Πάλι στον «χάρτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επίσημα η Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρουσία των τοπικών αρχών και της εκπαιδευτικής κοινότητας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη του παραρτήματος των αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στη Στερεά Ελλάδα με έδρα τη Λιβαδειά στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το «Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.)» και «Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π.)».

Αυτή τη χρονιά στο πρόγραμμα Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. θα φοιτήσουν 117 σπουδαστές, ενώ στο Π.Ε.ΣΥ.Π  31 σπουδαστές, που θεωρείται πολύ μεγάλος αριθμός για την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και ο Διευθυντής του παραρτήματος των αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στη Λιβαδειά Κώστας Καλοβρέκτης, καλωσόρισαν τους παραβρισκόμενους και αναφέρθηκαν στη σημασία της λειτουργίας των δύο προγραμμάτων στη Λιβαδειά.

«Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής  όχι μόνο γιατί ξεκινούν τη λειτουργία τους τα δύο προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ,  που θα προσφέρουν σημαντικά εφόδια σε νέους επιστήμονες της Περιφέρειάς μας, αλλά και γιατί η Λιβαδειά εντάσσεται και πάλι στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Η πραγματοποίησή τους  στη Στερεά Ελλάδα με έδρα τη Λιβαδειά, ευοδώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής. Τα οφέλη από τη λειτουργία των δύο αυτών προγραμμάτων θα είναι πολλαπλά  για την τοπική κοινωνία  και για την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Πούλου.

Και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους, όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του παραρτήματός μας. Την κα Σία Αναγνωστοπούλου πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας  αρμόδια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σαριδάκη, την αντιπρόεδρο κ. Αντωνίου, τη  Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ και τις κυρίες Κατερίνα Κασσιμάτη και Ράνη Καλούρη, που έχουν την επιστημονική ευθύνη των προγραμμάτων. Χωρίς την πολύτιμη συνδρομή τους δεν θα ήταν εφικτή η λειτουργία τους σήμερα. Επίσης, ευχαριστώ τη Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς κα Ελένη Κορέλη , το εκπαιδευτικό προσωπικό, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και όλους τους μαθητές του σχολείου, που μας φιλοξενούν.

Τέλος, ευχαριστίες οφείλω στον Διευθυντή των προγραμμάτων του κ. Κωνσταντίνο Καλοβρέκτη γιατί μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι της διεκδίκησης, και τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Νίκο Θηβαίο για τη συμβολή του».

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Λεβαδέων θα σταθεί αρωγός στο εκπαιδευτικό έργο και σε κάθε δραστηριότητα που θα ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του παραρτήματος και της τοπικής κοινωνίας, με αμοιβαίο όφελος και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους σπουδαστές των προγραμμάτων για μια καλή ακαδημαϊκή χρονιά και επίτευξη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους στόχων.

«Καταφέραμε να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη ενός Τριτοβάθμιου Ιδρύματος της ΑΣΠΑΙΤΕ έτσι ώστε να γεννήσει σήμερα το 12ο παιδί της, το 12ο παράρτημα εδώ στη Λιβαδειά», σημείωσε ο Κ. Καλοβρέκτης επισημαίνοντας «το ταξίδι της γνώσης ξεκινάει σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ Ευαγγελία Αντωνίου ενώ η έγινε ενημέρωση από την υπεύθυνη του προγράμματος «Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ)» Αικατερίνη Κασσιμάτη.

«Τα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις πόλεις που λειτουργούν έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και έχουν βοηθήσει πάρα πολλούς συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία διότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο. Σε αυτή ειδικά την περίοδο την τόσο δύσκολη για τη χώρα οι άνθρωποι που προσπαθούν και θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στην ελληνική κοινωνία έχουν το σεβασμό όλων μας. Θέλω να ευχηθώ όλα να πάνε καλά και να ευχαριστήσω την κυρία Κασιμάτη η οποία δικαίως διευθύνει το πρόγραμμα και στις 11 πόλεις της Ελλάδας», επεσήμανε η κ. Αντωνίου.

Η κ. Κασιμάτη αφού σημείωσε πως πρόκειται για μια μέρα πολύ σημαντική για την ΑΣΠΑΙΤΕ και τη Λιβαδειά πρόσθεσε: «Είναι η έναρξη μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, μία νέας πορείας προς υψηλότερους στόχους. Η προσπάθεια καλλιέργειας, έμπνευσης και νέων οραμάτων για την εκπαίδευση στη χώρα μας σε πτυχιούχους της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί για όλους εμάς το δυναμικό της ΑΣΠΑΙΤΕ, το Δήμο Λεβαδέων και όλους τους φορείς Λιβαδειάς όχι μόνο μία πηγή ικανοποίησης αλλά πάνω απ’ όλα ευθύνης».

Όπως υπογράμμισε τα δύο προγράμματα κατοχυρώνουν όσους πάρουν τα πιστοποιητικά τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

«Τυπικά επειδή τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης δεδομένου ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ καλύπτει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις πλήρως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά κριτήρια ποιότητας στο πεδίο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά επειδή εφοδιάζουν με γνώσεις και δεξιότητες πολύτιμες για την προσωπική ζωή, την επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα πως «φιλοσοφία του προγράμματος είναι ότι στη σημερινή κοινωνία της μάθησης κυρίαρχος στόχος εκπαίδευσης αποτελεί όχι μόνο η διδασκαλία χρήσιμων και απαραίτητων γνώσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο αλλά κυρίως η ανάπτυξη και καλλιέργεια ισχυρών γνωστικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν σε κάθε εκπαιδευόμενο να γίνει ένας ανεξάρτητα σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης του 21ου αιώνα».

Τέλος ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος είπε μεταξύ άλλων: «Αυτός είναι ο καρπός μιας επίπονης προσπάθειας της δημοτικής αρχής που βρήκε ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει στην ίδρυση του παραρτήματος των προγραμμάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Λιβαδειά. Δεν είναι απλά ότι αναπληρώθηκε το κενό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη, η ΑΣΠΑΙΤΕ με νομοθετικές ρυθμίσεις έχει αναβαθμιστεί και έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέμε παιδαγωγική επάρκεια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το νέο γυμνάσιο το νέο λύκειο και την αποδέσμευση από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι ένα επιστημονικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο».

asp2

asp3