Έντονο ενδιαφέρον στην εκδήλωση με θέμα «Προσφυγιά των λαών: Κύκλοι της ιστορίας;»

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προσφυγιά των λαών: Κύκλοι της ιστορίας;», διοργάνωσαν στη Λιβαδειά στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Συνηγόρου του Παιδιού, με στόχο την ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα που συνδέονται με τους πρόσφυγες και την φοίτηση των παιδιών τους σε σχολικές μονάδες της περιοχής.

Στην Βοιωτία ήδη έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Τανάγρας, αναμένονται σύντομα και στη Θήβα ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα ενώ ακολουθεί η διαδικασία της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της κάθε περιοχής.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Δημητρίου έδωσε έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αντιμετώπιση εκδηλώσεων ρατσισμού και στην προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και συμπλήρωσε: «Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει με όλους τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος του υπουργείου παιδείας την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Σε ότι αφορά στη Βοιωτία έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα γίνει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα το οποίο περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο. Θα γίνει η καταγραφή του συνολικού αριθμού των παιδιών και θα ενταχθούν είτε στο πρωινό πρόγραμμα είτε αν είναι μεγάλος αριθμός εφόσον βέβαια το δεχθεί η Ύπατη Αρμοστεία να λειτουργήσει ΔΥΕΠ το απόγευμα, αυτό θα γίνει με το νέο έτος».

Σε ότι αφορά στην καθυστέρηση που υπάρχει στην περιοχή της Τανάγρας όπως σημείωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας είναι γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα εμβόλια.

«Τα εμβόλια θα ολοκληρωθούν άμεσα και από αρχές Ιανουαρίου τα παιδιά θα ξεκινήσουν σε απογευματινά τμήματα στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι. Είναι περίπου 90 παιδιά στην πρωτοβάθμια και 25 παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα σχολεία έχουν ήδη ελεγχθεί ενώ τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα είναι μέσα στη δομή. Στην Λιβαδειά μέχρι στιγμής τα παιδιά που είναι για γυμνάσιο ανέρχονται σε πέντε», είπε ο κ. Καρκάνας και πρόσθεσε: «Αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προσφύγων στα υπόλοιπά διαμερίσματα προκειμένου να είναι ακριβής ο αριθμός των παιδιών του γυμνασίου για να αποφασιστεί σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν».

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Γιαννιός επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα χωράει όλα τα παιδιά, όλα τα όνειρά, όλες τις σκέψεις και που το διαφορετικό θα το βλέπει ως πλούτο και όχι ως απειλή». Παράλληλα έκανε γνωστό ότι στη Λιβαδειά τα παιδιά του δημοτικού θα πάνε στο πρώτο και τέταρτο σχολείο.

Από το νοσοκομείο Λιβαδειάς ο γιατρός Γιώργος Κατωπόδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφυγες πλέον είναι μια πραγματικότητα για τη ζωή μας και την περιοχή μας. Όλοι βιώσαμε το τελευταίο διάστημα την ανησυχία των πολιτών αλλά και μια παραπληροφόρηση. Είναι μια ευκαιρία να διαλευκανθούν κάποια πράγματα, να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει θέμα με την δημόσια υγεία από τους πρόσφυγες. Αντίθετα αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να προσέξουμε την υγεία των προσφύγων».

Τέλος επεσήμανε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και ότι υπάρχει μία ομάδα από δύο γιατρούς και μία διοικητική υπάλληλο που είναι διαθέσιμοι  όλο το 24ωρο για ότι συμβεί και είναι σε επικοινωνία με τους αρμοδίους που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του προγράμματος για την φιλοξενία των προσφύγων.

p2 p3 p4 p5 p6