Τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2012 παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς

Κοινοποίηση στα Social Media

perifer31Συνήλθε στις 31 Ιανουαρίου σε Ειδική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 185 του «Καλλικράτη».

Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς παρουσίασε τον απολογισμό του 2012, λέγοντας εισαγωγικά:

«Έτος αναφοράς του απολογισμού το 2012. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε, σε επίπεδο χώρας, από μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Μια χρονιά που η οικονομία βυθίστηκε σε μεγαλύτερη ύφεση, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φτάνοντας μερικές φορές στα όριά τους.

Αυτή τη χρονιά άλλαξαν πολλά. Εκτός από ένα. Τη συνέπειά μας απέναντι στη Στερεά Ελλάδα και τους συμπολίτες μας. Με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα εμπόδια, καταβάλαμε και συνεχίζουμε μια καθημερινή εργώδη προσπάθεια να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία.»

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα :

Στο πρώτο επίπεδο της θεσμικής, διοικητικής λειτουργίας και των πολιτικών, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δυσχέρειες και στα προβλήματα – αποτελέσματα της ύφεσης  που αντιμετώπισε η Περιφέρεια το 2012 (μείωση του προσωπικού, μείωση χρηματοδοτήσεων και υστέρηση απόδοσης των πόρων, επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, αναστολή νέων δημοπρατήσεων έργων) καθώς και στη διμέτωπη  διαχείριση αυτών των θεμάτων :

Αφενός με συνετή εφαρμογή των προγραμμάτων , ιεράρχιση των προτεραιοτήτων και προσεκτική διαχείριση των χρημάτων της Περιφέρειας.

Αφετέρου με διεκδικήσεις και πιέσεις για περισσότερα κονδύλια, αλλά και αντιδράσεις στην υποβάθμιση του θεσμού των αιρετών Περιφερειών.

Οι πρακτικές αυτές απέδωσαν καρπούς, αφού έστω και στην εκπνοή του 2012 δόθηκαν 20,4 εκ. € από τους ΚΑΠ, διασφαλίστηκε η χρηματοροή ορισμένων προγραμμάτων εθνικών πόρων και υλοποιήθηκε απρόσκοπτα ο προϋπολογισμός, με υλοποίηση έργου χωρίς οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών.

Στο δεύτερο επίπεδο των ευρύτερων διαδικασιών προγραμματισμού, ο κ. Περγαντάς επεσήμανε κεντρικές ενέργειες του 2012 και συγκεκριμένα :

Την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αξιοποιώντας κονδύλια και διοχετεύοντας χρήμα στην αγορά. Υλοποίηση που η επιτυχία της πιστοποιείται από την – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – πρωτιά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με ποσοστό 74 %.

Την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την ομαλή διαχείριση των προγραμμάτων των Επενδυτικών Νόμων.

Την έναρξη σχεδιασμού της Ε΄προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, με κεντρική προτεραιότητα την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας.

Την εφαρμογή δράσεων του καλαθιού αγροτικών προϊόντων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Στερεάς Ελλάδας με προβολή των τοπικών προϊόντων και διεθνείς συνεργασίες με την Κίνα.

Την αξιοποίηση δράσεων LEADER και προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης.

Στο τρίτο επίπεδο η παρουσίαση του Περιφερειάρχη εστιάστηκε στην υλοποίηση έργου το 2012 στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα :

  • Στη Βοιωτία, όπου οι Τεχνικές Υπηρεσίες υλοποιούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 58 εκ. €, όπως οι δρόμοι Θίσβη – Κανάβαρι, κόμβος Βαγίων, Νεοχωράκι – Τανάγρα και η δρομολόγηση έργων αναβάθμισης του οδικού δικτύου (ενδεικτικά Δίστομο – Όσιος Λουκάς, οδικός άξονας Θήβα – Λιβαδειά. Επιπλέον προχωρούν ή εξελίσσεται η διαδικασία για την υλοποίηση πολλών άλλων παρεμβάσεων, όπως τα Αρδευτικά δίκτυα Λιβαδειάς, το Μουσείο της Θήβας, η ύδρευση στο Νεοχωράκι και στον Ελαιώνα και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Στην Εύβοια, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 175 εκ. €. Πρόκειται για σχολικά συγκροτήματα (ολοκληρώθηκαν 14 κτίρια το 2012), βελτιώσεις του οδικού δικτύου και λιμάνια, όπως το λιμάνι της Καρύστου όπου οι εργασίες εξελίσσονται με πολύ καλούς ρυθμούς. Μεγάλη προτεραιότητα παραμένει πάντα στο πρωτεύον οδικό δίκτυο, για το οποίο δρομολογείται η ένταξή του στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και η δυνατότητα χρηματοδότησής του.
  • Ακόμα στην Εύβοια χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ξεκίνησε το Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ έχουν ενταχθεί και προχωρούν έργα πολιτισμού (π.χ. Κάστρο της Σκύρου και επανάχρηση σημαντικών κτιρίων στη Χαλκίδα), έργα διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων (π.χ. Βιολογικός Καθαρισμός Σκύρου), καθώς και πλήθος μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.
  • Στην Ευρυτανία το 2012 ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται και δρομολογούνται έργα προϋπολογισμού 52 εκ. €. Ενδεικτικά πρόκειται για έργα οδοποιίας (όπως Σαρκίνη – Καταβόθρα, Κρέντη – Βαρβαριάδα – Άγραφα, Καστανιά – Πρόδρομος, Δομνίστα – Ρόσκα, και άλλα), καθώς και για έργα υγείας – πρόνοιας (όπως το Νοσοκομείο Καρπενησίου και το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας).
  • Βεβαίως μια σημαντική προτεραιότητα για την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα, είναι η κατασκευή του δρόμου Λαμία – Καπενήσι, όπου το 2012 υπογράφηκε η σύμβαση για το τμήμα Καστρί – Μακρακώμη.
  • Στη Φθιώτιδα, ο προϋπολογισμός του υλοποιούμενου έργου ανέρχεται στα 165 εκ. και ενδεικτικά αφορά :
  • Οδικούς άξονες, όπως τμήμα του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι, το δρόμο Αταλάντη – Όρια Νομών Φθιώτιδας / Βοιωτίας και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του Νομού (π.χ. παράκαμψη Μαλεσίνας, Γλύφα- Φανός, Γαρδίκι – Γραμμένη Οξυά), καθώς και την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ολοκλήρωσης του δρόμου ΠΑΘΕ – Πορθμείο Γλύφας. Προτεραιότητες για την περιοχή αλλά και όλη τη Στερεά Ελλάδα παραμένουν η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ και η πλήρης κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
  • Σχολικά κτίρια κυρίως στη Λαμία, όπως το 16ο Δημοτικό Σχολείο, την Παιδαγωγική Ακαδημία, το Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα, και το 5ο Ενιαίο Λύκειο για το οποίο μετά από πολλές παρεμβάσεις εξασφαλίστηκε κατ΄εξαίρεση η χρηματοδότηση και η υλοποίησή του.
  • Έργα αναβάθμισης και προστασίας της αγροτικής γης και βελτίωσης των συνθηκών άρδευσης, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Σπερχειό και η εξέλιξη του αρδευτικού έργου της Ανατολικής Βίστριζας.
  • Στη Φωκίδα ολοκληρώθηκαν και εξελίσσονται το 2012 έργα συνολικού προύπολογισμού 87 εκ. €. Ενδεικτικά αναφέρονται ο δρόμος Άμφισσα – Λιδορίκι, οι βελτιώσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου (π.χ. Πενταγιοί – Αρτοτίνα, προς Διχώρι, Αγ. Αθανάσιος – Καστριώτισσα), η υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού στον Ελαιώνα της Άμφισσας, καθώς και η χρηματοδότηση πολλών παρεμβάσεων με σημαντικότερη την κατασκευή του νέου κτιρίου ΤΕΙ της Άμφισσας.

Η παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων 2012 έκλεισε από τον κ. Περγαντά ως εξής :«Αφήνοντας πίσω μας το δύσκολο 2012, παίρνουμε την εμπειρία που μας έδωσε, την επιμονή, την αποφασιστικότητα και το θετικό πρόσημο που έβαλε στη δουλειά της Περιφέρειας, στη δουλειά όλων μας.

Γιατί αυτή η δουλειά είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας. Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής, της στήριξης, της ενθάρρυνσης, της αναγνώρισης, του διαλόγου, ακόμα και της κριτικής που εσείς οι ίδιοι ως μέλη των θεσμικών οργάνων, αλλά και φορείς και πολίτες μας έκαναν.

Στον κύκλο της χρονιάς που πέρασε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί για τη συμμετοχή, την παρουσία και τη συμβολή στην προσπάθειά μας και στον κοινό μας στόχο να δώσουμε αξία στη Στερεά Ελλάδα.»

 

Τοποθέτηση του κ. Αθ. Χειμάρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

perxeimΟ κ. Αθ. Χειμάρας συμμετείχε και τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , σήμερα 31 Ιανουαρίου 2013 στη Λαμία.

Στην τοποθέτησή του μεταξύ των άλλων ο κ. Αθ. Χειμάρας τόνισε :

« Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Πέρασαν 2 ολόκληρα χρόνια από τη δημιουργία και λειτουργία της Αιρετής Περιφέρειας .

Για να κάνουμε σήμερα απολογισμό του έργου μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι :

Χάσαμε φυσιολογικά χρόνο για την αντικατάσταση της Κρατικής από την Αιρετή Διοίκηση της Περιφέρειας.

Χάσαμε κάποιο χρόνο και για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Είχαμε επίσης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τόσο μεγάλη Εθνική οικονομική κρίση.

Όλα αυτά δυσχέραιναν το έργο της σημερινής Αιρετής Διοίκησης στην Περιφέρειά μας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση της Περιφέρειας , αυτές τις δυσκολίες τις αναγνωρίζουμε και τις λαμβάνουμε υπόψη στην κριτική μας.

Όμως κε Περιφερειάρχα, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, που μας τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις , πρέπει να σας πούμε , ότι δεν προσφέρατε σε κανέναν τομέα ουσιαστικό και σοβαρό έργο.

Βρήκατε πολλά έργα σε εξέλιξη, κυρίως ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και των ειδικών προγραμμάτων ,καθώς και αρκετές ώριμες μελέτες , για νέες εντάξεις και προώθηση τους, για κατασκευή , αλλά δυστυχώς , ο συντονισμός και η προώθησή  τους – με τη λύση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονταν κάθε φορά, ήταν από ελάχιστος , έως ανύπαρκτος.

 

Κατά τη διάρκεια της διετίας, τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές, αλλά δυστυχώς ,   δεν καταφέραμε να σας δραστηριοποιήσουμε και να φέρετε σοβαρά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω.

Η Περιφέρεια κατά βάσει λειτουργεί, για να μην πω υπολειτουργεί, από τις φιλότιμες προσπάθειες των Υπηρεσιακών Στελεχών και μερικών φιλότιμων Αντιπεριφερειαρχών .

Το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες της Αιρετής Περιφέρειας, τις οποίες δυστυχώς δεν ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ.

Στο μόνο τομέα που αναγνωρίζω , τη μεγάλη επιτυχία σας, είναι ο τομέας της επικοινωνίας.

Καταφέρατε να περάσετε πολλά θετικά μηνύματα στους πολίτες, τον πρώτο καιρό,  κυρίως στους μη ενημερωμένους, ότι π.χ. η Περιφέρειά μας είναι πρώτη σε απορρόφηση στην ΕΛΛΑΔΑ στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χωρίς ποτέ να πείτε, ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα, δεν είναι της σημερινής Αιρετής Περιφέρειας.

Θέλω επίσης να τονίσω, ότι η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Αιρετή Περιφέρεια, δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Όλα τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν και αφορούν : την Παιδεία –( Πανεπιστήμιο – ΤΕΙ κ.λ.π.)  , την Υγεία ,( όπως Νοσοκομεία , Κέντρα Υγείας ),τον Τουρισμό,  τον Αγροτικό Τομέα, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις Συνεταιριστικές Τράπεζες , τις κρατικές Περιφερειακές Υπηρεσίες , όπως Επιθεώρηση Εργασίας και τόσα άλλα, είναι θέματα στα οποία, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα ή όταν πρέπει, να αναβαθμιστούν επιβάλλεται να πρωτοστατεί η Αυτοδιοίκηση και όταν απαιτείται , να ζητά και τη στήριξη των Βουλευτών και των Κομμάτων .

Όμως τον πρώτο λόγο σε αυτά, πρέπει να έχει – κυρίως σήμερα – με τον Περιφερειακό θεσμό, η Διοίκηση της Περιφέρειας. Δηλαδή ο Περιφερειάρχης.

Εγώ δεν είμαι μηδενιστής, βλέπω κάποιους Αντιπεριφερειάρχες ,  , που παλεύουν , όπως προανέφερα ,όμως άλλες οι θεσμικές δυνατότητες του Περιφερειάρχη,           ο οποίος δυστυχώς συνήθως είναι ΑΠΩΝ και άλλες των Αντιπεριφερειαρχών . »

Και κλείνοντας τόνισε :

«Και θεωρώ κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι ,

Ότι εκ της θεσμικής μου θέσης , είμαι υποχρεωμένος να κάνω τέτοιες επισημάνσεις.

Φυσικά επειδή υπηρέτησα πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση και έχω δώσει δείγματα γραφής, δικαιούμαι να είμαι και αυστηρός ΚΡΙΤΗΣ.

Κύριε Περιφερειάρχα ,

Σας θυμίζω, ότι απομένει μόνο 1 χρόνος , το 2013 για παραγωγή έργου  και τη λύση των σοβαρών προβλημάτων της Περιφέρειας , διότι το 2014, θα είναι καθαρά προεκλογικό.

Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά , για τον τόπο μας, τη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ πράγμα που αμφισβητώ,  και έχετε αποφασίσει, να είστε ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης, ΤΟΤΕ, θα πρέπει, να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε άμεσα την υλοποίηση αναγκαίων αναπτυξιακών έργων, την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα, να πρωτοστατήσετε στον αγώνα, για τη διατήρηση των κεκτημένων της Περιφέρειας.

Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, γιατί αν :

Το κενό έργων της διετίας , συνεχιστεί, μόνο με λόγια, όπως μέχρι σήμερα και η Περιφέρειά μας,  απωλέσει ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , που αφορούν : στην ΠΑΙΔΕΙΑ, στην Υγεία , στο Στρατό, στη Συνεταιριστική Τράπεζα, ( για το κλείσιμο της οποίας φέρει ευθύνη και η Περιφέρεια), στην Επιθεώρηση Εργασία  και τόσα άλλα, με ΑΠΟΝΤΑ ή ανενεργό τον Περιφερειάρχη, τότε μην ετοιμάζεστε για τις άλλες εκλογές.

 

Σας μιλώ  με ειλικρίνεια και σας ενημερώνω ότι:

Στις ερχόμενες Περιφερειακές εκλογές, δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο κόμματα και παρατάξεις – όπως οι τωρινές- αλλά από ότι ακούγεται , θα προστεθούν στους αντιπάλους σας και στελέχη, που στις εκλογές του 2010 σας στήριξαν με πάθος, όχι γιατί πίστευαν σε ΣΑΣ, αλλά γιατί δεν ήθελαν το βασικό αντίπαλό σας , για καθαρά  προσωπικούς λόγους.  

Ευχαριστώ »