Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα

Κοινοποίηση στα Social Media

p2

Στην αίθουσα του Διοικητηρίου πραγματοποίησε χθες η εκδήλωση, από το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς και τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Σήμερα το διοικητήριο παραδίδεται στη νεολαία του νόμου. Η ημέρα αυτή η 17 Νοέμβρη είναι ημέρα της νεολαίας, ημέρα τιμής για εκείνους που αγωνίστηκαν, είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Εκείνο που πρέπει να είναι το απόλυτο και πρώτιστο μέλημά μας είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας και όχι μόνο αυτό αλλά και η διαμόρφωση πολιτών που θα προασπίζουν και θα αγωνίζονται για τη δημοκρατία», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά και πρόσθεσε: «Η 17 Νοεμβρίου αποτελεί σταθμό για την χώρα, για την πολιτική , για τη νεολαία και για το μέλλον του τόπου. Τα μηνύματα της εξέγερσης για Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία πρέπει να μας ενώνουν στα δίκαια σύγχρονα αιτήματα και τους εθνικούς μας στόχους και  όχι να μας διχάζουν.

Είναι ευθύνη όλων μας να δικαιώσουμε με πράξεις  τις θυσίες και τα οράματα της γενιάς  του Πολυτεχνείου».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας σημείωσε σχετικά: «Θέλω να πω στα παιδιά του νομού μας στους μαθητές και τους φοιτητές μας να έχουν πάντα στο νου τους αγώνες που έκαναν στο πολυτεχνείο τα τότε παιδιά της ηλικίας τους και να μην ξεχνάνε ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη αλλά διεκδικείται με αγώνες και κατακτάται μέρα με τη μέρα διότι δυστυχώς μέχρι σήμερα στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας αποδεικνύεται ότι δημοκρατία είναι ζητούμενο».

Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Τότε οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ήταν οι καλύτεροι μαθητές στην Ελλάδα, είχαν άριστη γνώση της ιστορίας και ήξεραν πάρα πολύ καλά τι κάνουν, ήταν τα παιδιά εκείνων που πολέμησαν στην Αλβανία και έδωσαν μάχες στην εθνική αντίσταση. Δυστυχώς κάποιοι έκτον υστέρων εξαγόρασαν τους αγώνες εκείνων των παιδιών».

Ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς Παναγιώτη Κουρούνης επεσήμανε πως η εκδήλωση αποτελεί ένα φόρο τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τιμούμε εκείνα τα παιδιά που μας δίδαξαν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία . Επειδή και σήμερα ζούμε σε δύσκολους καιρούς τόσο το Ψωμί, όσο η Παιδεία και η Ελευθερία είναι περισσότερο ζητούμενα παρά δεδομένα καλούμαστε να επαγρυπνούμε και να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί το παράδειγμα εκείνων των παιδιών”.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων στη ΠΕΒ Δημήτρης Μπαρκώσης σημείωσε: «Είναι ημέρα μνήμης και τιμής σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα της κοινωνίας, την Ελευθερία του Ψωμί και την Παιδεία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτά είναι επίκαιρα στην δύσκολη εποχή που ζούμε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το χρονικό της εξέγερσης, ακούστηκαν τραγούδια χαρακτηριστικά της περιόδου και προβλήθηκε video με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.


p3

 

Συγκεντρώσεις

Με δύο συγκεντρώσεις μια στην κεντρική πλατεία από το ΠΑΜΕ, τη Λαϊκή Συσπείρωση, τη ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ και την Ομάδα Γυναικών και μία στον πεζόδρομο της Μπουφίδου από την

Αντιφασιστική και Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών ολοκληρώθηκαν στην Λιβαδειά το βράδυ της Πέμπτης οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Η 43η επέτειο του Πολυτεχνείου συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπ. Ομπάμα, γεγονός τελείως υποκριτικό την στιγμή μάλιστα που τα συνθήματα εκείνων που διεκδικούσαν το Νοέμβριο του ‘73 Ψωμί Παιδεία Ελευθερία και έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ παραμένουν το ίδιο επίκαιρα και αναγκαία», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Γιώργος Αλεξανδρής από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

Και συμπλήρωσε: «Σε μία περίοδο που η χώρα βιώνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του ΝΑΤΟ θεωρούμε υποκριτική τόσο την στάση της κυβέρνησης όσο και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που προσπαθούν με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους να παρουσιάσουν τον Ομπάμα σαν σωτήρα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρους σε όλους τους εργαζόμενους ότι δεν μπορούν να περιμένουν κανένα σωτήρα ούτε εντός της χώρας ούτε απ’ έξω να του λύσει τα προβλήματα. Ο λαός οφείλει όπως και οι αγωνιστές του ’73, να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του και να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον».

p4

.Στην συγκυρία της επετείου του Πολυτεχνείου και την επίσκεψης Μπ. Ομπάμα αναφέρθηκε από την Αντιφασιστική και Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ο Νίκος Λαμπρόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι το μήνυμα της εξέγερσης παραμένει επίκαιρο.

«Τιμάμε την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που φέτος αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα που σηματοδοτεί συγκεκριμένα πράγματα τόσο για την κυβέρνηση και τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει με την ψήφιση των μνημόνιοων όσο και τις εξελίξεις που προμηνύονται σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος και κατέληξε: «Τιμούμε τους αγωνιστές και θεωρούμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ όπως και τα συνθήματα του για Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία. Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε παντού τα προβλήματα όπως και στην πόλη μας, προβλήματα σε σχόλια, στο νοσοκομείο κτλ. Ως αντιφασιστική διοργανώσαμε τη συγκέντρωση αυτή προκείμενό να περάσουμε το πραγματικό νόημα της εξέγερσης Πολυτεχνείου και στην πόλη της Λιβαδειάς».

 p5

Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 thivaiosnikosΣε μήνυμά του για την επέτειο ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος τόνισε πως η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου «έχει αναμφίβολα σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ταυτόχρονα τη συνείδηση του λαού μας» και τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973 «έχουν αφήσει στην ιστορία τη λαμπρή τους παρακαταθήκη και μαζί την υπόμνηση προς όλους μας πως η διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου αποτελεί το συλλογικό μας καθήκον».

Τόνισε δε ότι σήμερα, «το πλάτεμα και το βάθεμα της Δημοκρατίας παραμένει ο στόχος μας, ο οποίος περνά αποκλειστικά μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση» και ότι «Οι αγώνες ολόκληρου του ελληνικού λαού για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία παραμένουν οι φωτεινοί οδοδείκτες μας».

poyloygiotaΗ Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επεσήμανε: «Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών που οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και αποτελεί φάρο που συνεχίζει να φωτίζει και να εμπνέει. Οι φοιτητές στην Ελλάδα που ξεσηκώθηκαν τότε, έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος και διεκδικεί μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, να πετυχαίνει δικαίωση στα αιτήματά του και να διασφαλίζει τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για το σχηματισμό μιας κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Και συμπλήρωσε: «Πολλά από τα αιτήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” επιτεύχθηκαν, αλλά οι αγώνες των νέων δεν πρέπει να σταματούν. Η σημερινή νέα γενιά πρέπει να τολμήσει, να διεκδικήσει δυναμικά την αλλαγή των συνθηκών που έχει τόσο ανάγκη η χώρα στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Η επέτειος  του Πολυτεχνείου αποτελεί την αφορμή για να συλλογιστούμε πάνω σε όλα όσα μας έχουν φέρει στη σημερινή θέση και ταυτόχρονα να εμπνευστούμε τις νέες ιδέες πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Το Πολυτεχνείο ζει, στην ψυχή κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, μας καθοδηγεί και μας εμψυχώνει».

ndΗ ΝΟΔΕ Βοιωτίας σχετικά με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επεσήμανε: «Όλοι οι Έλληνες στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην κορυφαία αντιδικτατορική δράση της νεολαίας και του λαού για την προάσπιση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ισονομίας.

Τιμούμε όλους τους αγνούς αγωνιστές που δεν κεφαλαιοποίησαν ποτέ πολιτικά και κομματικά, τον αγώνα τους για την Πατρίδα και τις αξίες της Δημοκρατίας».

Επίσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει πως «τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και οφείλουμε να σταθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, την αναδιοργάνωση των θεσμών, την ισχυροποίηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

papathomaΜήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Βοιωτίας Φανής Παπαθωμα

– Επέτειος του Πολυτεχνείου

– Ημέρες εκδηλώσεων και μνήμης

– Γιορτή σταθμός  για την χώρα, για την πολιτική , για τη νεολαία και για το μέλλον του τόπου.

“ ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΠΙΔΑΣ”

θα μπορούσε να ονομασθεί και να γιορτάζεται στο μέλλον ως ξεχωριστή επετειακή

ημέρα .

Τα μηνύματα της εξέγερσης για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

και ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ πρέπει να μας ενώνουν στα δίκαια σύγχρονα αιτήματα και τους εθνικούς μας στόχους και  όχι να μας διχάζουν.

Είναι ευθύνη όλων μας να δικαιώσουμε με πράξεις  τις θυσίες και τα οράματα της γενιάς  του Πολυτεχνείου.