Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Στερεάς για το 2017

Κοινοποίηση στα Social Media

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2017. Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή «πρόκειται για ακόμη έναν προϋπολογισμό εφαρμογής της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής με σκοπό την σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τον εξορθολογισμό τους και την εξοικονόμηση κονδυλίων που διατίθενται για την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων, του τουρισμού αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, είναι προϋπολογισμός προσαρμοσμένος και βασισμένος σε δύο άξονες: Στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν κατά 25% και στην «επένδυση» σε στόχους και δράσεις οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στην Περιφέρεια, όπως ο τουρισμός, η προβολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Στερεάς Ελλάδας και η ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας ή σχεδίου που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ο κ. Μπακογιάννης, επισήμανε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι παράλληλη και ουσιαστική στόχευση αυτού του προϋπολογισμού είναι η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη και η ενίσχυση όλων των δράσεων με αυτό τον σκοπό.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, εξασφαλίσαμε και φέτος, ακόμη μεγαλύτερο ποσό, το οποίο αγγίζει το 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι του περσινού 1 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δράσεις , τουρισμό και ηλεκτρονική διακυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε: «Έχουμε μπει στην ουσιαστική εφαρμογή του σχεδίου μας και της υπόσχεσης που δώσαμε όταν αναλάβαμε, να κόβουμε από τα περιττά. Έτσι επενδύουμε στους τομείς που θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε χώρο για έσοδα και επενδύσεις. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε καθημερινά κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά βασικός μας στόχος είναι, με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας , να μην υπάρχει οικογένεια που θα χρειάζεται στήριξη» .

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Γκικόπουλος και Σοφία Ντούρου που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό αφού τόνισαν ότι «ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας  για το 2017 συζητιέται  στο γκρίζο φόντο των γενικότερων αρνητικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της συνεχιζόμενης για 7η χρονιά καπιταλιστικής κρίσης» σημείωσαν μεταξύ άλλων: «Αποτελεί συνέχεια του Κρατικού Προϋπολογισμού που ήδη το προσχέδιο του έχει κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι  Περιφέρειες και οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες λιτότητας.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό βάρβαρης – αντιλαϊκής πολιτικής, αφαίμαξης με μεγαλύτερη και βαρύτερη φορολογία – κυριολεκτικά εξαθλίωσης και χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων».

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και η «Αριστερή Παρέμβαση» λέγοντας πως πρόκειται για «έναν ακόμα μνημονιακός Προϋπολογισμός, που συντάχθηκε με σκοπό να επιβάλει και στην Περιφέρεια Στερεάς, τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, που θέλουν να συνθλίψουν τον κόσμο της εργασίας και όλο το λαό» και ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού «επιχειρεί να αναδείξει για μια ακόμη φορά, πως ο μόνος δρόμος για να ανασάνει ο λαός» είναι «η ανατροπή του ασφυκτικού πλαισίου αποπληρωμής του χρέους, η μονομερής διαγραφή του, και η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ».