Υποτονική η συγκέντρωση στη Λιβαδειά για την επαναφορά των εργατικών κεκτημένων

Κοινοποίηση στα Social Media

Την επαναφορά των κεκτημένων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διεκδικούν οι εργαζόμενοι με κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Έτσι μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας και την κατάθεση σχεδίου νόμου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, των συνδικάτων, των εργατικών σωματείων και των συνταξιουχικών συλλόγων.

Η ελάχιστη συμμετοχή κόσμου δεν πτόησε τους διοργανωτές οι οποίοι τόνισαν ότι αυτή είναι μόνο οι αρχή και οι αγώνες στη συνέχεια θα γίνουν πιο μαζικοί.

«Η συγκέντρωση είναι συνέχεια του συλλαλητηρίου που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που κατέθεσαν μαζί με Εργατικά Κέντρα και το δικό μας Ε.Κ., συνδικάτα και Σωματεία σχέδιο νόμου σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Σήμερα έγινε ένα κάλεσμα για συγκέντρωση σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς ο οποίος σχετικά με την μη ανταπόκριση των εργαζομένων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν συλλαλητήρια που έχουν κόσμο υπάρχουν και συλλαλητήρια που δεν έχουν κόσμο, παίζει ρόλο τι κινητοποίηση γίνεται και τι ενημέρωση ενημέρωση γίνεται και πως ευαισθητοποιείται  κόσμος».

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πελέκης δήλωσε: «Το σημερινό συλλαλητήριο πραγματοποιείται με απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και των Σωματείων που υπέγραψαν το κείμενο για τις συλλογικές συμβάσεις. Στην Αθήνα έγινε μια μεγαλειώδης που διοργάνωσαν, 512 Σωματεία, Εργατικά Κέντρα τα οποία κατέθεσαν το δικό τους σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο για την επαναφορά των συλλογικών σεβαστών εργασίας και των κεκτημένων που έχουν χαθεί το προηγούμενο διάστημα της καπιταλιστής οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Πελέκης αυτό δεν εκεί για να αλλάξει η κατάσταση.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή, δεν πρέπει κανείς να πιστεύει ότι με την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου από τα συνδικάτα στα κόμματα του κοινοβουλίου πλειν της εγκληματικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής αυτό θα γίνει αύριο πραγματικότητα και νόμος του κράτους. Θέλει σκληρό αγώνα, να έρθεις αντιμέτωπος με πολλά πράγματα, να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στη λογική της μοιρολατρίας και του δε γίνεται τίποτα. Να συγκρουστούν με το ίδιο το κεφάλαιο και τους εργοδότες, με τη σημερινή κυβέρνηση ΣυΡιζΑ και ΑΝΕΛ, με τα κόμματα που στηρίζουν την Ε.Ε. και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα τόνισε ότι «μπροστά στη δεύτερη αξιολόγηση τα μέτρα θα είναι πιο σκληρά» και γι΄ αυτό συνεπώς οι εργαζόμενοι «πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αξιολόγηση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες που έχουν και να αγωνιστούν για αυτές».

Σε ότι αφορά την μικρή συμμετοχή εκτιμά πως «ο κόσμος τελικά θα ανταποκριθεί όχι μόνο σε αυτό το κάλεσμα αλλά και στα επόμενα καλέσματα για αγώνα».

Από τους συνταξιούχους ο Δημήτρης Παπιώτης  σημείωσε: «Σήμερα το συλλαλητήριο που έχει οργανωθεί από το Εργατικό Κέντρο και από τα Σωματεία έχει σαν σκοπό να διατρανώσουμε την αγανάκτησή μας και την αγωνία μας για το τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των απωλειών με αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις. Με τη δεύτερη αξιολόγηση οδηγούν τις ήδη συρρικνωμένες συντάξεις σχεδόν σε κατάργηση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες απ΄ όλη την Ελλάδα κατέθεσαν πρόταση νόμου στη Βουλή κάτι που έγινε για πρώτη φορά από τον εργατικό κόσμο και η οποία αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που μέσα από αυτές εξαρτώνται όλα, μισθοί, συντάξεις και γενικά το μέλλον μας».

syg2 syg3 syg4