Με επιτυχία η ημερίδα κατά της ενδοοικογενειακής βίας στη Λιβαδειά από την Εστία Μητέρας και την ΠΕ Βοιωτίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία με θέμα «Η δική μας ευθύνη για τα δικά της αδιέξοδα» που συνδιοργάνωσαν η Εστία Μητέρας και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στην αίθουσα «Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση» του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους Τhe noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού μίλησαν η Πρόεδρος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της βίας Κική Πετρουλάκη, η Ταμίας του ΔΣ Αντωνία Τσιριγώτη, η σεναριογράφος Αναστασία Μπαρτζουλιάνου και η κ. Καραΐσκου εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Πρόεδρος της Εστίας Μητέρας Χριστίνα Αγγέλου ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και η Πρόεδρος του νοσοκομείου Λιβαδειάς Μόρφω Βαλλά.

«Μαζί με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας συνδιοργανώσαμε αυτήν την εκδήλωση για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και τα μηνύματα που στέλνουμε είναι ηχηρά», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της η κ. Αγγέλου και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα και έτσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο αυτό από το νόμο.  Οι συνέπειες είναι άμεσες και έμμεσες τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί και στην περιοχή και κάποιες φορές βοήθησε και η Εστία Μητέρας.

«Όπως προβλέπει το καταστατικό μας έχουμε φιλοξενήσει προσωρινά κακοποιημένες μητέρες και παιδιά που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα και την υποδομή για πιο οργανωμένη και μεγαλύτερης διάρκειας φιλοξενία, είπε και συμπλήρωσε: «Μέσα από τη μικρή αυτή εμπειρία έχουμε διαπιστώσει πολλές πτυχές του φαινομένου όπως και την αδυναμία πολιτείας και κοινωνίας να δώσουν λύσεις ριζικές για την εξάλειψη του φαινομένου».

Καταλήγοντας μίλησε για την ταινία η οποία αναφέρεται σε ένα δεκαεξάχρονο αγόρι που αποφασίζει να σώσει την κακοποιημένη μητέρα του από τον μέθυσο και χαρτοπαίκτη πατέρα του.

Η Φ. Παπαθωμά σημείωσε σχετικά: «Είναι μία συνδιοργάνωση με ένα από τα πολύ σπουδαία ιδρύματα της Βοιωτίας την Εστία Μητέρας, μία εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία, ένα φαινόμενο για το οποίο μιλάνε όλο και περισσότερες γυναίκες, ένα φαινόμενο που ξεκινάει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και δεν έχει κοινωνική τάξη, φυλή και χρώμα. Είναι ένα φαινόμενο για το οποίο οι γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν διότι έχει σχέση άμεση με την δική τους ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν κλείνουμε με τα μάτια δεν πνίγουμε με τη φωνή μας καταγγέλλουμε την ενδοοικογενειακή βία που άλλωστε αποτελεί και ποινικό αδίκημα»

Αναφερόμενη στη διάσταση του προβλήματος η Κική Πετρουλάκη επεσήμανε «Οι γυναίκες όλο και περισσότερο μιλάνε πιθανόν γιατί ακούγοντας και άλλε αποφασίζουν να δημοσιοποιήσουν αυτό που ζούνε. Και γι’ αυτό τυχαίνει να το ακούμε συχνότερα ίσως και γιατί ως κοινωνία είμαστε έτοιμοι να το ακούσουμε και ελπίζω ότι σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμες και έτοιμοι να κάνουμε και περισσότερα πράγματα για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που αποφασίζουν να το πούνε».

Όπως τόνισε υπάρχουν δύο παράμετροι, πρώτα να μιλήσουν οι γυναίκες για το πρόβλημα που βιώνουν και ακολούθως να βρουν τη στήριξη είτε στο δικό τους περιβάλλον στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

«Μπορούν να μιλήσουν στην αστυνομία, αν είναι έτοιμες, εάν κινδυνεύουν και η αστυνομία θα πρέπει να τις παραπέμψει στη δομή που χρειάζεται πράγμα όμως που συμβαίνει σπάνια. Οπότε οι ίδιες θα πρέπει να αναζητήσουν ένα φορέα που για να τις βοηθήσει όπως είμαστε εμείς ή η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με τη γραμμή SOS, είτε τα Συμβουλευτικά Κέντρα που πλέον έχουν όλες οι Περιφέρειες στην Ελλάδα, είτε σε δομές των Δήμων. Οι γυναίκες μιλάνε, η καθεμιά θα μιλήσει όταν είναι έτοιμη να το κάνει. Συνήθως οι γυναίκες μιλάνε όταν πλέον η κατάσταση έχει γίνει δυσβάσταχτη που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα μόνες τους ή όταν κάτι συμβαίνει με τα παιδιά τους που πλέον δεν μπορούν να ανεχτούν», υπογράμμισε.

est3 est4 est5 est6 estia2