Κινηματογραφικό αφιέρωμα από το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Λιβαδειάς για τους πρόσφυγες»

Κοινοποίηση στα Social Media

Κινηματογραφικό αφιέρωμα σε όσους ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους, ξεκινά το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λιβαδειάς με αφορμή τη εγκατάσταση των προσφύγων στη πόλη.

Η αρχή γίνεται με την προβολή της ταινίας «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 12 μ. στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠΠΟΣ με δωρεάν είσοδο.

Το παρών θα δώσει και ο σκηνοθέτης της ταινίας και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση μαζί του.

Η «10η Μέρα» αφηγείται την ιστορία του Αλί, ενός Αφγανού μουσουλμάνου, που ζει στην Αθήνα, μαζεύοντας παλιοσίδερα. Προσπαθώντας να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, ο Αλί περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη, αλλά και τους «εφιάλτες» του…

Η πάντα επίκαιρη ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, αποτελεί μία διαχρονική και πρωτότυπη δημιουργία, η οποία βασίζεται σε πραγματική ιστορία και αναδεικνύει το κρίσιμο θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, από τη ματιά αυτή τη φορά ενός Αφγανού.

Η ταινία έχει βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στο 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το 2012, ενώ είχε αποσπάσει και τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο London Greek Film Festival όπου και προβλήθηκε το 2013, τιμήθηκε με τρία βραβεία. Την ίδια χρονιά κέρδισε επίσης και το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου.