Κωπαΐδα, «Το σήμερα του παρελθόντος», το Σάββατο η παρουσίαση του λευκώματος του Α. Μαζαράκη στην Αλίαρτο

Κοινοποίηση στα Social Media

Την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του κάμπου της Κωπαΐδας και την σημασία για την Βοιωτία, την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την χώρα γενικότερα αναδεικνύει ο Αντώνης Μαζαράκης μέσα από το λεύκωμα «Κωπαΐδα. Το σήμερα του παρελθόντος».

Το ιστορικό αυτό λεύκωμα είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών και η παρουσίασή του θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στις 6 το απόγευμα στους κήπους Αλιάρτου.

Η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας το 1892 αποτελεί το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο στον αγροτικό τομέα καθώς επίσης και την πρώτη ξένη επένδυση κεφαλαίου από αγγλική και γαλλική εταιρεία που έγινε στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Είναι ένα έργο που άλλαξε πορεία του τόπου με την Κωπαΐδα να χαρίζει ζωή, ενέργεια και πλούτο σε όλη τη Βοιωτία και όχι μόνο.

«Αυτό το τεράστιο τεχνικό έργο (το οποίο έγινε από άγγλους και γάλλους τεχνικούς με τις εξειδικευμένες κατασκευές και παρεμβάσεις), οι γεωργικές και άλλες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν μετά την αποξήρανση έως σήμερα, τα αρχαία ευρήματα, το οικοσύστημα, το γεωμορφολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε ο κάμπος είναι στοιχεία μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή την κληρονομιά αναδεικνύει ο Αντώνης Μαζαράκης δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ιστορικό λεύκωμα», επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης και προσθέτει: «Πρόκειται για μία εργασία 632 σελίδων που παρουσιάζεται κατά μοναδικό τρόπο μέσα από 1270 φωτογραφίες υψηλής αισθητικής και έγκυρη επιστημονική υποστήριξη. Το έργο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για τους ανθρώπους που μόχθησαν επί δεκαετίες, καλλιεργητές και εργαζόμενους στην Κωπαϊδική γη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και προοπτική του τόπου μας και διασώζει την πολιτιστική αυτή κληρονομιά για τις νέες γενιές».