Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας από το συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργου Πατούλη, κήρυξε εκ μέρους της κυβέρνησης την έναρξη του Συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα ενώ τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Λουκάς Υπερήφανος.

Αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας αποτέλεσε η ανάδειξη όλων των προβλημάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διατύπωση προτάσεων για τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Στην ομιλία ο κ. Αποστόλου του αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Τ.Α  με πόρους που θα κατευθυνθούν στον αγροτικό τομέα, επεσήμανε  την αξιοποίηση που πρέπει να υπάρξει για τα 445 εκατ. ευρώ του προγράμματος LEADER και ανακοίνωσε την παραχώρηση ακινήτων του υπουργείου του, για χρήση, στους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος  Πατούλης, ενημέρωσε για την πρώτη αναγνωριστική συνάντηση με το νέο υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, ενόψει του νέου μοντέλου Διοικητικής Οργάνωσης της χώρας που βρίσκεται σε διαβούλευση  και τόνισε ότι απαιτείται συνεννόηση και από τις δύο πλευρές ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να στείλει η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ενόψει και του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισε δε πως η ΚΕΔΕ ζητά μεταξύ άλλων πως πρέπει άμεσα το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι Δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , πάντα μέσα στα όρια του Νόμου, να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι κόκκινη γραμμή το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την εκλογή Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , αν δεν προχωρήσει πρώτα η μεταρρύθμιση», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης απόδοσης στους Δήμους των 214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα του  2016, ώστε να μπορέσουν να κλείσουν οι προϋπολογισμοί της χρονιάς.

Το θέμα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, από ευρωπαϊκά κονδύλια,  λόγω πλασματικών στοιχείων του ΑΕΠ, προέβαλλαν Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Υπερήφανος καλώντας σε ενιαίο μέτωπο ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις επαφές του κ. Μπακογιάννη με Ευρωπαίους Επιτρόπους, που για πρώτη φορά μετά την ουσιαστική παρέμβασή του αναγνώρισαν την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο Λ. Υπερήφανος έκανε λόγο για μάχες που δίνει η Τ.Α σε όλα τα μέτωπα καθώς είναι το μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης και κάλεσε όλους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να «ν΄ αφήσουν στην άκρη τις κομματικές τους ταυτότητες και να στηρίξουν το κόμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Ειδικές θεματικές εισηγήσεις έγιναν από τους προέδρους των Επιτροπών της ΠΕΔ για οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, για τη διοικητική αναδιοργάνωση, το ΕΣΠΑ, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, επίσης θέματα τουριστικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου έδωσε έμφαση σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά στο περιστατικό της αδιαθεσίας πού ένιωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον Δήμαρχο Ορχομενού δεδομένου πως όταν διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο από τις εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε κάτι σοβαρό.

ped2 ped3 ped4 ped5 ped6 ped7 ped8 ped9 ped10 ped11