Για… πανηγύρια ή για… κλάματα;;;

Κοινοποίηση στα Social Media

nimoΤου Νίκου Μερτζάνη

Τα μέτρα κλείδωσαν. Και τώρα τι ; Να πανυγηρίσουμε ή να κλάψουμε ; Αν ακούσουμε την αντιπολίτευση,τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η απόλυτη καταστροφή, με ολίγη από κόλαση.

Στην αντίπερα όχθη, δεν ξέρω αν έχουν πάρει …σβάρνα, όλες τις «γραβατερίες» της Αθήνας, για να βρουν την κατάλληλη γραβάτα, για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απογοητευμένους, δεν τους λες. Μάλλον αισιοδοξία εκπέμπουν τα μηνύματά τους.
Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Από την πλευρά του, ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε, ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» όσον αφορά στην β’ αξιολόγηση και όπως τόνισε οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες , ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Ντάισελμπλουμ, έδωσε έμφαση , στην ολοκλήρωση της συγκρότησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και όχι στα εγασιακά.
Ο Π.Μοσκοβισί, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες, των θεσμών, είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, τονίζει, ότι, η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται οτι: “εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα”.

«Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια»,σημειώνεται, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και τονίζεται οτι : « Η κυβέρνηση, δεν υποχώρησε όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος».