«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019, ούτε μέρα νωρίτερα». Υπερψηφίστηκε ο προυπολογισμός για το 2017

Κοινοποίηση στα Social Media

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή τη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια εκλογολογίας τονίζοντας πως οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές το Φθινόπωρο του 2019. «Ούτε μέρα νωρίτερα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κόφτης»-«δότης»

«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μας ανέθεσε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» σημείωσε από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε και τόνισε:

«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση»

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία είπε ότι «όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά επέστρεψε από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και πως «όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο, από 0,5% στο 1,1% και μάλιστα για 2η χρονιά».

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε με νόημα: «Όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά αντιθέτως ενεργοποιήθηκε ο δότης», αναφερόμενος στις παροχές που εξήγγειλε προ ολίγων ημερών.

«Δεν εφησυχάζουμε»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρα ανέφερε πως «επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε» χαρακτηρίζοντας την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμανε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».

Σε ότι αφορά τη δημόσια περιουσία, είπε «για εμάς δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά αναβάθμιση και αξιοποίησή της, με διαρκή έσοδα για το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

«Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως»

Μιλώντας για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πρόθεση μας είναι να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προετοιμάσουμε τη σταδιακή μας έξοδο στις αγορές, ήδη από την αρχή του 2017».

»Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΔΝΤ: «Σε αυτή μας τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι μαζί μας. Το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Νομίζω ότι θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει αν επιθυμεί να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός και έστρεψε τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στη ΝΔ και σημείωσε:

«Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης. Θα συνεχίσετε για πολύ να κρύβεστε πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ; Η δική σας άποψη ποια είναι; Θα συνταχθείτε στην προσπάθεια μας για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστείτε με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις;»

από Εφημερίδα των Συντακτών