίησε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα με στόχο την ανάδειξη της συνέχειάς της από το πρωτοφανέρωμά της μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη και αναγκαία στην εποχή μας που η αρχαία ελληνική παραγκωνίζεται συστηματικά ως ‘άχρηστη’ ή ως ‘περιττή πολυτέλεια’. Ενώ όμως εξοβελίζεται από την Ελλάδα, βρίσκει φιλοξενία στα σχολεία του εξωτερικού, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και προσφάτως της Ρωσίας.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνέβαλαν οι φιλόλογοι κ. Άννα Νικολάου, κ. Σοφία Μπαδήλα, κ. Μαρία Καρούζου και η εκπαιδευτικός κ. Κατερίνα Μαρτιναίου. Πολύτιμή ήταν η συμπαράσταση του γνωστού συμπολίτη μας και φίλου του Συλλόγου κ. Γεωργίου Κουρεντή.

Μέσα από τις αναφορές των ομιλητριών καταδείχθηκε ότι η ελληνική γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αλλάζει μορφή, εξελίσσεται, διαπλάθεται στο στόμα του λαού, δέχεται ποικίλες επεμβάσεις από εγγράμματους και μη.

Τίποτα όμως δε μπορεί να ανακόψει την πορεία της, να τη σβήσει και να την εξαφανίσει, όσο γνωρίζουμε τη βάση της, πάνω στην οποία στηρίζεται η εξέλιξή της και η διαφοροποίησή της. Και η βάση αυτή δεν είναι άλλη από την αρχαία ελληνική.

Τη γλώσσα που οξύνει τον νου μικρών και μεγάλων με την ποικιλία της, που ανοίγει διάπλατους τους πνευματικούς ορίζοντες με τον πλούτο της, που μας κάνει ποιοτικότερους, αφού με την προσωδία της μας φέρνει σε επαφή με την μουσική.

Είναι η γλώσσα που έδωσε μορφή στις σημαντικότερες σκέψεις της ανθρωπότητας, αυτές που και σήμερα καθορίζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων και πολλών κοινωνιών.

Είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά μας. Αυτή που κανείς δεν μπορεί να μας τη στερήσει και κανείς να μας την απαγορεύσει.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης καθώς και το κοινό που, παρά την παγωμένη βραδιά, απέδειξε με την παρουσία του ότι είναι αληθινοί Έλληνες, που αληθινά αγαπούν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την πατρίδα.