Η Διαπραγμάτευση… της Διαπραγμάτευσης,..την Διαπραγμάτευση… ω!!!

Κοινοποίηση στα Social Media

nimoΤου Νίκου Μερτζάνη

Το μόνο σίγουρο, όσον αφορά στην διαπραγμάτευση, είναι η σοβαρότητα της κατάστασης. Όλα τα υπόλοιπα είναι διαρροές. Κατά πως συμφέρει τον καθένα, χρησιμοποιεί αυτές τις διαρροές και γεμίζει «συμπεράσματα», τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε στη μέση του χειμάρρου και μέση οδός δεν υπάρχει. Όπως λέμε και στον Ορχομενό : « Ή θα βγούμε ή θα πνιγούμε».
Τα νέα που έρχονται από τις κλειστές αίθουσες, όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, μιλούν για : «κλίμα καλής συνεργασίας, σε καλή ατμόσφαιρα και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σημαντική πρόοδος». Αυτά είναι τα λεγόμενα αξιωματούχου(υψηλού) από τις Βρυξέλλες. Υπάρχει λοιπόν σημαντική πρόοδος, αλλά συμφωνία , μάλλον δεν θα έχουμε, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές .

Στα πλαίσια της Β’ Αξιολόγησης, το Eurogroup , θα ασχοληθεί επισταμένα με το ελληνικό ζήτημα και ο ESM θα ενημερώσει τους ΥΠΟΙΚ για τη δουλειά που γίνεται σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Κι όλα αυτά συζητούνται μέσα από μια διαδικασία που δεν θα εγείρουν αντιδράσεις από χώρες που πλέον βρίσκονται εκτός προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πρακτικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναζητούν τη «χρυσή τομή» μεταξύ των δυο διαφορετικών οπτικών για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος
στην τελική του φάση. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα αξιωματούχου στις Βρυξέλλες , τα περισσότερα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, είναι τεχνικής φύσης και μπορούν να κλείσουν και μετά τη συμφωνία.
Πάντως αυτό που πρέπει να περιμένουμε, είναι ένα «σκληρό μπρα ντε φερ», που μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία πριν την αυγή του 2017.