Εορταστικές εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία στη Λιβαδειά για την 28η Οκτωβρίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Άρχισαν σήμερα στη Λιβαδειά οι εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει σημαιοστολισμός για την εθνική επέτειο της 28 Οκτωβρίου και του μεγάλου όχι στους εισβολείς που είπε η Ελλάδα.

Στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν το πρωί γιορτές ενώ το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε προσκύνημα και στέψη από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις προτομές του Βασίλειου Μπούσγου, του Λάμπρου Κατσώνη, του Αθανάσιου Διάκου, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς και στο μνημείο των Πεσόντων στην πλατεία Μητροπόλεως παρουσία μεταξύ άλλων των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα Αλέκου Καρκάνα και Μιχάλη Γιαννιού, της Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου, του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ταγκαλέγκα, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβουλών και γονέων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δόθηκε έμφαση στη «συμβολή της ενίσχυσης της ιστορικής  μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα μας την περίοδο της κατοχής» ενώ παράλληλα επισημάνθηκε «η ηρωική στάση της Ελλάδας» και προβλήθηκαν αξίες όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός στης διαφορετικότητας κα η προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας αλέκος Καρκάνας ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Θυμόμαστε και τιμούμε τους πατεράδες και τους παππούδες μας που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο αφήνοντας σε μας αξίες και παρακαταθήκες τις οποίες όμως και εμείς πρέπει να τιμήσουμε».

Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο μήνυμα του προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι κατεξοχήν ευκαιρία να σκεφτούμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και την αποφασιστική αντίσταση του λαού μας απέναντι στον φασισμό. Στο «Όχι» συμπυκνώθηκε η απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να αντισταθεί στις επεκτατικές διαθέσεις της Ιταλίας και των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά συμπυκνώθηκε και η απόφασή του να αντισταθεί στον φασισμό».

Καταλήγοντας τόνισε: «Τιμώντας το έπος της 28ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο αντίστασης στο φασισμό. Άλλωστε η αντίσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη.

Το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να απειλεί για ακόμη μια φορά την Ευρώπη. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια, π.χ. με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Για άλλη μια φορά, η χώρα μας και η Ευρώπη, οφείλουν να πουν ένα νέο δυνατό όχι».

sim04 sim03 sim02