Νέο σχήμα συνεταιρισμών για το ΟΣΔΕ, θετικές οι συζητήσεις με ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ των συνεταιρισμών, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της GAIA Επιχειρείν, που είναι συντονιστής του ΟΣΔΕ σε όλη την Ελλάδα, για τον τρόπο µε τον οποίο τιμολογούνται οι αντίστοιχες υπηρεσίες και το πως κατανέµονται τα ποσά μεταξύ του συντονιστή και των φορέων Α και Β. Μπροστάρης στις αλλαγές της διαδικασίας υλοποίησης του έργου ΟΣΔΕ για το 2017 είναι ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιώργος Ανέστης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «κάναμε πολλές επαφές με την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ με στόχο να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στο σύστημα ώστε ο συντονιστής του ΟΣΔΕ να γίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ».

Και προσθέτει: «η ηγεσία του ΥπΑΑΤ μας διαβεβαίωσε ότι αυτός είναι και ο δικός της στόχος. Μάλιστα μας ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί με πολύ λίγα χρήματα. Αν λυθούν κάποια νομικά θέματα με τον σημερινό «συντονιστή» του έργου που είναι η GAIA Επιχειρείν, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο με μια πολύ διαφορετική διαδικασία, που θα φέρει οφέλη και στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς που είναι Πύλες. Νομίζω ότι οι αλλαγές στο ΟΣΔΕ που προωθούνται βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της GAIA Επιχειρείν έγινε συζήτηση για το θέμα της μείωσης του ποσοστού που εισπράττει σήμερα από τα μέλη της αλλά πολλοί συνεταιρισμοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανέστης, «το ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί σε 5% – από 18% που είναι σήμερα – και το υπόλοιπο θα πρέπει να αποδοθεί στους συνεταιρισμούς για να μπορούν να κάνουν μια τιμολογιακή πολιτική υπέρ των παραγωγών.

Ουσιαστικά εμείς σαν Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζουμε ότι φορέας συντονισμού στο έργο του ΟΣΔΕ δεν χρειάζεται. Σήμερα ο φορέας συντονισμού παίρνει τις αιτήσεις από τους παραγωγούς και τις μεταφέρει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που μπορεί να κάνει και ο ίδιος ο Οργανισμός. Μια ακόμη εργασία που κάνει ο σημερινός συντονιστής είναι ο διασταυρωτικός έλεγχος που και αυτός μπορεί να γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με μια διαφορετική σύμβαση που θα υπογραφεί.

Πολύ σύντομα εμείς η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε ειδικό φάκελο αξιολόγησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο θα ζητάμε είτε να απεμπλακούμε από τη GAIA Επιχειρείν είτε να προχωρήσουμε στην σύσταση ενός νέου φορέα συντονισμού. Οι συνεταιρισμοί που ανήκουν στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ διαχειρίζονται περί τις 250.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 του συνολικού όγκου των αιτήσεων. Ωστόσο και πολλοί συνεταιρισμοί από τον άλλο τριτοβάθμιο συνεταιριστικό φορέα (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος – Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) έχουν τις ίδιες θέσεις με εμάς».

Συζητήσεις Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ με Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Πάντως με αφορμή το θέμα του ΟΣΔΕ έχει ξεκινήσει πάλι η διαβούλευση μεταξύ Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ώστε να υπάρξει ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος στην χώρα μας. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Ανέστης, «η ενοποίηση δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Αλλά με αφορμή τις αλλαγές στο ΟΣΔΕ έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για την ενοποίηση των δύο τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας».

 

πηγή : agrotypos.gr